A szolgáltatások anyagi erőforrásai Összeállította: Virágos Márta 2011. május 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Advertisements

Állóeszköz-gazdálkodás
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
A november 18-i workshop napirendje
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás bevezetése a tényői Napközi Otthonos Óvodában és az Ady Endre Általános Iskolában Projektindító.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Új szolgáltatások bevezetése, térítéses szolgáltatások
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A használók fizetési hajlandósága – tapintatos kommunikáció a térítéses információszolgáltatás irányába Czupi Gyula, Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Műszaki ellenőrképzés
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A projektek fenntartási kötelezettségének hatása az önkormányzati és állami költségvetésre KEOP 2 & 3: Vizeink és természeti értékeink jó kezelése 2013.
Teljesítménymérés és értékelés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Szervezetfejlesztési Program
Kontrolling házi dolgozat
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Költségvetés tervezése
Vállalatok pénzügyi folyamatai
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Vállalati pénzügyek VÁLLALATGAZDASÁGTAN november 30.
Funkciói, feladatai és területei
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
KIEGÉSZÍTŐ KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK MINDAZ, AMI KÍVÜL ESIK AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FOGALMÁN.
TÉRÍTÉSES INFORMÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK = TISZ. JÓ TUDNI… 1. Miért működtetjük a TISZ-t? 2. Miért számítunk fel költségeket?
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Informatikai projektmenedzsment Oktató: Dr. Rutkovszky Edéné Tantárgykód: I3782 Előfeltétel: I2401 (Rendszerszervezés) Kredit: 4 Számonkérés: kollokvium.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
KÖLTSÉGBECSLÉSI ELJÁRÁSOK alkalmazása
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Költségvetés
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
BESZÁMOLÓ A BTK Kari Tanácsának részére
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Lorem ipsum.
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Mai téma: Segédletek a projektmunkához Katona Norbert.
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

A szolgáltatások anyagi erőforrásai Összeállította: Virágos Márta május 4.

Az előadás témái I.A költségvetés II.Pénzszerzési kampányok III.Szponzori kapcsolat IV.Térítéses szolgáltatások V.A Debreceni Egyetem könyvtárai

I. A költségvetés Pénzügyi terv. Az állam, a vállakozás, a háztartás…stb. egy adott jövőbeli időszakra (1 vagy több évre, hónapra) megtervezi a bevételeit és a kiadásait.

A költségvetés A költségvetés egyrészt az üzleti terv része (előre meghatározza a célok eléréséhez szükséges kiadásokat) másrészt az irányítás eszköze (a fenntartó a könyvtár által összeállított tervet a saját szempontjai szerint fogadja el vagy módosíthatja)

A céltól a költségvetés végrehajtásáig Költségvetés megvitatása Költségvetés elfogadása, végrehajtása Költségvetés felülvizsgálata

Általános növekedési tényező A könyvtáraknak kettős szorítással kell szembenézni: használói igényeket új szolgáltatásokkal lehet megvalósítani, kiszolgálni, de a költségvetés keret adott. állomány nő  nagyobb munkaráfordítás több hely szükséges személyzet növekedése több pénz szükséges

Megoldást a gyűjteményszervezés jelenti, azaz az állománygyarapítással párhuzamosan kell selejtezni, ill. az állományt apasztani. A DEENK állománynövekedést mutat: állománygyarapítás>állomány selejtezés

A költségigények megalapozása A költségigények megalapozottak és támogatásra tarthat igényt, ha az jó szolgáltatásokat nyújt és azokat megfelelően közvetíti. Nem várható el a támogatótól a támogatás állandó növelése, hanem a rendelkezésre álló erőforrásokat minél optimálisabban kell felhasználni. -Tevékenységi kört kell racionalizálni -Hatékonyságot növelni -Egyéb forrásokat fel kell deríteni

Költségvetési típusok felügyeleti szervi, fenntartói támogatás: a könyvtár működését, fenntartását szolgálja (önkormányzati, minisztériumi) céltámogatás: nagyobb tételű beruházások (könyvtár építése, felújítása, számítógépesítési projekt), pl. pályázatok (TIOP, TÁMOP)

Költségvetési típusok Szerkezetét tekintve: lineáris költségvetésteljesítmény költségvetés felsorolja a tételeket (személyi, szerződéses szolg., dokumentumok, irodaszer, posta ktg. stb.) tevékenységeken és projekten alapul, a célok felé fordul kisebb ráfordítás, egyszerűbb a tervezés, az előző évek tapasztalata+trendek->terv nagyobb ráfordítást igényel, elemzést készít, számszerűsíthető mutatókat képez használata elterjedtebbkis könyvtárakban használják hátrány: nem kell értékelni a szolgáltatásokat hátrány: kvalitatív értékelést nem tartalmaz

II. Pénzszerzési kampányok A költségvetésben nem vagy elkülönítetten jelenik meg. Ha új szolgáltatást szeretne bevezetni a könyvtár, akkor szükséges új forrás után nézni. Pl. pályázati támogatás. Hátrány: ha ilyen forráshoz jut a könyvtár, akkor esetleg a fenntartó csökkenti a támogatást. Alapítvány létrehozása, működtetése: civil szféra támogatása, szja 1%.

III. Szponzori kapcsolat Kétoldalú kapcsolat. - A könyvtár támogatást kap céljai eléréséhez. - A szponzor pedig reklám felülethez jut. A szponzor termékeit bevezetheti, vagy új piacot szerez, partneri kapcsolatot alakít ki, referencialehetőséget kap. Ennek eszközei: szóróanyagokon (programfüzet, plakát) név, logó megjelenés, sajtómegjelenés, termék elhelyezés DEENK MKE 41. Vándorgyűlés (szponzorok, kiállítók)

A könyvtárszponzorálás etikája: Fontos, hogy a szponzor ne avatkozzon a könyvtár belügyeibe -> a könyvtár őrizze meg az autonómiáját a könyvtár őrizze meg a méltóságát a szponzor tiszteleje a könyvtár ügyet

IV. Térítéses szolgáltatások A hiányzó források másik eszköze a szolgáltatások térítési díjának bevezetése. A könyvtár a fenntartó jóváhagyásával kialakítja a térítési szolgáltatások mértékét a használói csoportokra szabva. Térítéses szolgáltatás pl. olvasószolgálati (beiratkozási), reprográfiai szolgáltatás díja

Térítés fajtái: Térítésmentes (pl. iskolai könyvtárak esetén) Közvetlen kiadást fedező díjak Teljes költséget fedező díjak Profitszerzésre alapuló díj Elrettentő ár (cél a másik szolgáltatást vegye igénybe)

Költségkalkuláció: A szolgáltatás ára=(közvetett költségek+munkadíj)/beiratkozott olvasók száma Közvetett költségek=beszerzési költség+munkaerő költség+rezsi Munkadíj=átlagos óradíj x a ráfordított munkaórák száma Az árat célszerű a következő tényezők figyelembe vételével kialakítani: saját bekerülési ktg. konkurencia ára szolgáltatás iránti igény

V. A Debreceni Egyetem könyvtárai Debreceni Egyetem (DEENK) TEK karok kari finansz. Könyvtárak BTEK, GYFK, MK, ZK, TK Tanszékek, intézetek - tanszéki, int. kvtárak OEC karok, klinikák egységek (Kenézy Könyvtár), AGTC karok, egységek (Agrár Könyvtár)

A DEENK tervezése, végrehajtása A költségvetés tervezése: figyelembe véve az előző évek tapasztalatát és az újabb elvárásokat A költségvetés irányszámainak meghatározása (döntési szintek: a DE Szenátusa, Centrumtanácsok, Karok, Intézetek, Tanszékek) Ha nem áll rendelkezésre a célok eléréséhez megfelelő keret összeg, akkor szükséges az újra tervezés, ill. keresni kell újabb erőforrásokat A tervek végrehajtása A költségvetés végrehajtásának értékelése, elemzése

A DEENK 1 éves időtartamra megtervezi: 1. kiadásait: személyi dologi beruházási kiadások dokumentum (könyv, folyóirat) adatbázisok beszerzése és 2. bevételeit (a kiadások forrását, fedezetét jelentik): - állami támogatás: felügyeleti szervi (OKM) támogatás -saját bevétel (reprográfia, olvasószolgálati díjak, könyvárusítás) -átvett pénzeszköz (pályázati források)

Pályázati források -állományvédelemre -dokumentum beszerzésre -kiállítások szervezésére -továbbképzésre -számítógép beszerzésre (TIOP) -felújításra (HEFOP) -TÁMOP

Köszönöm a figyelmet!