Mindenki az egyenes illesztést erőlteti. Kell olyan ábra ahol 1 ismeretlen pont van Kell olyan ábra ami a görbék párhuzamos lefutását mutatja Kell olyan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetitív kizárás vagy együttélés?
Advertisements

Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Szimmetrikus 3f mennyiségek ábrázolása hatékonyan
Rajz alapfogalmak rajzeszközök, szerkesztések
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
Élősejtszám meghatározás
Gazdasági informatika
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Műveletek logaritmussal
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Regresszió számítás Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése Geodéziai mérések – pontok helyzete, pontszerű információ Lineáris regresszió.
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldolgozás tudománya)
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
A vetítések geometriája
Becsléselméleti ismétlés
Példatár Egyenes egyenlete a síkban
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
III. előadás.
Lineáris korreláció és lineáris regresszió. A probléma felvetése y = 1,138x + 80,778r = 0,8962.
A lineáris függvény NULLAHELYE
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Lineáris algebra.
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
FERMENTÁCIÓS GYAKORLAT
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Koordináta-geometria
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
Lineáris függvények ábrázolása
Kétismeretlenes elsőfokú (lineáris) egyenletrendszerek
Animált bemutató, ajánlott bekapcsolni a diavetítést (pl. az F5-öt megnyomni) Utána szóközzel v. PageUp PageDown gombokkal léptetni.
Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra Pl. OpenOffice, MS Excel.
Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra
Léptetés: nyilak, szóköz, egér görgő, PageUp/PageDown
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Következtető statisztika 9.
Alapsokaság (populáció)
Lineáris regresszió.
A doktori képzés eredményessége Rövid beszámoló a kapott adatok tükrében ODT Tanácsülés, április 15. Varga Balázs.
POROK SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA
2.2. Az egyenes és a sík egyenlete
x1 xi 10.Szemnagyság: A szemnagyság megadásának nehézségei
A POR SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA. A mérésekről általában A szemcsenagyság számszerű megadása a lehetséges nagy mérettartomány és igen különböző tulajdonságok.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
1. 2 MICROTESTER ÚJ TECHNIKA A MIKROBIOLÓGIÁBAN Dr. Reichart Olivér Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15. A redox-potenciál mérésen alapuló.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Környezetvédelmi analitika
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Numerikus differenciálás és integrálás
Lineáris egyenletrendszerek
III. előadás.
Síkmértani szerkesztések Euklidész görög matematikus (i. e
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Munkagazdaságtani feladatok
Munkagazdaságtani feladatok
5. Kalibráció, függvényillesztés
Munkagazdaságtani feladatok 3
A lineáris függvény NULLAHELYE
Síkmértani szerkesztések Euklidész görög matematikus (i. e
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Előadás másolata:

Mindenki az egyenes illesztést erőlteti. Kell olyan ábra ahol 1 ismeretlen pont van Kell olyan ábra ami a görbék párhuzamos lefutását mutatja Kell olyan ábra ahol megvan az ismeretlen hígítása, és 1 ismert Kellene olyan ábra ami megmutatja, hogy mivel ne számoljunk

A koncentráció meghatározása Valamilyen indikátor mennyiségi jellemzője utal a koncentrációra pl:  szín (abszorbancia, optikai denzitás)  fluoreszcencia  sejtszám (pl. növekedési hormon koncentráció meghatározása) Számszerűsíthető értéket ismert koncentrációjú mintával való összehasonlítás segítségével kaphatunk (standard) A sztenderddel összehasonlítás alapja: Ha két minta abszorbanciája azonos  koncentrációjuk is azonos DE EZ CSAK RÉSZBEN IGAZ!!!!

koncentráció Ismeretlen koncentrációjú minta OD A standard hígítási sora Az optikai denzitás alpján bármelyik lehetne ? Az összehasonlíthatósághoz az ismeretlen mintából is hígításokat kell csinálni! Ez az a tartomány, ami a koncentrációt jellemző értékeket ad Szerencsés esetben, a minta OD-je a lineáris szakaszra esik, és nem kell hígítani.

OD Becslés „vonalzóval” standard koncentráció (µg/ml) (felező hígítás (log)) Az a tartomány, ahol az abszorbancia arányos a koncentrációval 2X4X8X16X32X64X128X256X Ismeretlen minta hígításai azonos OD-hoz tartozó pontok A két csőben azonos a koncentráció Az 1.9μg/ml-re hígított standard megfelel a… … 128-szorosra hígított ismeretlen mintának Tehát az (eredeti hígítatlan) ismeretlen minta koncentrációja: 1.9x128 = 243.2μg/ml

OD standard koncentráció (µg/ml) (felező hígítás (log)) 2X4X8X16X32X64X128X256X Ismeretlen minta hígításai Ha felírjuk az egyenes szakaszok egyenleteit, eltehetjük a vonalzót, és elővehetjük a számítógépet y std =mx+b Y minta =mx+b

Durva hibák Tudatában kell lenni, hogy milyen abszorbancia érték tartományban használhajuk fel az OD értéket, ha egy egyenletbe szeretnénk visszahelyettesíteni, és az alapján koncentrációt számolni! Hígítási görbe Illeszett egyenes, egyenlettel y=mx+b  OD=m(koncentráció)+b OD koncentráció Bármely töménységű oldat kellően nagy hígításának OD-je erre a részre fog esni. Az egyenletbe ezt az OD értéket behelyettesítve, és ez alapján a hígítást is figyelembevéve (visszaszorozva), óriási – hamis! – koncentációt kapunk eredményül Hasonló mondható erről az értékről is A felhasználható OD értékek ebbe a tartományba esnek

Vegyük észre, hogy a hígítás/koncentráció tengelye logaritmikus ábrázolású volt! Ugyanannak a sorozathígítással kapott mérésnek az ábrázolása: Normál (lineáris) hígítási tengellyelLogaritmikus hígítási tengellyel A jó ábrázolás segíti a kiértékelést