Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Első előadás.
Advertisements

TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Interjú fogalma Irányított beszélgetés
A harmadik erő elméletei
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Logika Érettségi követelmények:
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Gordon W. Allport vonáselmélete
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
interperszonális személyiség-koncepciója
Személyiséglélektan I.
Alfred Adler individuálpszichológiája
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
A társadalomtudományi kutatás módszerei
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Virtuális jelenlét a Facebook-on avagy adalékok az egészségügy számára Egészségtelen emberek egészséges profilja a Facebook-on.
GAZDASÁGI ETNOCENTRIZMUS ÉS ETNIKAI FOGYASZTÁS ERDÉLYBEN Deák Attila-Róbert Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Képző.
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Az emberi tanulás.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet „Határ mentiségtől az integrált határrégióig” Győr, 2005 október 5. Települések,
Tanuló szervezet.
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
A pszichikumról általában
A team-munka elméleti alapjai
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Pedagógiai személyiségértelmezések
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia mint tudomány
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Csomós-Kovács Ágnes pszichológus (MÁON Református Diakóniai Központ)
Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés Céltudatos Tervszerű
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
A munkával való elégedettség
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Megküzdési stratégiák a szegénység mint krízis estén
Rózsa Sándor Nagybányai Nagy Olivér Oláh Attila
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Munkakörelemés és –tervezés röviden
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
A reklám centruma.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
A szocializáció folyamata
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
Generációk és család.
LEADER, Identitás, Sport
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
Előadás másolata:

Bevezető előadás

Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek az egyén személyes stílusát, és környezetével való interakcióit befolyásolják Bioszociális,biofizikai, gyűjteményes és integráló definíciók

a személyiséget entitásnak, azaz tényleges létezőnek fogadják el, valamint egyfajta állandóságot feltételeznek benne. Ugyanakkor a személyiségkutató számára azok a viselkedésformák az érdekesek, amelyek megkülönböztetik a személyt másoktól és amelyek többféle helyzetben, tartósan jellemzőek rá.

A személyiségelméletek közös jellemzői: Funkcionális irányulás (céljaiban is, de elméletében is: vagyis a magatartás minden gyakorlati szempontból lényeges aspektusát hajlandó adatként elfogadni elméletei alapanyagául) Döntő szerep jut a motivációs folyamatnak A „teljes” személyiség tanulmányozását tűzik ki célul (természetes környezetében, teljes funkciójában vizsgálni a személyt) Koordináló elméletekként működnek (inkább rekonstruál, integrál…)

A személyiségelméletek formális tulajdonságai ·Világosság, egyértelműség (fogalmak meghatározásában) ·Viszonya az empirikus jelenségekhez ·Belőle származó tapasztalati kutatás

A személyiségelméletek tartalmi tulajdonságai Céltudatos lénynek tekinti-e az embert? ·Milyen jelentőséget tulajdonít a tudatos/tudattalan (racionális/irracionális) tényezőknek? ·Milyen jelentőséget tulajdonít a belső pszichés realitásnak (mint az objektív realitás vetületének)? ·Milyen szerepet tulajdonít a „jutalomnak”/örömnek? ·A tanulási folyamatnak, változásnak? ·Az örökletes tényezőknek?

A személyiségelméletek tartalmi tulajdonságai A fejlődés korai szakaszában átélt tapasztalatoknak versus jelen idejű tényezőknek? ·A fejlődést folyamatosnak vagy szakaszosnak tekinti-e? ·Mennyire holisztikus emberszemlélete? (a funkcionáló teljes személyt és környezetét figyelembe vevő) illetve ezen belül mit hangsúlyoz inkább: organikusat vagy környezetit? ·Mennyiben hangsúlyozza az ember egyediségét? ·Lényeges tényezőnek tekinti-e a lelki működések önszabályozó (homeosztatikus) mechanizmusait?

A személyiségelméletek tartalmi tulajdonságai Foglalkozik-e az énképpel? ·Foglalkozik-e a személyiség csoport- illetve kulturális meghatározóival? ·Mennyire interdiszciplináris? ·Hány alapvető magyarázó elvet használ?

Mérőeszközök A 20. század elején, az első világháború előtt a személyiség mérésére irányuló kutatásokat megelőzték a készségek, képességek mérését szolgáló munkák. Az első személyiségtesztek szóasszociációs tesztek voltak. Az első úgynevezett ön-kitöltős kérdőívek egyike Woodworth „Személyi adatlap”-ja volt (Personal Data Sheet), melyet az első világháború alatt fejlesztettek ki a sorkatonák háborús helyzethez való alkalmazkodási képességét vizsgálva.

Mérőeszközök Papír-ceruza tesztek (MMPI, CPI, TCI) Projektív tesztek (Rorschach teszt, TAT, CAT, Goodenough rajztesztek) Nem teszt eljárások (interjú, életrajzi adatlap)

A mérőeszközök tulajdonságai megbízhatóság (reliabilitás), mely arra vonatkozik, hogy a mérőeszköz mennyire ad hasonló eredményt két eltérő alkalommal ugyanannál a személynél, illetve, ha különböző emberek mérik fel ugyanazt az eseményt/jelenséget. érvényesség (validitás), mely azt fejezi ki, hogy mennyiben méri a teszt valóban azt, aminek a mérésére szánták.