TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖK BSc

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Advertisements

Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
Aktualitások a szakképzésben
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTÉSE
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
Átjárhatóság HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TECHNOLÓGUS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS és a KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc szakok között.
A felnőttképzés bányászatot érintő változásai az OKJ VII
Hol található a Gépészmérnöki Kar?
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
Anyagmérnöki Alapszak
Átjárhatóság HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TECHNOLÓGUS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS
Dr. Juhász Lajos – Dr. Kozák Lajos
Dr. Juhász Lajos (DE, MTK)
dr. Sediviné Balassa Ildikó Projektzáró konferencia
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
előadó: Demeter László
WEB-Programozó Felsőfokú Szakképzés kialakítása az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd, dr. Kusper Gábor,
Nyugat-magyarországi Egyetem
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Gyógyszerügyi szervezéstan február 3. Dr. Zelkó Romána.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Alapozó tantervek Új alapozó tantervek valamennyi szakmacsoportban; informatikában is. Hozzászoktunk: Informatika tanár edzett! tanév, melyben mind a négy.
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
Bemutatkozik a Georgikon
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
Ágazati szakképzés változásai
INFO-ERA KONFERENCIA HELYI TANTERV KÉSZÍTÉSE A SZAKKÉPZÉSBEN.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
1 Csontó Béla Az új OKJ bevezetése Informatikai rendszergazda Informatikai hálózattelepítő és –üzemeltető.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Erdőmérnöki Kar QUO VADIS ERDÉSZETI OKTATÁS? Mészáros Károly dékán.
TÁMOP Nagyrendezvény. Magyarországi szakképzési rendszer változások I.  2011 új szakképzési törvény  2012 szeptember 01 köznevelési törvény hatályba.
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
S ZAKKÉPZÉSI TANTERVEK Informatika Szakképzési Konferencia Szabó András.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
A tanárképzés szerkezete
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Nyílt napok november óráig nyílt órák november óra január óra.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Környezetmérnöki szak
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Vörös-Gubicza Zsanett MKIK fejlesztési koordinátor szeptember 06.
Az átjárhatóság vizsgálata a Gyógy-és fűszernövény-termesztő technológus és a Természetvédelmi mérnöki szakok között Horváthné dr. Baracsi Éva egyetemi.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
Természetvédelmi mérnök alapszak. Előzmények, alapítás Természetvédelmi szakmérnök- képzés indulása (Dr. Szabó, Dr. Sey) utolsó szakmérnöki.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Előadás másolata:

TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖK BSc Átjárhatóság GYÓGYNÖVÉNY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY TERMESZTŐ ÉS FELDOLGOZÓ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS és a TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖK BSc szakok között

A Felsőfokú szakképzés bevezetése és sajátosságai Gyógynövény- és fűszernövény termesztő és -feldolgozó FSZ képzés a DE AMTC Mezőgazdaságtudományi Karán Az átjárhatóságot biztosító tantervi módosítások a Gyógynövény- és fűszernövény termesztő és -feldolgozó FSZ képzésben Kreditbeszámítások a Természetvédő rmérnöki BSc képzésbe Átjárhatóság az intézmények (DE – PE) között az FSZ képzésben HEFOP 3.3.1.

A felsőfokú szakképzés hazai bevezetése A felsőfokú szakképzés az európai országokban működő post-secondary képzésnek felel meg. A képzési forma a kilencvenes évek közepétől PHARE program finanszírozásával indult. Akkori elnevezése: „akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzés”. A képzés az 1998/99. tanévtől került bevezetésre, majd az Országos Képzési Jegyzékről szóló 27/2001. (VII.27.) OM rendelet alapján felsőfokú szakképzésnek nevezték el. HEFOP 3.3.1.

A felsőfokú szakképzés jellemzői érettségire épül legalább kétéves időtartamú a szakképzési szint az OKJ felső szintjének felel meg (55-tel kezdődő OKJ-szám). Az ilyen szakképzések a szakirányú felsőoktatási képzésbe beszámítható modulokat tartalmaznak, amelyeket a megfelelő egyetemek, főiskolák (kreditpontok adásával) beszámítanak a felsőfokú tanulmányokba. HEFOP 3.3.1.

Gyógynövény- és fűszernövény termesztő és -feldolgozó FSZ képzés a DE AMTC Mezőgazdaságtudományi Karán A Növénytermesztési és Tájökológiai Tanszék 2002-től Dr. Pepó Péter tanszékvezető irányításával folyamatosan dolgozta ki és készítette elő a Gyógynövény- és fűszernövény termesztő- és feldolgozó valamint a Növénytermesztő és növényvédő technológus Fsz képzések képesítési követelményeinek kidolgozását és akkreditációra való felterjesztését. A 2006-2007-es tanévben indult a képzés a Gyógynövény- és fűszernövény termesztő- és feldolgozó Fsz szakon. HEFOP 3.3.1.

A felsőfokú szakképzés szerepe a felsőoktatásban A 381/2004. (XII. 28.) Kormányrendelet a többciklusú felsőoktatási képzési szerkezet bevezetésének egyes szabályairól rendelkezik, így a lineáris, többciklusú képzés bevezetéséről. Már 2003 szeptemberétől bevezetésre került a kreditrendszer, amely az Európai Kreditátviteli Rendszerre (ECTS) épül. Az új felsőoktatási törvény a felsőfokú szakképzést a felsőoktatási szerkezetbe –a bachelors fokozat alá – illeszti, ezáltal is elősegítve a felsőoktatás lineáris képzésre való áttérést. HEFOP 3.3.1.

A felsőfokú szakképzés OKJ-megfeleltetése Az új OKJ sajátosságai: Moduláris szakmaszerkezet -a rokonszakmák közös tudásanyagát mostantól ugyanaz a követelménymodul tartalmazza. Rész-szakképesítések -elhelyezkedés lehetővé tétele, a már megszerzett ismeretek beszámításával folytatható tanulás Elágazások, ráépülő szakképesítések - az OKJ átláthatóbbá válik, egymásra épülő szakmák megszerzése megvalósulhat . HEFOP 3.3.1.

Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és –feldolgozó Fsz A szakképesítés adatai Jelenlegi SZVK Új OKJ szerinti SZVK A szakképesítés azonosító száma 55 6206 01 55 621 02 A szakképesítés megnevezése Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és –feldolgozó Agrártechnológus A szakképesítés köre: - Rész-szakképesítés nincs Elágazás 55 62102 0010 5502 Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és -feldolgozó A szakképesítéssel betölthető foglalkozások FEOR-száma, megnevezése 6121 Gyógynövénytermesztő 3124 Mezőgazdasági technikus   Szakirányok  Gyógy- és fűszernövény termesztő Gyógy- és fűszernövény feldolgozó HEFOP 3.3.1.

Tantárgyi tematika módosítása- 1 I. alapismereti modul TANTÁRGYI KÓD TANTÁRGYAK MEGNEVEZÉSE TÁRGYAK ÓRASZÁMA ÉVFOLYAM, FÉLÉV, ÓRASZÁM, HETI ÓRÁK SZÁMA KREDIT ÖSSZES ELM. GYAK. I. II   1. 2. 3. 4. 14 12 MTO0001 Alkalmazott matematika 56 28 1 2+2K 3 5 MTO0002 Alkalmazott biológia 42 1+2K 3 MTO0003 Alkalmazott kémia 70 3+1 1+4K 5 4 MTO0004 Alkalmazott fizika 1+4K MTO1001 Agroökológia 1+3 2+1K 3 5 MTO1008 Talajtan alapjai 2+2K HEFOP 3.3.1.

Tantárgyi tematika módosítása-2 II. kötelező szakmai ismeretek modul MTO0010 Műszaki alapismeretek I. 84 42   3+3 2+1K 5 3 MTO1003 Növénytani alapismeretek 14 28 1+2K 5 MTO1004 Növényélettan alapjai 1+2G MTO1005 Növénytermesztési alapismeretek 3 MTO0009 Informatika és számítástechnika II. 56 1+3G 4 3 MTO1006 Növény-és drogismeret I. 2+2K 4 5 MTO1007 Környezet- és természetvédelem 2+2 4 MTO1009 0019 Biztonságtechnika és munkavédelem 1+1 2+0K 2 MTO0105 Gyakorlati természetvédelem 1+1K MTO0017 MTO1012 Gyógynövénytermesztés I. 70 3+2K MTO1013 Gyógynövénytermesztés II. 4+2K MTO1014 Fűszernövénytermesztés Egzotikus fűszernövények Növény- és drogismeret II. MTO0020 Vállalkozási ismeretek I. 2 3+1K 2 4 MTO0021 Kommunikációs technika I. 0 1+1K 1 2 HEFOP 3.3.1.

Tantárgyi tematika módosítása-3 Nyári gyakorlat 160   5 MTO0028 Idegen nyelv- általános nyelv 28 0+2G MTO0029 MTO0030 MTO0032 Szakdolgozat 14 1+1G 2 MTO0033 MTO0034 74 60 1+5G 6 MTO0100 Jogi ismeretek 24 2+0K MTO0101 Jogi és vállalkozási ismeretek II. 36 2+1 2 G 5 3 MTO1024 Alternatív gyógynövényterm. technológiák 42 2+1G MTO1011 Vadon termő gyógynövények és gyűjtésük 56 2+2G 3 MTO1025 Gyógynövény feldolgozás és minősítés 1+2G 4 5 MTO1026 Fitoterápia 2+0G 3 4 MTO1027 Termesztés-és feldolgozástechnológia műszaki alapjai 70 3+2K 4 3 5 HEFOP 3.3.1.

KIMUTATÁS A KREDIT BESZÁMÍTÁSRÓL-1 (Természetvédelmi mérnök BSc) Gyógynövénytermesztő- és feldolgozó FSZ Félév Óra- szám Kr. Természetvédelmi mérnök BSc Óraszám Kredit Beszámí-tott kredit érték Alkalmazott matematika I. 2+2 5 Matematika és informatika I. 1+2 Alkalmazott kémia 1+4 Mezőgazdasági kémia II. (agrokémia) II. 2+1 3 Ökológia 4 Informatika és számítástechnika I. Matematika és informatika II. 0+2 Informatika és számítástechnika II 1+3   Műszaki alapismeretek I 3+3 Műszaki és élelmiszeripari alapismeretek Termesztés- és Feldolgozástechn. műszaki alapjai IV. 3+2 HEFOP 3.3.1.

KIMUTATÁS A KREDIT BESZÁMÍTÁSRÓL-2 (Természetvédelmi mérnök BSc) Növénytermesztési alapismeretek II. 2+1 2 Növénytermesztéstan VII. IV. 4 Gyógynövénytermesztés I. III. 3+2   Gyógynövénytermesztés II. 4+2 5 Növény- és drogismeret I. 2+2 Gyógynövényismeret VI. 3 Vadon termő gyógynövények és gyűjtésük Biztonságtechnika és munkavédelem 2+0 I. Talajtan alapjai Termőhelyismeret Környezet-és természetvédelem 1+1 Természetvédelem Gyakorlati természetvédelem Összesen 60 36 35 HEFOP 3.3.1.

Átjárhatóság az intézmények (DE – PE) között az FSZ képzésben Tárgynév Debrecen Keszthely Alk. Matematika (Matematika és statisztika) 2+2 Alk. biológia 1+2 2+0 Alk. Fizika (Fizika) 1+4 Alk. Kémia (Kémia) Inform. és számtech. I. II. 1+4, 1+3 0+3 Ökológia 2+1 Kommunikáció (Komm.technika) 1+1 0+2 Műszaki alapismeretek Növénytan (Növénytani alapism.) Növény- és drogismeret 2+2, 1+1 HEFOP 3.3.1.

Átjárhatóság az intézmények (DE – PE) között az FSZ képzésben Tárgynév Debrecen Keszthely Növényélettan (Növényélettan alapjai) 1+2 2+2 Agrokémia - 2+1 Talajtan alapjai Vízgazdálkodás 1+1 Növénytermesztési alapismeretek. Gyógy- és fűszernövények védelme (Gyógynövénytermesztés tantárgyba integrálva) 2+3, 2+2 Kertészeti alapismeretek Gyógy- és fűszernövénytermesztés (Gyógynövénytermesztés) 3+2, 4+2 2+2, 2+2 Táj- és természetvédelem Gyakorlati természetvéd. Körny. és Természetvéd. HEFOP 3.3.1.

Átjárhatóság az intézmények (DE – PE) között az FSZ képzésben Tárgynév Debrecen Keszthely Fitoterápia 0+2 2+0 Vadon termő gyógynövények és gyűjtésük 2+2 Termesztés- és feldolgozástechnológia műszaki alapjai 3+2 2+1, 2+1 Gyógy- és fűszernövénytermesztés minőségbiztosítása (Gyógynövény feldolgozás és minősítés tantárgyba integrálva) Jogi alapismeretek (Jogi ismeretek) 3+0 Menedzsment (Vállalkozási ismeretek tantárgyba integrálva) - 2+1 Munka- és tűzvédelmi ism. (Biztonságt. és munkavéd. Vállalkozási ismeretek I. II. 3+1, 2+2 Alternatív gyógynöv.term. Gyógynövény feldolgozás és minősítés 1+2 HEFOP 3.3.1.

Köszönöm a figyelmet! HEFOP 3.3.1.