A hallgatói teljesítményt befolyásoló erőforrások a kampuszon Pusztai Gabriella.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar szőlő- és bortermelő üzemek technikai hatékonysága
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
„Fejlődés ellen nincs orvosság” (Neumann János) 1987.az alapítás éve 1989.a névadás éve 1993.az első (30 fős) kollégium 2000.NIVÁK 2002.Kollégium a Pozsonyi.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Szocializáció Fogalmak:
Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Dusa Ágnes Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Campus-lét konferencia
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Feln ő ttképzés és regionalitás Juhász Erika Ph.D. F ő iskolai docens Debreceni Egyetem TEK BTK.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Érték alapú közösségek? Pusztai Gabriella. A felsőoktatás átstrukturálódásának hatása a hallgatói szocializációra Az akadémiai közösség (?) széttöredezett.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
AZ ISKOLAI SZERVEZET ÉS FEJLESZTÉSE
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
Művelődés és szórakozás
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
„ …mindig többek lehetünk, mint amik vagyunk,
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
A mesterképzésig juttató erők A felsőoktatási bachelor/master átmenet szelekciós tényezői Veroszta Zsuzsanna Frissdiplomások kötetbemutató.
A szocializáció zavarai, deviancia jelenségek
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Pusztai Gabriella –Kovács Klára Debreceni Egyetem, Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program Felsőoktatás-kutató és Fejlesztő Központ (CHERD-H) MSZT-konferencia,
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Az EEM helye a menedzsmentben
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Hantos Elemér Szakkollégium Miskolci Egyetem HANTOS ELEMÉR SZAKKOLLÉGIUM.
Mi is az a társadalmi integráció?
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
X. Országos KEF Konferencia nov. 30.
Fenntartható fejlődés és a „való világ” – Lehetséges-e az össze- kapcsolódás? Setényi János Budapest, 2005.
Speciális gyermekvédelem
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
Életmód, szabadidő A fogalmak tisztázása.
Előadás másolata:

A hallgatói teljesítményt befolyásoló erőforrások a kampuszon Pusztai Gabriella

Az intézményi eredményességtől a hallgatói eredményességig Intézményi eredményesség és hallgatói eredményesség Hallgatói szocializáció, hallgatói integráció A hallgatói integráció hatása az eredményességre

Felsőoktatási eredményesség magyarázatai 1.Individuális magyarázatok: személyiség, orientáció, erőfeszítés, elkötelezettség, kongruencia, elégedettség, kulturális tőke (Holland 1966, Clark- Trow 1966, Bourdieu–Passeron, 1977, Pace 1984, Tinto 1987) 2. Szervezeti magyarázatok: struktúra, diverzitás, habitus (Pasarella-Terenzini 1991, 2005, Berger 2000; Reay et al. 2001, Hurtado 2007) 3. Kapcsolathálózati magyarázatok:(involváltság: Astin 1993, integráció: Tinto 1993, társadalmi tőke Coleman 1988)

1.A tanulmányi részvétel 2.Az oktatókhoz való kötődés (nem tantermi) 3.A hallgatótársadalomban való részvétel (társas tevékenységek, szervezetek) 4.A munkavégzés (kampuszon kívül/belül) 5.Az egyéb tevékenységek (önkéntes munka, a vallási közösség, saját család) Astin: a hallgató involváltsága (gyakoriság/ tartam)

Eltérések a tevékenységek/ kapcsolatok hatásában 1.Hallgatói szervezetek frontemberei Lakóhely a kampuszon Tehetséggondozó programok + 4. Élsportolók: mérsékelt +

Tinto: hallgatói integráció Elszakadás a kinti kapcsolatoktól/normáktól Forrásai: Van Gennep: rites of passage/ Durkheim anómia /Parsons integratív normák, Coleman (1961) iskolai társas kontextus, Festinger (1954) társas összehasonlítás Szeparáció Tranzíció Inkorporáció

Tinto interaktív modellje Tanulmányi integráció formális: (tanórai tevékenység) informális (oktató-hallgató interakciók) Kockázata: bukás, rossz eredmény Társas integráció: formális (extrakurrikuláris tevékenység) informális (kortárs csoportok, centrális és marginális szubkultúrák) Kockázata: önkéntes lemorzsolódás

Társadalmi tőke 1.Peer effect: piaci haszon (Goethals 2001, Zimmerman 2003) 2.Kiterjedt hálózati tagság helyett szoros, kis létszámú kapcsolatháló (Bean 2005) 3.A kampusz diverzitása: a NT hallgatók funkcionális közösségből való kiszakadása negatív/kockázatos (Hurtado 2007, Thomas 2002) 4.Szoros kapcsolatháló + stabil értelmező (érték)közösség támogató ereje + az intézményen kívüli és belüli erőforrások összekapcsolása (Coleman-Hoffer 1987)

Mivel járulhatnak hozzá a hallgatói eredményességhez az intézmények? A származás hatása erősen érvényesül, de intézményi hatóerők módosíthatnak ezen: a kampusz társadalmának kompozíciója kapcsolati struktúrái domináns kultúra, interpretációk a hallgató beágyazottsága

Debrecen-központú felsőoktatási térség 2003, 2005 Regionális Egyetem 2008, 2010 A felsőoktatás szerepe a társadalmi- gazdasági átalakulásban TERD Végzős alapképzés Elsőéves mester Campuslét

Kérdések A határozottabb relációs beágyazódás juttatja a sikerhez szükséges erőforrásokhoz a hallgatót? A gyenge integrálódás (erős külső kapcsolatok) hasznosabb a sikeres pályafutáshoz? Differenciált-e ez a hatás csoportonként? A beágyazódás jellege mellett a kompozíció karaktere befolyásolja inkább a hallgatót? A beágyazódás jellege mellett a domináns kampuszkultúra befolyásolja-e a hallgatót? Mi a felsőoktatók szerepe?

Eredményesség mutatói Alapképzésben : továbbtanulás / munkavállalás terve Mesterképzésben: komplex, belső és relatív: az aggregátumokéhoz viszonyít Komponensei: munkába állási szándék, társadalmilag hasznos munka, kötlezőn túli tanulmányi vállalás, önképzés, LLL terv

A hallgatói integráció hatása az eredményességre Az alapképzésben a szülői státus hatása erős, a mesterképzésben gyengébb Az intergenerációs beágyazottság hatása igen erősnek bizonyult mindkét szinten. A hallgatói környezet szerepére érdemes odafigyelni A külső-belső erőtér csak részben differenciál

Elméleti következtetések Az intézményi hatás modelleket árnyalni kell A társadalmi tőke elmélete finomításokkal alkalmazható A hallgatói értelmező közösségek koncepciójának lehetőségei