SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÉLSŐJOBBOLDALI HALLGATÓI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA Sőrés Anett A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája, Miskolc,
Advertisements

Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Készítette: Geszler Nikolett
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
NIVEA For Men Mobil internet kampány Gábos Anna, NIVEA FOR MEN – a NIVEA férfias oldala…
Közösségi hálózatok alkalmazása internet marketingben
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
 ember él az Avason, egymástól elszigetelve, panelházak magányában  Nincsenek találkozási lehetőségek  Nincsenek közösségi terek (nincs művelődési.
Készítette: Varga Ildikó Konzulens: Szijártó Zsolt PhD egyetemi docens
Az identitás kifejeződése a debreceni egyetemisták csoportkultúráiban MSZT Konferencia, Balku Anett – Sőrés Anett.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Dr. Dömötör Tamás Magyar Tájépítészek Szövetsége.
Voltunk, Vagyunk, Leszünk?
A kutatási program rövid bemutatása
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.
Dusa Ágnes Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Campus-lét konferencia
Fesztiválozó egyetemisták Készítette: Buzinkay Nóra „Campus-lét” a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Márton Sándor: A Campus-lét online-survey válaszadóinak szocio-kulturális jellemzői „CAMPUS-LÉT” A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
SZÉLSŐJOBBOLDALI HALLGATÓI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA Sőrés Anett A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája, Miskolc,
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
MARKETINGKUTATÁS III. Előadás: A megkérdezésről bővebben.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Hallgató: Sinkovics Norbert Mentor: Dr. Györe Zoltán.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Olaszliszka/rasszizmus/ciganybunozes.hu Az internet manipulatív hatásának jelentőségéről XXX. Jubileumi OTDK Konferencia Szeder Dóra Valéria III. Évfolyam.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI IDEOLÓGIA REPREZENTÁCIÓJA A DEBRECENI EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN Sőrés Anett Debreceni Egyetem, Szociológia MA II. Témavezető: Prof. Dr.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A tanulás szürke zónája Tót Éva PH – Felsőoktatási Kutatóintézet Képzés és munkaerőpiac Educatio konferencia Budapest, szeptember.
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
DPR kommunikáció Alternatív marketing eszközök Deliné dr. Győrmárton Rita alumni irodavezető, PTE DPR Szakmai Nap, április 15.
Margitay Tihamér Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J. u. 1. E610. Telefon: Helyzet- és igényfelmérés.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták csoportviszonyaiban Sőrés Anett, Debreceni Egyetem MSZT éves konferencia, 2010.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
A tömegkommunikáció.
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
SZÖM II. ÖNÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI
Kóródi Miklós Autonómia Alapítvány
2. Helyzet- és igényfelmérés (Kutatás 1.)
Emberpiac a Moszkva téren
2. Helyzet- és igényfelmérés (Kutatás 1.)
Előadás másolata:

SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét műhelykonferencia

Miről lesz szó az előadásban? Elméleti megalapozás Elméleti megalapozás –Hogyan definiálható a szélsőjobboldal és az általuk képviselt ideológia? –Hogyan határolható körül a magyarországi szélsőjobboldal és melyek az egyedi jellemzői? Kutatási tapasztalatok Kutatási tapasztalatok –A megfigyelések eredményei –Az interjúk előzetes tapasztalatai – hipotézisek További kutatási lehetőségek További kutatási lehetőségek

Hogyan definiálható a szélsőjobboldali ideológia? Karácsony Gergely – Róna Dániel (2009) Karácsony Gergely – Róna Dániel (2009) 4 kritérium: 4 kritérium: –Univerzalizmus-tagadás –Nacionalizmus –Vezérkultusz –„Anti-establishment” attitűd Mit értenek a magukat szélsőjobboldalinak vallók a szélsőjobboldali ideológián? Mit értenek a magukat szélsőjobboldalinak vallók a szélsőjobboldali ideológián? –Fogalomhasználat

Hogyan határolható körül a magyarországi szélsőjobboldal? Demográfiai jellemzők Kik körében a leginkább támogatott az ideológia? Kik körében a leginkább támogatott az ideológia? (Political Capital, Marketing Centrum 2009) –Vidéki lakosság (Észak- és Közép-Magyaro.) –Legfiatalabb korosztály –Férfiak –Szakképzettek

A hazai szélsőjobboldal szegmensei Elkülönül egymástól az ideológia és a politikai párt támogatottsága (Marketing Centrum 2009) Elkülönül egymástól az ideológia és a politikai párt támogatottsága (Marketing Centrum 2009) –Formális és informális csoportok –„Holdudvar”: vannak, akik csak egyes elemekkel szimpatizálnak –Civil kezdeményezések A politikai mozgalmak egyedi szerepe A politikai mozgalmak egyedi szerepe

Milyen tényezők segítik elő a magyar szélsőjobboldal integrációját? Populáris és tömegesen, viszonylag költségtakarékosan elérhető modern kommunikációs formák Populáris és tömegesen, viszonylag költségtakarékosan elérhető modern kommunikációs formák –Ideológiai üzenetek és/vagy közös tevékenységekre, politikai akciókra vonatkozó felhívások –Virtuális és/vagy valós terek Szimbólumok Szimbólumok –Közös jelentéstartalom – eligazodás és üzenet- közvetítés

Kutatási kérdések Kínálati oldal: Kínálati oldal: –Milyen reprezentációs eszközök állnak rendelkezésre a szélsőjobboldali eszme kifejezéséhez?  Valós és virtuális terek Keresleti oldal: Keresleti oldal: –Leképeződnek-e a szélsőjobboldal egyes szegmensei az ifjúsági csoportkultúrákban? –Milyen kifejezőeszközök segítik elő e csoportok integrációját?

Kutatási módszerek Kínálati oldal Kínálati oldal –Gyűjtések (2010. tavasz) –Megfigyelések (2010. nyár) –Internetes felületek elemzése … Keresleti oldal Keresleti oldal –Interjúk (2010. ősz) – Informális csoportok –Fókuszcsoport …

Reprezentációs eszközök

Sajátos megjelenési formák az ifjúság életvilágában – megfigyelési tapasztalatok I. Szórakozóhely (Hét Vezér) Szórakozóhely (Hét Vezér) –A szimbólumok hangsúlya a dekorációban –Zenei műfajok –A vendégek öltözködése –Beszédtémák –Zárt csoport –Férfi dominancia

Sajátos megjelenési formák az ifjúság életvilágában – megfigyelési tapasztalatok II. Fesztivál Fesztivál(Campus-fesztivál) –A szimbólumok szintén nagy hangsúlyt kapnak – más a cél –Vizuális és auditív eszközök is –Interaktivitás –Nyitottság

Nyitottság vs. Zártság a szélsőjobboldali közösségben Nyitottság… Nyitottság… –…az interneten –…a felvállalt szimbólumokban –…a toborzás során  Inkább a formális csoportokra jellemző, pl. Jobbik Zártság… Zártság… –…a reprezentációban –…az elérésben –…a bekerülésben  Inkább az informális csoportokra jellemző  Mit akarnak elérni?

Szegmentáló és integratív elemek Hipotézisek az interjús vizsgálathoz Mely dimenziók mentén differenciálódnak a csoportok? Mely dimenziók mentén differenciálódnak a csoportok? –Egyedi jellemzők –Politikához való viszony –Közösségi tevékenységek Mely dimenziók integrálják a szélsőjobboldali ifjúságot? Mely dimenziók integrálják a szélsőjobboldali ifjúságot? –Szimbólumok –Ideológia –Történelemhez való viszony

Köszönöm a figyelmet! Sőrés Anett