BIOLÓGIAI HOZZÁFÉRHETŐSÉG

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
A szennyvíztisztítás biokinetikai problémái a gyakorlatban.
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
A LÉGKÖRI NYOMANYAGOK FORRÁSAI ÉS NYELŐI
Energia a középpontban
Inhibitorok Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
ENZIMOLÓGIA 2010.
Környezettechnika Modellezés Biowin-nel Koncsos Tamás BME VKKT.
Vízminőségi jellemzők
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
Példák: peszticidek, herbicidek, oldószerek, egyéb szerves vegyületek
BIOBÁNYÁSZAT Thiobacillus ferrooxidans.
KÖRNYEZETSZENNYEZŐ ANYAGOK, XENOBIOTIKUMOK, ÉS EGYÉB NEHEZEN BONTHATÓ VEGYÜLETEK MIKROBIÁLIS ELTÁVOLÍTÁSA A KÖRNYEZETBŐL.
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Bioremediáció körülményei
A HIDROGÉN.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Kémiai kötések Molekulák
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Halogén-tartalmú szerves vegyületek
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Kémiai reakciók katalízis
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
Reakciók hőeffektusa, hőszínezete, a reakcióhő
Élelmiszeranalitika előadás
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
Wunderlich Lívius PhD. BME 2010
A acetilén C mindkettő B butadién D egyik sem
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
A talaj pórustere aggregátumokon belüli aggregátomok közötti hézagok hézagok összessége összeköttetésben vannak egymással mérete folytonosan változik.
1.Mi az oka az elektroneffektusok kialakulásának? Mikor alakul ki – I effektus? Mondjon egy példát! (4 pont) Az ok elektronegativitásbeli különbségek és.
Halmazállapot-változások
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Talajképződés Gruiz Katalin.
Fitoremediáció.
Anaerob bioremediáció
Uránszennyezés a Mecsekben
In situ aerob bioremediáció
Nitrogén mineralizáció
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
XENOBIOTIKUMOK MIKROBIÁLIS LEBONTÁSA
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
XENOS = IDEGEN SZINTETIKUS = NEM TERMÉSZETES EREDETŰ
Anaerob szervesanyag bontás
Bioremediáció Technológiai eljárás, mely biológiai rendszereket használ a környezet megtisztítására a (toxikus) hulladékoktól Fogalmak: biodegradáció,
Egyed alatti szerveződési szintek
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Ivóvizünk forrása a Tisza
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
Aromás szénhidrogének
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
A nitrogén és vegyületei
Alkének kémiai tulajdonságai
ENZIMOLÓGIA.
Metánfaló baktériumok
Alkossunk molekulákat!
NAGY OXIGÉNIGÉNYŰ NEM TOXIKUS SZENNYVIZEK
OLDATOK.
Előadás másolata:

BIOLÓGIAI HOZZÁFÉRHETŐSÉG

Bio-hozzáférés Egy vegyületnek kapcsolatba kell lépnie a biológiai rendszerrel ahhoz, hogy bármilyen hatás indukálódjon. A környezetben megjelenő szennyezőanyagot akkor tudjuk biológiai úton eltávolítani, ha a sejtek hozzáférnek, azaz fel tudják venni, vagy extracelluláris enzimeikkel át tudják alakítani A vegyszerek hozzáférését rengeteg tényező befolyásolja Idővel a komponens fizikai, kémiai kapcsolatba kerülhet talajjal, üledékkel, így bizonyos tulajdonságai megváltoznak. Más komponensekkel kapcsolatba lépve/komplexet képezve válhat hozzáférhetetlenné, néha még erőteljes, szerves oldószeres extrakcióval is alig nyerhető ki

Bio-hozzáférés Fizikai-, kémiai paraméterek befolyásolják: Vízoldhatóság nem vízoldékony (hidrofób) anyagok esetén ‘direkt’ felvétel – specifikus sejtfelszíni tulajdonságok Illékonyság Funkciós csoportok száma a vegyületen pl. klórozottsági fok környezeti faktorok (hőmérséklet, pH, nedvességtartalom)

Bio-hozzáférés Mi csökkentheti egy vegyület hozzáférését? Mikro- (5-30 mm), nanopórusokba (~5 nm) zártan távol kerülnek a mikroorg-tól (néhány mm) ill enzimeiktől, mivel ezekbe a mikroorg nem jut be A pórusok vízzel vagy levegővel teltek lehetnek. A kérdéses vegyület diffúzióval jut ki a pórusokból, ám a pórusok tekervényessége miatt a kijutás lassú Huminanyagokkal vagy más körny-i összetevőkkel komplexet képezve gyakorlatilag megváltozik egy vegyület hozzáférhetősége Ez esetben nemcsak a diffúzió, hanem a szorpció-deszorpció is hat a hozzáférhetőségre Gyakran olyan erős a kötöttség, hogy erélyes extrakcióval sem nyerhető ki a közegből, csak erős savas v lúgos hidrolizissel

A talaj szerkezetének összetevői A talaj szerkezetének összetevői. A talaj szerkezeti egységét a talajásványok és szervesanyagok alkotják. Ezek között találjuk a makroporusokat ill belül a mikroporusokat

Anaerob fázis Aerob fázis Kölcsönhatás a talaj mátrix anyagaival Kezdeti szorpció Kemiszorpció amin-, amid-, és imin- kötéseken keresztül A szorbeálódott vegyületek a hidrolizis vagy a biológiai oxidáció hatására nem mobilizálódnak újra A folyamatos redukció kovalens kötésű származékokat generál (Lenke és mtsai 2000; Achtnich és mtsai 2000). Néha előfordul, hogy a mikrobák aszisztálnak a szorpcióhoz (pl. TNT). A nitro csoportot amino csoprttá alakítják, melynek nagy az affinitása a talaj humin anyagaihoz, és a szorpció egyirányúvá, irreverzibilissé válik

Toxikológiai vonatkozás A nem hozzáférhető komponensek kevéssé kockázatosak az élő szervezetre A rendeletek azonban a határértékeket az erélyes extrakcióval kinyerhető mennyiségek alapján adják meg Nehéz megállapítani a nehezen hozzáférhető komponensek esetén mit vegyünk figyelembe, hiszen komplexeikből felszabadulhatnak Az is felmerült, illetve egy remediációs lehetőség, hogy elősegítjük komplex képződésüket, ezáltal „kizárjuk” az aktív környezetből

A KÉMIAI SZERKEZET HATÁSA A BIODEGRADÁCIÓRA

Szükséges meghatározni, hogy egy vegyület lebontható-e mikrobiálisan, és ha lebomlik, milyen termék keletkezik. Vajon perzisztensen megmarad a körny-ben, vagy toxikus formára alakul-e? Ez főleg az új szintetikus anyagok miatt fontos, mielőtt elindítanák ipari szintű termelésüket. A lebonthatóság szempontjából vizsgálják a szerkezetet, a funkciós csoportokat, és keresnek mikroorg-kat, melyek enzimrendszereikkel lebonthatják az adott vegyületet. A lebonthatóság igazolása azonban nem jelenti azt, hogy az adott környezetben le is bomlik a vegyület, ezért ezt is meg kell vizsgálni (környezeti faktorok)

Mikrobiális lebonthatóság Általánosítani nehéz, ráadásul nagyon sok a kivétel Problémát okoz, hogy a különböző környezetben a mikroorganizmus összetétel eltérő Az eredeti molekula lebontható, de a környezetben könnyen szorbeálódik, így a hozzáférés gátolt Metabolikus utak feltérképezése nehéz, meg kell találni a körny-ben a bontó szervezete(ke)t, azok enzimrendszerét, ezután vizsgálható specifitásuk az adott szubsztrátra, esetleg más komponensekre Minél nagyobb a szerkezeti eltérés a természetes szervesanyagok szerkezetétől, minél kevésbé általános az adott funkciós csop a természetben, annál kisebb a valósz a gyors biodegradációnak/biotranszformációnak

Mikrobiális lebonthatóság Általánosítani nehéz, ráadásul nagyon sok a kivétel Ha egy vegyületre olyan funkciós csop-ot biggyesztünk, melynek hatására a biodegradáció nem köv be, ezt a csoportot xenofór-nak nevezzük (pl. Cl, NO2, SO3H, Br, CN) Néha a metil, amino, hidroxil csoportok is xenofórként hatnak, míg más esetekben pl. a hidroxil, karboxil csop elősegíti a lebontást Ha több xenofórt kapcsolunk egy molekulára, az jelentősen csökkenti bonthatóságát A xenofór pozicíója a molekulán szintén befolyásolja a bonthatóságot Ami az aerob környezetben általánosítható, az nem biztos, hogy alkalmazható anaerob környezetre (pl. magasabb klórozottsági fokú aromás vegyület bontása anaerob módon megtört. míg a mono-, diklórbenzoát bontása kisebb valósz-gel)

Dekán (alkánok könnyen bonthatók mikrobiálisan) Prisztán (elágazó szénlácúak biol. bontása nehezebb akkor is, ha metilcsoportot hordoz)

4-fenilbutirát (mikrobiálisan bontható) 2-fenilbutirát (ellenáll a bontásnak)

Biodegradálhatóság becslése Egyik oldalról segítségül hívhatunk olyan eredményeket, melyben a kérdéses molekulához hasonló szubsztrátokra v intermedierekre már van adatunk ismert metabolikus utakat vizsgálva Másik oldalról a molekula fizikai vagy kémiai tulajdonságaira, szerkezeti sajátságaira támaszkodunk. Használható paraméterek pl. vízoldékonyság, olvadás-, forráspont, molekulatömeg, -térfogat, sűrűség, logKow, … halogén tart-ú aromások anaerob biodegr-ja esetén a lebonthatóság összefügg a szén-halogén kötés erősségével (nem meglepő, hiszen a kötés hasítása sebesség meghatározó lépés) PAH-ok esetén pedig a molekula mérete és tömege függ össze a biodegr mértékével Szénhidrogének bontása során az elágazások befolyásolják a lebonthatóságot A becsült biodegradálhatóság segít (gyorsabban) meghatározni egy vegyület környezeti kockázatát, de nem mindig eredményes