Elmélettörténet Bevezetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Logisztika alapvetések.
Advertisements

Gazdasági fejlődés a középkortól napjainkig
Közgazdasági elméletek története 7. Előadás november 7. Neoklasszikus ortodoxia a két világháború között.
A közgazdaságtan tablója
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 12. Ricardo.
Műszaki haladás közgazdasági szempontból Meyer Dietmar március 3.
Nevelés- és oktatásszociológia
A XIX. század uralkodó eszméi
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
Elmélettörténet Új intézményi iskola. Irányzatok Az 1970-es években bontakozik ki Előfutár: Ronald Coase, 1937-es és as cikkeire támaszkodnak Irányzatok:
Új klasszikus makroökonómia
Formalizálás, matematizálás és ökonometria
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A felvilágosult abszolutizmus
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
„A fogyasztóvédelem iránti igény megjelenése összekapcsolódik annak felismerésével, hogy a gazdaságban nem érvényesülhet tökéletes verseny, így nem jöhet.
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Földünk a második világháború után
A modern fogyasztói étosz rejtélye
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Közgazdasági elméletek története
Közgazdasági elméletek története
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Közgazdasági elméletek története 4. Előadás október 10. A marginalista forradalom.
Közgazdasági elméletek története
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 29. A modern növekedéselmélet eredete.
Mérnök informatika szak BSc.
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás október 3. A klasszikus politikai gazdaságtan tárgya és módszerei.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A neoklasszikus iskola
Elmélettörténet Heterodox irányzatok.
Keynes Keynes előzményei és utóhatása
Elmélettörténet Az osztrák iskola.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Makroökonómia 1. ea..
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Európa városi történelme
A népesség számának változása Európában
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Makroökonómia történeti kialakulás
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
I. MI A SZOCIOLÓGIA?. Mai órán Félévi követelmények A szociológia, mint tudomány.
III. A szociológia története. 1. Az előfutárok Claude Henri Saint-Simon ( ) - a megszokás ereje és az újításra való hajlam - teológiai, katonai.
Operációkutatás I. 1. előadás
I. MI A SZOCIOLÓGIA?.
Horváth Róbert és a gazdaságstatisztika
II. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. Marinovich Endre .
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
Közgazdasági elmélettörténet 2.
KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETTÖRTÉNET I.
Mikro- és makroökonómia
Közgazdaságtan II 1-2. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
Közgazdasági elmélet, gazdaságpolitikai gyakorlat és mérés az árindex kapcsán Marton Ádám emlékének Sugár András tanszékvezető egyetemi docens Budapesti.
Előadás másolata:

Elmélettörténet Bevezetés

Elmélettörténeti áttekintés Ókor, középkor: etikai, teológiai kérdések a gazdasággal kapcsolatban Merkanitilizmus 1500-1750 gazdaságpolitikai tanácsok az uralkodónak, a gazdagság forrása a nemesfémkészlet, majd a kereskedelmi mérlegtöbblet Fiziokraták kb. 1750-1780 a gazdagság forrása a mezőgazdaság, a piac a természetes rend megnyilvánulása, a newtoni mechanika hatása

Elmélettörténeti áttekintés Klasszikusok Adam Smith 1776 A nemzetek gazdagságáról c. könyvétől számítjuk a közgazdaságtant mint önálló tudományt A munka mint értékmérő, a piacgazdaságban az önérdek követése létrehozza a közjó maximumát Malthus és Ricardo, módszertani törés a közgazdaságtudományban A klasszikusok összegzése: John Stuart Mill (1848)

Elmélettörténeti áttekintés Neoklasszikusok Az 1870-es években egymástól függetlenül hasonló gondolatok Jevonsnál, Walrasnál, Mengernél Hasznosságra alapuló értékelmélet, határelemzések, matematizálás, mikroökonómiai megközelítés, a közgazdasági vizsgálatokból kikerülnek az intézmények, csak az erőforrás-allokáció optimalizálásra szorítkoznak

Elmélettörténeti áttekintés A neoklasszikus iskola diadala: Alfred Marshall (1890) Két világháború közötti fejlemények A piaci szerkezetek, a tökéletlen verseny elemzése: Joan Robinson, Edward Chamberlin, a fogyasztói döntés elmélete: Hicks és Allen Önálló tudományterület a neoklasszikus elemzési keretek felhasználásával a jóléti közgazdaságtan, Pigou, Pareto

Elmélettörténeti áttekintés Heterodox irányzatok Marx 1867 A tőke, munkaérték-elmélet alapján a tőkés rendszer kizsákmányolásáról, forradalommal a kommunizmusért Megvalósításra tett kísérlet az 1917-es orosz bolsevik forradalom Reformok ellenére az államszocialista rendszer 1989-1990-ben megbukik a Szovjetunióban és Kelet-Közép-Európában

Elmélettörténeti áttekintés Régi és új német történeti iskola (XIX. sz. közepe és második fele) elutasítja az angolszász klasszikus és neoklasszikus iskolát Történetiség, intézmények vizsgálatának fontossága, a hedonista homo oeconomicus elutasítása Gustav Schmoller sem jut el alternatív modellig

Elmélettörténeti áttekintés Régi institucionalizmus az USA-ban XIX sz. vége, a XX. sz eleje A gazdasági jelenségek magyarázata az intézmények vizsgálatából Thorstein Veblen A dologtalan osztály (1899) „Quasi institucionalisták” J. K. Galbraith, G Myrdal a második világháború után