Bevezetés az angol jogrendszerbe Szeged, november 30. Dr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
EMBERI JOGOK.
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
2011. március Emberi jogok regionális védelme az amerikai kontinensen II. Emberi és polgári jogok nemzetközi rendszere.
Az Aranybulla.
EU alapismeretek E-Learning.
Negyedik előadás Március 11
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)
Az angol alkotmányos monarchia megszületése
A common law Anglián kívüli változatai
Dr. Bóka János - Dr. Mezei Péter Szeged, november 23.
Az afrikai jog Szeged, november 13. Dr. Mezei Péter, PhD, docens Összehasonlító Jogi Intézet
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
A felvilágosult abszolutizmus
Mentortanárképzés eLearning támogatása
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Zoo Klub Év az Alma éve 2011.Év a Körte éve A új projekt része a tanulás. Ezért az évek gyümölcseit mutatjuk meg egy új projektben.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Magyar Alkotmányjog II. Óravázlatok
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
MagNet Magyar Közösségi Bank a hazai vállalkozásokért Dakó Andrea Invitel InnoMax Üzleti Reggeli.
A Flexicurity modell Dán, német, osztrák modellek bemutatása Dr. Kiss György Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája november 11.
Keresztény identitás Dr.Veres Sándor. Page  2 KERESZTÉNY IDENTITÁS  A tantárgy: a két-féléves, egymásra épülő tanegység teljesítése komoly önismereti.
JOGI ALAPISMERETEK A JOGSZABÁLY FOGALMA.
A bíróságok Az igazságszolgáltatás alapelvei
Az Alkotmánybíróság.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Az athéni demokrácia kialakulása
Society of Trust and Estate Practitioners Cím:H-1036 Budapest Bécsi út 52. I/1. Hungarian Chapter Tel:
A rendészet szervei.
Mezey Barna egyetemi tanár
Angol parlamentarizmus
Ken Wilber ( ) A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb képviselője Az integrál pszichológia megalkotója A nonprofit Integrál Intézet.
Dr. Tóth Anikó PhD Kőolaj és Földgáz Intézet Geotermikus mérnöktovábbképzés a Miskolci Egyetemen MMK Geotermikus Szakmai Szimpózium Miskolc, május.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A vádlott jelenléte a tárgyaláson alapvető polgári jog vagy bírósági döntés? Ausztria jogrendszerében (ALS) és az osztrák büntetőeljárási törvénykönyv.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
Bevezetés a jog- és államtudományokba 3. előadás Jogforrás és jogalkotás.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Bevezetés a jog- és államtudományokba 7. előadás A jogalkalmazás.
A közigazgatási perek I.
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Az ügyészi szervezet és feladatok
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
A közigazgatási bíráskodás alapjai
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Tea fogyasztási szokások változása
Az angol polgári alkotmányfejlődés
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Bevezetés az angol jogrendszerbe Szeged, 2011. november 30. Dr Bevezetés az angol jogrendszerbe Szeged, 2011. november 30. Dr. Mezei Péter, Phd, adjunktus Összehasonlító Jogi Intézet mezei@juris.u-szeged.hu

Az angol jog történeti fejlődése Common law / precedensrendszer Common law: a westminsteri bíróságok gyakorlatából fejlődött ki + utazóbírák writ – az eljárás dominanciája az equity kifejlődése Judicature Acts - reformtörvényhozás

Az angol jog történeti fejlődése Íratlan / történeti alkotmány: Magna Charta Libertatum (1215) Petition of Right (1628) Habeus Corpus Act (1679) Bill of Rights (1689) Act of Settlement (1701) Westminsteri Statútum (1931) Human Rights Act (1998) Constitutional Reform Act (2005)

Bevezetés a precedensjogba Alapvető jellemzői: kötött a tényálláshoz; joghézag esetén belép a jogalkotó. Alapfogalmak: stare decisis; ratio decidendi; obiter dicta; distinguishing; overruling.

Bevezetés a törvényjogba Alapvető jellemzői: kerüli az általánosításokat, szűkszavú, esetjogi szemléletű; a pártrendszer sajátosságai. A törvények értelmezése: nyelvtani értelmezés; értelmezési aranyszabály („Golden Rule”); baj-elv („Mischief Rule”).

Igazságszolgáltatás Alapvető jellemzői: az igazságszolgáltatás jelenleg egységes Angliában, Észak-Írországban és Walesben, önálló bíróságok Skóciában; gyökerei a XI. századig nyúlnak vissza; a legjelentősebb változásokra az 1870-es és 1960-as években került sor; az eljárás adverzárius rendben folyik; esküdtszékek részvétele büntetőügyekben; ülnökök részvétele több polgári jogi ügyben.

(1) A bedfordi magisztrátori bíróság épülete. Privy Council Lordok Háza (House of Lords) Fellebbviteli Bíróság (Court of Appeal) Criminal Division Civil Division Felsőbíróság (High Court of Justice) Queen’s Bench Family Chancery Division Division Division Koronabíróság (Crown Court) több mint 90 darab Magisztrátori Bíróság (Magistrates Courts) több mint 700 darab Körzeti Bíróságok (County Courts) 230 darab Halottkémi Bíróság (Coroners Court) (1) A bedfordi magisztrátori bíróság épülete. (2) Az Old Bailey. Híresebb ügyek: utolsó női halálbüntetés: Ruth Ellis; A yorkshire-i hasfelmetsző. (3) A Királyi Bíróságok (High Court és Court of Appeal) látképe 1880-ban. (4) Viktória királynő első találkozása a Privy Council tagjaival 1837-es trónra lépése után.

Az angol jogászság Barristerek: Solicitorok: ügyfelek bíróság előtti képviselete, az igazság őrei; felsőbíróság előtt csak ők járhatnak el; homogén közösség, sajátos családi származás, speciális képzés; az ún. Innekben tömörülnek; belőlük lehetnek majdan a bírák: a Queen’s Counsellé („QC”) választott barristerek közül a Lordkancellár előterjesztésére választják ki a bírákat. Solicitorok: az iratszerkesztési, előkészítési feladatokat látják el, kivételesen eljárhatnak az alsóbb szintű bíróságok előtt; kivételesen a magisztrátori bíróságokon hivatalt vállalhatnak. (A magisztrátorok eredendően jogvégzettség nélküli laikusok.)