PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A roma családok segítése a csecsemőmasszázs módszerével. Gyakorlati útmutatás az egyéni és csoportos csecsemőmasszázs oktatásában a roma lakosság körében.
Advertisements

NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Első előadás.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
A harmadik erő elméletei
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY Major Zsolt Balázs
A tanulók társas helyzete az iskolában
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Szociális tanulás formái
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Rokszin Mónika pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A gondozás,nevelés egysége
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A személyiségpszichológiában használt modellek összefüggései Melyik modell a jó? Van-e közös az egyes megközelítésekben?
A pszichoszociális fejlődés elméletei
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Bevezetés a pszichológiába
 Genetikai hatások › temperamentum  hangulattal kapcsolatos egyéni jellegzetességek  temperementum és otthoni környezet közti kölcsönhatás › ikervizsgálatok.
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Kontinuitás és változás
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Bevezetés a pszichológiába
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Pedagógiai személyiségértelmezések
Egyéb dinamikus elméletek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia mint tudomány
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Nevelés és nevelői attitűdök
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
Gyermek - pszichoszomatika
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Az OGYEI kiemelt programjai
Speciális gyermekvédelem
A latencia kori személyiségalakulás. A fejlődés mintázatainak ismétlődése  Josselson(1980) a latenciában és a serdülő korban megismétlődnek a szeparációs-individualizációs.
Személyiségfejlődési zavarok
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
„Ami a lelket megbetegíti, és ami meggyógyítja”. Miért? Bert Hellinger több évtizedes megfigyelései alapján azt vallja, nemcsak saját lelkünk rezdülései.
Bevezetés a pszichológiába2 Illés Anikó. A fejlődés pszichológiája Testi Perceptuális Kognitív Személyiség Társas kapcsolatok Erkölcsi Gyerekrajzok...
Bevezetés a pszichológiába2 Illés Anikó. A fejlődés pszichológiája Testi Perceptuális Kognitív Személyiség Társas kapcsolatok Erkölcsi Gyerekrajzok...
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Generációk közötti kapcsolatok és kulturális transzmisszió Gisela Trommsdorff: Intergenerational Relations and Cultural Transmission Feitel Balázs,
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Egyéb dinamikus elméletek
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Az érzelmi és az értelmi szabályozás egyensúlya a kisgyermek fejlődésében  (Az iskolai életre való felkészülés érzelmi társas meghatározói) A játék, mint.
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY 6. előadás Major Zsolt Balázs - 4081237@t-email.hu

Fejlődéspszichológia Megszülettem! S minek? Gyermekkorom nem volt más, mint hosszú vándorlás. Emberré értem akkor! Erős emberré! Most mégis gyenge vagyok. Gyenge. Kivert kutya vagyok. Szükség szerint bánnak velem, hogy óvjak, őrizzek, szeressek. S, ha már nem kellek, talán még el is vernek. Verés után a seb begyógyul, de a heg sokáig ott lapul. Nemcsak a bőr felszínén, kicsiny szívem legmélyebb csücskén. Ezt nem látja senki más, csak egy borús hangulatú, szomorú lány. Magam vagyok a kivert kutya. Megcsóvált testem, lelkem darabjai elszórtan nyugszanak az élet útján. Párat összeszedtem, de sosem illeszkedett többé úgy a testemben, lelkemben, mint amilyen azelőtt volt. Nem leszek már a régi! Megszülettem! S minek? Síkos Claudia (20 éves) Aga utcai Gyermekotthon – Budapest

Fejlődéspszichológia Bowlby: a csecsemőnek megfelelő anyai viselkedés!!! (=számára kiszámíthatóan…!) A KISZÁMÍTHATÓSÁG JELENTŐSÉGE…!!

Fejlődéspszichológia Külső környezeti hatás: Elsődleges (szeretet) kapcsolat jelentősége Biztosan kötődő Bizonytalanul kötődő – elkerülő Bizonytalanul kötődő – ambivalens Zavarodottak Ainsworth kísérletek: Harlow kísérletek:

Fejlődéspszichológia …hogyan is alakul ki a személyiségünk? Régen: Ma: Csecsemő = gyámoltalan ugyan, de érzékszervei működnek (és a tudata is a maga szintjén…!!) = érzéketlen lény Érez: Kísérletek: Látás Hallás (fejfordítás) Szaglás (édes felé „fordulás”) Megfigyelés Habituáció – diszhabituáció

Fejlődéspszichológia Öröklés vagy környezet? …is-is…!! Érés (fejlődés) (szakaszos vs. Folyamatos…??) Környezet (kritikus periódusok!) Meghatározott szakaszok mindenkinél, de vannak egyéni különbségek: Környezeti hatások befolyásolhatják az érés folyamatát: Mászás Ülés Állás Temperamentum (ld. evokatív interakció!) Látás (pl. szürkehályogműtét két hónapos korig!) Lelki élet 1-6 hónap, ill., 1-3 év!! – Ld. Gyermekvédelem!!

Fejlődéspszichológia Perceptuális (ld. szenzoros depriváció!) Fogalmi, nyelvi, kognitív Személyiség/érzelmi társas

Kérdések..? FEJLŐDÉSLÉLEKTAN: Kisgyerekek vizsgálata – elmaradás, sérülés Családi konfliktusok, veszélyeztetettség felismerése… (Jelzés…!) A gyerek csak tünethordozó – segítség a családnak, szülőnek…! (pl. ambivalensen kötődő gyermek a vizsgálatkor – vö. kapcsolat, bizalom kiépítésének egyéb módjai! – csak, ha jó a kapcsolat, fogja elfogadni a szülő a segítségünket!! – vö.: énkép védi magát – szülő nyilván azt gondolja magáról, hogy ő jó szülő…!) - vö. pszichoszomatika…!!! (elsődleges-másodlagos betegségelőnyök = „jutalom”: pl. odafigyelés a szülő részéről… Kérdések..?

Fejlődéspszichológia EKLEKTIKA…!!! – Pl. nemi identitás fejlődése Analitikusok Ödipális konfliktus – feloldás (Vagina-irigység…) Biológiai megközelítés serdülőkor – hormonok – énkép (lányokat jobban zavarja!) -> konfliktus szülőkkel többek között emiatt is lehet Szociális tanuláselmélet Nemhez igazodás vs. nemi identitás…! Tapasztalatok, vélemények?

KAMASZKOR SAJÁTOSSÁGAI… Kérdések & Bizonytalanság: „Ki vagyok én?” „Honnan jöttem?” „Mikben higgyek?” „Hová tartok?” „Hol a helyem a világban…?”

Fejlődéspszichológia Egész életen át tartó fejlődés! Erikson Tekintsünk magunkba…- tegye fel a kezét, akinek már nincsenek kérdései a világgal, önmagával kapcsolatban…!!  Problémának észleli? Igen Nem IDENTITÁS ELÉRÉSE KORAI ZÁRÁS Igen Megoldódott? IDENTITÁS DIFFÚZIÓ MORATÓRIUM Nem

Fejlődéspszichológia Egész életen át tartó fejlődés! Erikson Élet-feladatok - Például: Bizalom sérülése: „jó vagy rossz…?” Autonómia sérülése: „meg kell enni, ha nem is esik jól…” Intimitás kialakulása előfeltétele az identitásnak (fiatal felnőttkor) Életközépi („alkotói”) válság – „kapuzárási pánik…” (felnőttkor) Életünk kiürülése / megelégedettség (időskor) Stb. „Pán Péter szindróma”…

Kérdések..? FEJLŐDÉSLÉLEKTAN: Eriksoni időskor vö Individuálpszichológia…! Ld. ismét kamasz páciensek - De nem csak kamaszok: pl. életközépi válság, öregkori válság – Önöknek a lélekkel is foglalkozniuk kell…!! – Pszichoszomatika…!! Saját fejlődésük: hitvallásuk, kialakult nézeteik, életük szervezése, konfliktusaik megélése, megoldása – A személyiségükkel (is) dolgoznak – tartsák karban…!! Kérdések..?

Személyiség = „…az egyén személyes stílusát meghatározó és a környezettel való interakcióit befolyásoló egyedülálló és jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedési mintái” genotipus képesség IQ Adottság-rátermettség fenotipus nevelés tapasztalatok Stb.

Genetika (temperamentum) Személyiség Genetika (temperamentum) Környezeti hatások vs. Reaktív Evokatív Proaktív interakció Önök szerint…? ..is-is – ld. Minnesota ikrek, stb.!

Kérdések..? SZEMÉLYISÉG (&KÖRNYEZET…): Miért jöttek orvosira…? Miért azok a barátaik, aki,…? Miért úgy szervezik az életüket, ahogy…? (vö. Fejlődéslélektan: temperamentum!) Miért lesz valaki hipochonder – miért jár orvosról orvosra…? Miért nehéz elérni az A típusú személyiségnél, hogy lassítson (hogyan lehet, mégis elérni) – vö. Gondolkozás, ill. dolgok mögé nézés! / játszmák… - kiszolgáljuk vagy megtörjük… - „igen, és…”!!! Kérdések..?

Személyiség elméletek

Személyiség elméletek Személyiség profilok - vonások 1 2 3 4 5 Kényelmes Nyüzsgő Kényelmes Introvertált Extrovertált Introvertált

Személyiség elméletek Freud Tudatos Tudat-előttes Tudatalatti Id Ego Superego

Személyiség elméletek Más elméletek Szociális tanuláselmélet Tanuláselméleti megközelítés Fenomenológiai megközelítés Operáns (jutalmazott) kondicionálás Klasszikus (itt érzelmi alapú) kondicionálás Tabula rasa Darwini allegória Szeretet = Elfogadás Pozitív pszichológia (szemlélet…!) Gyermekvédelem! (pl. a jót meglátni mindenkiben!)

Személyiség elméletek Képesek lennének emberéletet kioltani? Személyiség = személyiség + helyzet, kontextus, stb!! Ld. majd „ETIKA” is!!

Kérdések..? SZEMÉLYISÉG: Ld. elemző, rendszer szemlélet…!! (Bio-pszicho-szociális modell – elengedhetetlen az orvoslásban!!) Attitüd és tényleges viselkedés viszonya… (ld. előző ea.!) Kérdések..?

Egész életen át tartó fejlődés: „DOLGOK MÖGÉ NÉZÉS!” EKLEKTIKA BIO-PSZICHO-SZOCIÁLIS MODELL!

Kérdések és válaszok E-mail: 4081237@t-email.hu,

Irodalom: A személyiség (- mérése, pszichoanalitikus megközelítés, behaviorista megközelítés, kognitív megközelítés, humanisztikus megközelítés, evolúciós megközelítés, eklektika), A pszichológiai fejlődés (öröklés és környezet,m újszülött képességei, társas kapcsolatok fejlődése) Atkinson & Hilgard.: Pszichológia, Osiris Kiadó, Budapest 2005 479-521, 89-129. o. Atkinson: Pszichológia, Osiris-Századvég Kiadó, Budapest 1994 64-103, 362-421. o.

Irodalom: Köszönöm figyelmüket! A személyiség (- mérése, pszichoanalitikus megközelítés, behaviorista megközelítés, kognitív megközelítés, humanisztikus megközelítés, evolúciós megközelítés, eklektika), A pszichológiai fejlődés (öröklés és környezet, újszülött képességei, társas kapcsolatok fejlődése) Atkinson & Hilgard.: Pszichológia, Osiris Kiadó, Budapest 2005 479-521, 89-129. o. Atkinson: Pszichológia, Osiris-Századvég Kiadó, Budapest 1994 64-103, 362-421. o. Köszönöm figyelmüket!