A politikai hatalom legitimitása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
Advertisements

Magyar politikai gondolkodás története es tanév, 1. félév.
Rítus és színház. Isten – szól a mese – a teremtés hetedik napján azt tapasztalta, hogy halálos unalom uralkodik mindenek felett, és akkor rájött, hogy.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
„vissza a természethez!”
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
Negyedik előadás Március 11
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Demokrácia és diktatúra
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
SZE DFK - Egyetemes Állam- és Jogtörténet II. dr. Farkas Ádám
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Az államhatalom terjedelme és korlátai
A modern világirodalom
Politikai kommunikáció alapfogalmak
A MODERN NEVELÉSTUDOMÁNY GYÖKEREI
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Politika, kormányzat és az állam
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
SZTE-ÁJTK, Politológia BA, III. évfolyam Politikatudomány szekció Április 15.
Alkotmány – alkotmányosság – alkotmányvédelem 1. Az alkotmány 2. Alkotmányosság – jogállamiság 3. Alkotmányvédelem.
Pártok és pártrendszerek
Kisebbségi kultúrák.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Nagyhatalmi jelenlét Afganisztánban a XIX-XXI. században: hasonló és sajátos vonások Készítette : Hegedüs Zsuzsanna BGF-KKK.
Állam, politika, kormányzat, civil szervezetek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Ideológiák.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A politikai élet szociológiai kérdései
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
Alapfogalmak, definíciók
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A MAGYAR NACIONALIZMUS SZÜLETÉSE
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
I. MI A SZOCIOLÓGIA?. Mai órán Félévi követelmények A szociológia, mint tudomány.
A LAPTÖRVÉNY, A MAGYAR KÖZJOGI ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
Politológiai alapfogalmak értelmezése
I. MI A SZOCIOLÓGIA?.
A babiloni fogság.
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A politikatudomány elméleti és módszertani sajátosságai.
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
„SENKI SEM KÖVETHET EL NAGYOBB HIBÁT, MINT AZ, AKI AZÉRT NEM TESZ SEMMIT, MERT AMIT MEGTEHET, AZ KICSINY.” (E. Burke)
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Jog- és állambölcselet I.
Jog- és állambölcselet I.
Jog- és állambölcselet I.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

A politikai hatalom legitimitása

1.Miért engedelmeskedem? - Félelemből - Megszokásból Helyesnek, - Érdekből jogosnak ismerem - Tehetetlenségből el a hatalmat. HIT, szélesebb konszenzus esetén LEGITIM A politikai hatalom cselekvésképtelen, ha nincs megindokolva.

2. Legitimitás, legitimálás, legitimáció A hatalmat a történelem során mindig igyekeztek igazolni. Legitimitás:A politikai rendszer egyfajta minősége, „legitim hatalom”. A politikai hatalom elfogadottsága ( alattvaló, nép, társadalom). Min alapul? A) Jogrend B) Erkölcsi elvek Legitimálás: Az állampolgárok kifejezésre juttatják, hogy a rendszert legitimnek tartják. Legitimáció: Tevékenység, a politikai hatalom birtokosainak erőfeszítései, hogy a polgárok politikai rendszerüket legitimnek fogadják el.

3. A legitimitás-fogalom története 3.1. Premodern: Transzcendens alapozás. „Isten kegyelméből uralkodó”. 3.2. Modern: Szekularizáció. Népszuverenitáson alapuló közmegegyezés. Alkotmányos jogállamiság. 3.3. Jogi pozitivizmus: XX. Század eleje. Tényszerűen fennáll-e a politikai hatalom legitimitása, vagy sem? Hans Kelsen: Nemzetközi jogalannyá az állam akkor válik, ha azt a többi állam jogi aktus keretei között elismertnek nyilvánítja.

4. Max Weber legitim uralmi tipológiája 4.1. Tradicionális uralom. A hagyományok által hatalommal felruházott személyek legitim uralmába vetett hit. (Szultanizmus, rendi uralom) 4.2. Karizmatikus uralom. Egy személy kivételes képességeibe vetett hit. (Isten küldötte, vezér, példakép). Irracionális. 4.3. Racionális legális uralom. A racionális jogrend által felhatalmazottak utasítási jogába vetett hiten alapul. Személytelen jogrend, hierarchia. Racionális.

5. Újabb megközelítések A II. vh. után újra: „Mi a hatalom elismertségének az alapja?” Elsődleges: Parlamentarizmus Mögöttes: Közjó, közérdek, érdekképviseletek. Legitimitás: Egy rendszer képessége ama meggyőzés kialakításra, hogy a fennálló politikai intézmények a legmegfelelőbbek a társadalom számára. (Lipset) Például, a fogyasztás mértékének és színvonalának emelésén keresztül (Friedrich), vagy a politikai rendszer a népesség etnikai és kulturális identitását is próbálja lefedni (Rotschild)

6. J. Habermas Tradicionális------------vallás Modern-------------------cél-racionális Éjjeliőr állam Jóléti állam Posztmodern-----------technokrácia A legitimitás egy politikai rendszer elismerésre méltósága. Mindig vitatható! A legitimálás és legitimáció folyamatos diskurzus.

7. Legitimitás és a politikai rendszer stabilitása A rendszer stabilitása mérhető, számos szempont alapján. Ha legitim, természetes megjelenési formájában stabil, ha instabil, természetes megjelenési formájában illegitim. De lehet instabil és legitim (válság), és illegitim, de stabil ( konszolidált rendőrállam).

8. Összefoglalva Legitim az a politikai hatalom, amelyet igazolható törvényeknek megfelelően szerveztek meg és gyakorolnak, és amely a konszenzus bizonyítékával bír. Jogi: A hatályos jogrend szerint megszerzett és gyakorolt hatalom illegitim Filozófiai: Általános erkölcsi eszmények, elvárásoknak megfelelő hiányos legitimitású Politológia: Elismertség delegitim