Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Humán rendszerek, közszféra
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia A KÉV rendszer előnyei előadó:
A nemzeti vámjogszabályok
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Költségvetési (fiskális) politika
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
ÁLLATORVOSI AGRÁRGAZDASÁGTAN
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
Bevezetés.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A kerettantervek fejlesztése
Záhony: a kelet nyitott vámkapuja Mérföldköveink EU-s csatlakozási „előkészítő kavicsok”, május 01, Románia EU-s csatlakozása, Schengeni.
Az orvos szabálysértési felelőssége
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Az EEM helye a menedzsmentben
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Foglalkoztatás-politika
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Államháztartási alapismeretek
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe. Gazdaságpolitikai irányzatok Jóléti állam (skandináv orsz.) Neoliberalizmus (angolszász orsz.) Szociális piacgazdaság.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Az adórendszer Colbert (francia pénzügyminiszter): „Az adóztatás olyan, mint a libatépés, annak tudománya, hogyan lehet a legtöbb tollat a lehető legkevesebb.
4. Az Alkotmány.
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
21. (14.) tétel Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Gazdasági rendszerek.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Gazdaságpolitika 4. ea..
Előadás másolata:

Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1. Általános tudnivalók A tanszék munkatársai Vizsgakövetelmények Tananyag: Pénzügyi jog I. (szerk.: Simon István), Osiris Kiadó, Budapest 2007; az előadások anyaga; vonatkozó hatályos jogszabályok. Írásbeli kollokvium Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1. A pénzügyi jog Fogalma A közjog része; a közigazgatás részét képezte, de attól elválik. Nem szűkíthető a tételes jogra (ld. pl. az adóhatóság működése során kikristályosodott elvek). Az állam pénz- és vagyongazdálkodásának szabályrendszere. Azoknak a jogszabályoknak a foglalata, amelyek a közjogi szervezetek anyagi eszközeinek meghatározása, megszerzése és felhasználása felől rendelkeznek (közpénzügyek),; tehát a közpénzügyi kötelezettség meghatározására, beszedésére és felhasználására vonatkozó jogi normák összessége, kiegészítve a hazai és külföldi pénzügyi jogtudományok, valamint a kapcsolódó joggyakorlat által meghatározott és kikristályosított elméleti és gyakorlati elvekkel. Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1. A pénzügyi jog (2) Szakirodalmi funkciója: a gazdasági-pénzügyi politika megvalósítása érdekében a pénzügyi alaprendszer intézményein keresztül, ill. annak intézményeihez kapcsolódva pénzügyi viszonyokkal szabályozza a társadalmi össztermék (GDP) meghatározott részének centralizálását és elosztását az állam funkcióinak és feladatainak ellátása érdekében, szabályozza továbbá a gazdálkodó szervezetek pénzgazdálkodását, a monetáris és devizapolitika területeit, valamint meghatározott jogalanyok pénzügyi jogi kötelezettségeit. Alapvető jellemzői A jövedelemközpontosító államakarat érvényesítésének alapvető jogi eszköze. Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

Elméletek a pénzügyi jogról Kontinentális elméletek (pl. német, francia, olasz) Az adójog a közigazgatási jog része. A) A pénzügyi jog és az adójog (adó-, illeték- és díjrendszerek joganyaga) elkülönítése. B) Egységes pénzügyi jog – általános és különös rész. Angolszász jogelmélet: költségvetési jog az alkotmányjogon belül; a költségvetésre vonatkozó végrehajtási szabályok a közigazgatási jogon belül. Jogforrások szerinti felosztás az Alkotmány szerepe; nemzeti pénzügyi jog és szerződéses pénzügyi jog (nemzetközi pénzügyi jog és szupranacionális pénzügyi jog). Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

A pénzügyi jog és a pénzügyi rendszer Kapcsolat: a pénzügyi jog a pénzügyi rendszert szabályozó közjogi normák összessége. A pénzügyi rendszer fogalma: pénzügyi mechanizmus; állami pénzügyi tevékenység színtere; pénzügyi alapok összefüggő rendszere; a vegyes gazdaság domináns alrendszere. A pénzügyi rendszer részei: közpénzügyi (fiskális); monetáris; pénzügyi piac. bemenet-kimenet / input-output elemzés A kettő között jelentős átfedések mutatkoznak (pl. MNB irányító szerepe). Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1. Nemzetgazdaság Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

Gazdaságpolitika - pénzügyi politika A politika részei. A gazdaságpolitika fogalma, részei, funkciója A gazdaságpolitika értelmezései „a politikának a gazdaságra való ráhatása”: mindaz, amit a politika tesz a gazdaságban; mindenféle, a gazdaság működését érintő kormányzati tevékenység; a makrogazdasági döntések köre: költségvetés alakítása, monetáris politika; „valóban politika a gazdaságban”. Példa: minimálbér-szabályozás Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

Gazdaságpolitika - pénzügyi politika (2) A pénzügyi politika fogalma, funkciója Fogalma: a politikai szférában az állampénzügyekre vonatkozó döntések (programok, irányelvek, koncepciók) összessége, amelyeket a demokratikus jogállamban többpárti akarat alakít ki alkotmányos keretek, illetőleg formák között. Kapcsolódási pontjai egyéb politikákkal (pl. szociálpolitika, kultúrpolitika, környezetvédelmi politika stb.) Céljai, eszközei Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1. Pénzügyi politika (2) Fejlődése (ld. Keynes) A pénzügyi politika részei adópolitika; fiskális irányzat; liberalizmus; intervencionizmus; totalitárius rendszerek; integrációs pénzügyi politika Fiskális politika Monetáris politika részpolitikái: költségvetés, adó, vám, illeték, szociális támogatások és állami transzferek; célja; eszközei. eszközei; központi irányítója: MNB. Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

A magyar pénzügyi politika és jog helyzete ‘80-as évek végétől többpárti pénzügyi politika Alk. 19.§ → az Ogy. meghatározza az ország társadalmi-gazdasági tervét és dönt a Kormány gazdaságpolitikai programjáról. A pénzügyi politika centruma a költségvetési politika. A pénzügyi jog forrásai Alkotmány (keveset mond, nagyjából 3 szakasz); egyéb hazai jogszabályok (pl. Áht. – legstabilabb struktúra az államháztartás szervezete; uniós jogforrások (áfa irányelv, jövedéki adó stb.; az uniós adójog és a magyar adójog összefüggései). Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.

A magyar pénzügyi jog jellegzetességei Politikafüggő; Mozaikszerű (a világ különböző jogrendszereiből emel át jogintézményeket); Túlelosztó (túlzottan redisztributív); Paternalista; Korrupt → Korrupció. Az adójog és adórendszer jellegzetességei: kiszámíthatatlan, instabil, egyenlőtlen, igazságtalan, munkajövedelmekre fókuszál, sok csatornán keresztül terhel, indokolatlanul magas terheket állapít meg, bonyolult. Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.