Konyhai kerámiaedények

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
TASKI swingo 455 Erős. Tömör. Kényelmes.. Fő tulajdonságok • optimalizált gépmagasság, hogy az asztalok alá is beférjen • erőteljes gépezet a nehezen.
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Házi tartósítási eljárások
Olyasmi, mint nálunk, csak az árukínálat különbözik egy kicsit …
Pitagorasz csésze PET palackból
Természetes formák Maragon homlokzat Kamrák, konyhák Házi oltár
Termék katalógus Bélapátfalvi Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete 3346 Bélapátfalva, Petőfi S. u. 25.
A szalmakalap készítése
Hon- és népismeret Készítette: 5.a osztály
Az Ócsai Tájház.
Helyes táplálkozás.
KERÁMIA SERPENYŐ SZETT
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Nanotechnológia Nehéz a felületeket tisztán tartani? Itt van megoldás!
Az emberi test felépítése
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A test mélyebb rétegeiben
A vér.
Konyhai kerámiaedények
Az ókori görög étkezési szokások
Kerámiák feldolgozása
Puskás Nikoletta Témavezető: Dr. Gömze A. László Miskolci Egyetem
A Paradicsom és a Pokol.
Konzervipari töltőberendezések (Élelm. Gépek I. segédanyag)
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Testek úszása, lebegése, elmerülése
Ha Eljön Karácsony…..
Őrség A tíz legdinamikusabban fejlődő turisztikai desztináció
Artisztika avagy zöldség és gyümölcs faragás
Úton böjtben. A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz! A bajban lelkem társtalan – Krisztus, kegyelmezz! Segíts – segíts! Ne hagyj – ne hagyj!
Étkezési szokások az ókori Hellászban
A levegő nyomása és a forrás
A folyadékok tulajdonságai
A folyadékok sűrűsége Hustota kvapalín.
Úton böjtben.
JÓ REGGELT!.
JÓ REGGELT!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Kenyered és Borod táplál engem, Te gyógyítod Szívem, hogyha fáj.
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Az év fája.
Porcelán,Finomkerámia,üveg
Edenyek es konyhaeszkozok
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Anyagvizsgálat - mérés
A helyes táplálkozás.
Húsvét © Németh György.
Krétai lakáskultúra.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Avagy újabb gyöngyszem az önismereti tesztek palettáján.
Istennel beszélget egy ember
Római étrend,étkezés.
A szerszámanyagok kiválasztása
Ételkészítő technológiák
Karácsony Karácsonyi képeslap.
IPARMŰVÉSZET NÉPMŰVÉSZET KÖRNYEZET ÉS TÉRALAKÍTÁS tantárgy
Összefoglalás Hőjelenségek. 1. A folyadék melegebb, kisebb sűrűségű része fel- emelkedik, helyére alacsonyabb hőmérsékletű anyag kerül. Ez a jelenség.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Elemzési Mintagyakorlat 1. Elemzési szempontok a kávéfőző tervezéséhez
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
I-064.
Korond HAT
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Izomrendszer.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
A szalmakalap készítése
Előadás másolata:

Konyhai kerámiaedények

Edénykészítés - fazekasság Az edénykészítés mestere a fazekas. Felhasznált anyagok: agyag, víz, földfestékek, mázak.

Az edénykészítés menete Agyag előkészítése: bányászás, tisztítás, áztatás, vágás, gyúrás, darabolás.

Az edénykészítés menete Gyúrás: rugalmas, levegőmentes legyen. Darabolás: a készítendő edény méretének megfelelően.

Az edénykészítés menete Korongolás Szárítás

Az edénykészítés menete Díszítés: írókával, ecsettel, karcolással. Első égetés (zsengélés).

Az edénykészítés menete Mázazás, biztosítja: a vízállóságot, a fényességet, az edény színét.

Az edénykészítés menete Második égetés: erős hőfokon, égetőkemencé-ben.

Kerámiaedények Típusai: főző-, sütőedények, tálalóedények, tárolóedények étel, folyadék.

Főző-, sütőedények Fazekak: magas falú, hasas edények, keskeny fenekű, (parázsba tették) széles fenekű (vasháromlábon, sparhelton)

Főző-, sütőedények Lábasok: kerek, lapos edények, füllel, nyéllel: serpenyő, agyaglábbal, láb nélkül, vasháromlábon.

Főző-, sütőedények Kalács-, kuglófsütők: kerek-, szív-, állat alakú (hal, bárány, malac)

Tálalóedények Amikben az ételt az asztalra rakták : tálak, tányérok.

Tálalóedények Tányérok: belül mázas, kisebb méretű, mint a tál.

Ételtároló edények Szilke: ételszállító edény, lehet felső füles, és dupla is, a földeken dolgozóknak vitték benne az ebédet.

Ételtároló edények Bödön: kihajló peremű (leköthető, vagy fedeles), zsír, méz, lekvár, liszt tárolására.

Folyadéktároló edények Víztároló edények: korsó szűk nyakú, öblös, szűrős, mázatlan (belül legalább), kanta széles szájú, öblös.

Folyadéktároló edények Tej-, aludttejtároló: tejesköcsög fazékhoz hasonló, mázatlan, egyszínű, karcsú.

Folyadéktároló edények Bortároló: kancsó mázas, csőrös, Miskakancsó bokály díszített. kulacs fából, cserépből

Folyadéktároló edények Pálinkatároló butella feliratos, mázas. kulacs (ritkán) inkább bornak való.