Konyhai kerámiaedények
Edénykészítés - fazekasság Az edénykészítés mestere a fazekas. Felhasznált anyagok: agyag, víz, földfestékek, mázak.
Az edénykészítés menete Agyag előkészítése: bányászás, tisztítás, áztatás, vágás, gyúrás, darabolás.
Az edénykészítés menete Gyúrás: rugalmas, levegőmentes legyen. Darabolás: a készítendő edény méretének megfelelően.
Az edénykészítés menete Korongolás Szárítás
Az edénykészítés menete Díszítés: írókával, ecsettel, karcolással. Első égetés (zsengélés).
Az edénykészítés menete Mázazás, biztosítja: a vízállóságot, a fényességet, az edény színét.
Az edénykészítés menete Második égetés: erős hőfokon, égetőkemencé-ben.
Kerámiaedények Típusai: főző-, sütőedények, tálalóedények, tárolóedények étel, folyadék.
Főző-, sütőedények Fazekak: magas falú, hasas edények, keskeny fenekű, (parázsba tették) széles fenekű (vasháromlábon, sparhelton)
Főző-, sütőedények Lábasok: kerek, lapos edények, füllel, nyéllel: serpenyő, agyaglábbal, láb nélkül, vasháromlábon.
Főző-, sütőedények Kalács-, kuglófsütők: kerek-, szív-, állat alakú (hal, bárány, malac)
Tálalóedények Amikben az ételt az asztalra rakták : tálak, tányérok.
Tálalóedények Tányérok: belül mázas, kisebb méretű, mint a tál.
Ételtároló edények Szilke: ételszállító edény, lehet felső füles, és dupla is, a földeken dolgozóknak vitték benne az ebédet.
Ételtároló edények Bödön: kihajló peremű (leköthető, vagy fedeles), zsír, méz, lekvár, liszt tárolására.
Folyadéktároló edények Víztároló edények: korsó szűk nyakú, öblös, szűrős, mázatlan (belül legalább), kanta széles szájú, öblös.
Folyadéktároló edények Tej-, aludttejtároló: tejesköcsög fazékhoz hasonló, mázatlan, egyszínű, karcsú.
Folyadéktároló edények Bortároló: kancsó mázas, csőrös, Miskakancsó bokály díszített. kulacs fából, cserépből
Folyadéktároló edények Pálinkatároló butella feliratos, mázas. kulacs (ritkán) inkább bornak való.