Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Geotermikus energia Napenergia Szélenergia Vízenergia
Advertisements

Megújuló energiaforrások a világon
Megújuló energia források
Alternatív energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Készítette: Rusznyák Noémi 12/a.
A megújuló energiaforrások
Energiatakarékos otthon
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Megújuló energiaforrások.
A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Megújuló energiák Belley Luca
Megújuló energiaforrás
A Föld megújuló energiaforrásai
Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Geotermikus Energia.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Készítette: Galambos Edit
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Megújuló energiaforrások
 A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll,
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Készítette: Nagy Eszter 11. A
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
S Z É L E N E R G I A.
Információhalászat Csibi Gabriella Deák Ferenc Középiskolai Kollégium - Egy poszterterv története -
Energiaforrások.
Megújuló Energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
Szélenergia.
Mindig több energiát? A világgazdaság energia igénye az utóbbi két évszázadban drasztikusan megnőtt. Okai: – Ipari termelés ugrásszerű növekedése – Feltörekvő.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Megújuló Energiaforrások
Aktív tanulók / passzív ház
Az energetika Ismétlés.
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Energiaforrásaink.
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra Alternatív energia Készítette Miklovicz Tamás Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra Készítette: Miklovicz Tamás

Jelenleg az energiaellátás fosszilis energiahordozókon alapul aminek két komoly hátránya van: 1. Környezet szennyezés 2. Kimerülő készletek

A természet több megoldást is kínál ezekkel kapcsolatban: Napenergia Szélenergia Egyéb Geotermikus energia Vízenergia

Napenergia A Nap a földi élet elsődleges energiaforrása. Földünk másodpercenként 50 milliárd kWh energiát kap a Naptól. A napenergia hasznosításnak két legelterjedtebb módja a napkollektor és a napelem

Napenergia Napkollektor Itt a napenergiát hőenergiává alakítjuk. Lakóházak meleg víz ellátását lehet fedezni ezzel a módszerrel Napelem A napelem segítségével a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítjuk.

Víz energia A vízenergia felhasználásakor egy folyó gravitációs esését egy helyre koncentrálják duzzasztógáttal, vagy malomárokkal. Ezen a helyen turbina vagy vízkerék segítségével generátort, malmot vagy más gépet hajtanak meg, amivel elektromos áramot fejlesszenek, vagy mechanikai munkát végezzenek.

Víz energia Vízerőmű: A vízerőmű olyan erőmű, mely a víz mozágsi energiát hasznosítja. A leggyakrabban egy gáttal elrekesztett folyó vagy patak vizének felhasználásával a vízturbinák által elektromos generátorok nyerik ki és villamos energia formájában szállítják el.

Szél energia A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina. A lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. Ennél sokkal öregebb technológia a szélmalom, amelyben a szélenergia csak mechanikus szerkezetet működtetett és fizikai munkát végzett, mint a gabonaőrlés, vagy a vízpumpálás.

Szél energia Előnyei: ingyen áll mindenki rendelkezésére Folyamatosan megújul Környezetkímélő A szélenergiával működő berendezések hosszú időn át, automatikusan üzemelnek Felhasználási lehetőségei: Elszigetelt területek villamosítására Családi házak teljes vagy kiegészítő áramellátására Ipari méretű energiatermelésre Vízszivattyúzásra

Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30°C-kal emelkedik a hőmérséklet. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent.

Geotermikus energia Hazánk nagy részen a geotermikus adottságok igen jók. 2000 méter mélységben már 100°Cfok feletti hőmérsékletű, jelentős mezők terülnek el. Ezt az energiát számos területen alkalmazzák: lakások, lakótelepek fűtése, villamos energia termelés és mezőgazdaságban az üvegházak fűtése Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi.

Egyéb energiaforrások Árapály erőmű: A kozmikus eredetű árapály jelenség hatalmas víztömeget mozgat a világóceánban. A víz alatti ”szélmalom” a dagály és az apály erejét alakítja át villamos energiává.

Bioenergia/biomassza A mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények. Felhasználás szerint többféle létezik Tüzelhető biomassza(alacsony nedvességtartalom, magas fűtőérték), Gépjármű-üzemanyagként hasznosítható biomassza: bioetanol és biodízel Elgázosítható biomassza

A jövőben ezek az alternatív energiaforrások jelentősége rohamosan fog nőni, közvetlenül azután, hogy a fosszilis energia hordozók kitermelése több, vagy ugyanannyi energiába kerül mint amennyi előállítható belőlük. Eddig a pillanatig ezek az energiaforrások csak másodlagos szerepet fognak betölteni. Köszönöm a figyelmet!