Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló energiaforrások a világon
Advertisements

A megújuló energiaforrások
RUBIRES KÖZÉPISKOLAI VERSENY Euro-Régió Ház Közhasznú Nonprofit Kft.
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Energia a középpontban
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiaforrások.
A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Megújuló energiák Belley Luca
Megújuló energiaforrás
A Föld megújuló energiaforrásai
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Megújuló energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Megújuló energiaforrások
Vízerőmű BME - GTK Energetika előadás prezentáció
Készítette: Danyi Dániel
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Készítette: Nagy Eszter 11. A
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló és nem megújuló erőforrások
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
S Z É L E N E R G I A.
Információhalászat Csibi Gabriella Deák Ferenc Középiskolai Kollégium - Egy poszterterv története -
Energiaforrások.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Megújuló Energiaforrások
Készítette: Gáspár Lilla G. 7. b osztályos tanuló
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; az energiatermelés Építés- és környezetföldtan 8.
Mindig több energiát? A világgazdaság energia igénye az utóbbi két évszázadban drasztikusan megnőtt. Okai: – Ipari termelés ugrásszerű növekedése – Feltörekvő.
Vízerőmű működésének elvi vázlata A - víztározó, B - gépház, C - turbina, D - generátor, E - vízbevezetés, F - frissvíz csatorna, G - villamos távvezeték,
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Globális problémák Természeti erőforrások
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Aktív tanulók / passzív ház
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Megújuló energiaforrások
Energiaforrásaink.
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás Az energia Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás

Bevezetés Az energia általános értelemben a változtatásra való képességet, a fizikában a testek pillanatnyi állapotát leíró mennyiség, állapotjelző. Az emberiség fennmaradásához és fejlődéséhez nélkülözhetetlen az energia. Az energiafelhasználás egyre nő.

Energia áramlás

Energia fajták I primer energiahordozók (természetből kinyert energiahordozók) Meg nem újítható fosszilis energiahordozók Pl. szén, kőolaj, földgáz, Primer, de nem fosszilis Pl. urán Megújuló energiahordozók Pl. szél, víz, hullám erőmű, biomassza, geotermikus energia, geotermális erőmű

szénlepárlás termékei: koksz, széngáz Energia Fajták II Szekunder energiahordozók (az elsődleges energiahordozók átalakításából nyerjük) Pl. elektromos áram , kőolaj lepárlás termékei közül: gázolaj (dizelolaj), benzin, petróleum, pakura szénlepárlás termékei: koksz, széngáz sűrített levegő hidrogén

Megújuló energiahordozók A szélenergia A szélenergia az egyik leggyorsabban fejlődő és az utóbbi időben a legnagyobb kapacitásbővülést elérő megújuló energiaforrás. A szél segítségével termelt energia jelenleg évi 20%-kal növekszik, és rendkívül népszerű Európában és az Egyesült Államokban.

Megújuló energiahordozók A vízenergia A vízienergia megújuló energia, nem szennyezi a környezetet és nem termel sem szén-dioxidot, sem más, üvegházhatást kiváltó gázt. A világ vízerőműveinek összteljesít ménye mintegy 715 000MW, a Föld elektromos összteljesítményének 19%-a (2003-ban 16%-a), a megújuló energiahasznosításnak 2005-ben a 63%-a.

Megújuló energiahordozók Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C- kal emelkedik a hőmérséklet. Magyarországon a geotermikus energiafelhasználás 1992-es adat szerint 80-90 ezer tonna kőolaj energiájával volt egyenértékű. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent.

Megújuló energiahordozók A biomassza A biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. A mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok.

Megújuló energiahordozók A napenergia A napenergia a Földet érő napsugárzásból kinyerhető energia. Használata történhet fotovoltaikus elektromosság generálásával vagy a hőenergia felhasználásával. A napenergia használata történhet aktív módon, mint a naperőmű vagy a napelem, illetve passzív módon, mint például az épületek tájolása segítségével elért hőmegtakarítás.

Köszönöm a Figyelmet!