vámjogi és vámeljárási szabályok rendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

A külföldi forgalmi rendszámú gépjárművek ellenőrzése Budapest, november 23.
2014. február 26. Hajgató Zoltán pénzügyőr ezredes, főigazgató
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Elektronikus vám – E-Customs
A közösségi áfa-szabályok
A közúti fuvarozás nemzetközi szabályozása
Közösségi vámjogi szabályozás
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Vámunió.
KÜLKERESKEDELMI ÜGYLETEK
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Inter-operabilitási vámprojekt
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia A KÉV rendszer előnyei előadó:
A kiviteli vámeljárásokat érintő aktualitások
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A nemzeti vámjogszabályok
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Vámjogi szabályozás, gyakorlati vám ismeretek
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közösségi vámjogi fogalmak
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Az Európai Közösség vámjoga
Vámeljárások és szabályozások a közös ipari parkban február
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
„Vám-és Pénzügyőrség - A gazdaság védelmében, mindannyiunk érdekében”
Magyar Hadtudományi Társaság Védelem Gazdasági Szakosztály
Az egyetem létrehozásának célja
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Nemzetközi kereskedelem Szabványok Szabványok Igazolások Igazolások Statisztikák Statisztikák Vujkov Krisztina Vujkov Krisztina MAGYAR RUHAGYÁRTÓK EGYESÜLÉS.
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása
UNIÓS VÁMKÓDEX i változások, új lehetőségek, kötelezettségek 1132 Budapest, Csanády utca 5. III/3. Tel.:
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Általános, horizontális rendelkezések.
Uniós Vámkódex bevezetése I. Általános rendelkezések Kérelemre hozott határozatok Vámellenőrzések.
Az áruk ellenőrzése és átengedése az UVK rendszerében Az áruk ellenőrzése és átengedése az UVK rendszerében Puszta János pénzügyőr ezredes főosztályvezető-helyettes.
VÁM Vám szerepe A vám olyan közadó formájában alkalmazott gazdasági és kereskedelmi politikai eszköz, amely árképző tényezőként korlátozza, illetve.
© Készítette: Zoltay Gergely Adóhatósági oktatás.
Vámtartozás-vámbiztosítékok Kanyár Tamás pénzügyőr főhadnagy.
1 Az Európai Unió közös kereskedelempolitikája. 2 1.Létrehozásának oka és célja EUMSZ cikk (ex EKSz cikk) Létrehozásának f ő oka: A vámunió.
UNIÓS VÁMKÓDEX Származás - Tarifa - Vámérték
Vámjogi ismeretek az adóellenőrzésben
BELSŐ MEGFELELÉSI PROGRAM MEZEY MARIANN VEZETŐ TANÁCSOS.
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Vámeljárások.
1002/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS A VÁMRAKTÁROZÁS EGYSÉGES ELJÁRÁSI RENDJÉRŐL.
1001/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS AZ ÁFA ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS RENDJÉRŐL VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA 1095 Budapest, Mester u. 7.; Tel.:
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Fogalmak Oktatási anyag Október 09. Szórádi András.
Változások a vámjogszabályok gyakorlati alkalmazása terén Dr. Nagy János vezérőrnagy országos parancsnok Vám-és Pénzügyőrség.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Vámfelügyelet.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Exportellenőrzési Osztály Nemzetközi szankciókban elrendelt külkereskedelmi korlátozásokról November 5.
Szankciórendszer az UVK tükrében
Vámbiztosítékok rendszere
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Az egyetem létrehozásának célja
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Pénzügyi jog A vámjog szabályozása.
A regionális gazdasági integrációk
Pénzügyi jog A vámjog szabályozása.
Előadás másolata:

vámjogi és vámeljárási szabályok rendszere Közösségi Vámkódex vámjogi és vámeljárási szabályok rendszere

A vámkódex azért jött létre hogy összegyűjtse a vámjogszabályok rendelkezéseit , amelyek jelenleg számos közösségi rendeletben és irányelvben elszórtan találhatóak meg. A vámunión alapul; belső piac alapján a Kódexnek tartalmaznia kell azokat az általános szabályokat és eljárásokat, amelyek biztosítják a közösség és harmadik országok közötti áruforgalommal kapcsolatos vámtarifa és egyéb közösségi szinten bevezetett intézkedések végrehajtását .

Főbb elemei közé tartozik: Az áruk származása Vámérték Közösségi és nem közösségi áruk Vámeljárások Közös vámtarifa Vámkedvezmények TQS ( Tarifális Kvóták és Megfigyelések Rendszere) Az áruk származása: 3 részre lehet osztani melyek a következők: preferenciális :célja a behozatal elősegítése és ez a típusú szerződéssel történik. Nem Preferenciális Származó: származó áruk nem minősülhetnek meghatározott harmadik országból származónak

Közösségi – nem közösségi áruk: Vámérték: A vámértéken belül egy főszabály van az az hogy áru vámértéke az egyenlő az ügyleti értékkel Közösségi – nem közösségi áruk: közösségi áru – nem igényel vámjogi intézkedést nem közösségi áru – vámjogi sorsát vámjogi rendeltetés kijelölésével rendezni kell. Addig amíg ez nem történik meg vámfelügyelet alatt áll az áru. vámeljárás alá vonás - a következők közül valamelyiket jelenti: - vámszabadterületre vagy vámszabad raktárba történő bevitel - közösség területéről történő kivitel - megsemmisítés - felajánlás az állam javára. A vámeljárást vám árunyilatkozattal (EV) kell kezdeményezni. Vámtartozás esetén fizetni kell vagy biztosítékot nyújtani.

Vámeljárások A vámeljárás történhet normál vagy egyszerűsített formában amelynek 4 típusa van. 1. felfüggesztő eljárásnak a vámeljárás nem rendezi véglegesen az áru vámjogi sorsát ezt nevezik amibe a következők tartoznak - külső árutovábbítás, vámraktározás, aktív feldolgozás felfüggesztő eljárás keretében, vámfelügyelet melletti feldolgozás, ideiglenes behozatal 2. gazdasági vámeljárások - vámraktározás, aktív feldolgozás, vámfelügyelet melletti feldolgozás, ideiglenes behozatal, passzív Feldolgozás 3. szabad forgalomba helyezés: itt a nem közösségi áru közösségi áruvá válik, ennek során a kereskedelempolitikai intézkedéseket is alkalmazhatnak 4.külső / belső árutovábbítás: nem közösségi és közösségi árura vonatkozik

Közös vámtarifa Vámkedvezmények Több mint 130 ország alkalmazza ezért harmonizált rendszernek is nevezik. A közösségi vámtarifa vámon túli eszközöket is tartalmaz TARIC az azt jelenti hogy elektronikus használati vámtarifa, amely10-jegyű, plusz 2x4 + 1x4 kiegészítő kód lehet. Vámkedvezmények 2 típusa van melyek a következők: Tarifális egy meghatározott termék vagy valamilyen árukategória; vonatkozhat egy korlátozott időtartamra; valamint adott származási helyre, ami olyan országot, országcsoportot vagy területet jelent, amely a preferenciális megállapodás kedvezményezettjét"jelenti. Nem tarifális  

TQS - Tarifális Kvóták és Megfigyelések Rendszere A Tarifális Kvóták és Megfigyelések rendszere két részből áll, a tarifális kvóták kezelésből és a preferenciális tarifális előnyökben részesülő áruforgalom mennyiségének megfigyeléséből. Tarifális az bizonyos országokkal vagy országcsoportokkal, kedvezményes vámtételekkel történő vámkezelés engedélyezéséről rendelkeznek. .Preferenciális tarifálás: termékek mennyiségének megfigyelése a célja, hogy segítse az EU külkereskedelmi politikáját.

Köszönöm a figyelmet!