Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Az érintőképernyők.
Az információ átviteli eljárásai és azok gyakorlata
Miből is állnak a vezeték nélküli hálózatok?
Vezeték nélküli hálózatok
Hálózati alapismeretek
A számítógép-hálózat olyan rendszer, amelyben független számítógépek és számítógéprendszerek egymással információkat, adatokat cserélhetnek és erőforrásaikat.
HÁLÓZATOK.
Hálózati és Internet ismeretek
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Nagy Tamás.  Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek  Költséghatékony  Akár másodlagos hálózatként is használható  Folyamatosan fejlődik, gyorsul,
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
A fizikai réteg Kajdocsi László A602 rs1.sze.hu/~kajdla.
BEVEZETÉS A WEB VILÁGÁBA
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Számítógépes hálózatok
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Digitális Átállás.
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
Wireless Home Gateway Handover és roaming kérdések Készítette: Tóth Balázs Viktor.
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
Vezeték nélküli átvitel
Okostelefonok. A PDA gyártók egy része felismerte, hogy a piacon maradáshoz muszáj integrálni a tenyér számítógépekbe is a telefon részt. Miért van erre.
A Hálózatok csoportosítása…
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
Vezeték nélküli Interfészek
Vezeték nélküli technológiák
Bevezetés a VoIP technológiába
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
Vezeték nélküli hálózatok
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Hálózati eszközök.
Mire jó a GPRS GSM szabvány 9,6kbit/s-os adatátvitelt biztosította PCMCIA kártyák kellettek Egyedi programok kellettek, amik MS Windows felületen.
PC Hálózatok.
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Az internetről.
Számítógép-hálózatok
Az internet.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Vezeték nélküli adatátvitel
A kommunikáció.
Hálózat továbbítás közege
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
Országos Mentőszolgálat A TETRA rádió szerepe az OMSZ új mentés irányító rendszerében 7. Professzionális Mobiltávközlési Nap „Fókuszban a növekedés” 2014.
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Számítógép-hálózatok alapjai
Számítógép hálózatok.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Az NFC technológia most és a közeljövőben.  Könnyen használható vezeték nélküli kommunikáció néhány centiméteres távolságban  A kis távolság miatt könnyen.
Kommunikáció-technológia specializáció
Nyílt rendszerek összekapcsolása
Wireless Home Gateway Handover, roaming, keletkező veszteségek Készítette: Tóth Balázs Viktor.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Tablet-pc.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
vezeték nélküli átviteli közegek
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
Előadás másolata:

Adatátvitel

ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött kapcsolat jellemzői, előnyei hátrányai

ÜZENETKAPCSOLÁS Üzenetkapcsolásos üzenettovábbítás: Nincs közvetlen kapcsolat, nem kell a hívónak és a hívottnak egy időben jelen lennie. Minden esetben elhelyezi a Server az azonosítóját az üzeneten, így vissza lehet olvasni, hogy melyik szerveren jött keresztül. Ez fontos is lehet, hogy egy visszapattant üzenetről tudjuk honnan jött vissza. Hibaüzenet esetén meg lehet nézni, hogy egyáltalán létezik-e az a szerver, vagy user, akit keresünk. Hátránya, hogy nagy méretű állomány átküldése esetén ezt minden szerveren tárolni kell, óriási szerverekre van szükség.

CSOMAGKAPCSOLÁS Csomagkapcsolásos üzenettovábbítás: Az üzenetet egységnyi hosszú csomagokra osztják, sorszámozzák, és így küldik. Előfordulhat, hogy anagyobb számú csomag előbb érkezik meg, mint az alacsonyabb számú. A teljes üzenetet összevárják, és csak akkor áll fel az állomány, ha minden megvan. Szabványosított vonal, x.25-ös.

VEZETÉKES/VONAL KAPCSOLT vezetékes közvetlen kábelkapcsolat: helyi hálózatoknál a leggyakoribb forma. Olcsó, könnyen kivitelezhető és a fenntartása nem jár költségekkel.

VEZETÉKES/VONAL KAPCSOLT Olyan hálózati architektúra, amelyben két csomópont között az adatok cseréjére egy kizárólagosan használt, dedikált csatornára van szükség. A legismertebb vonalkapcsolt hálózat a telefon, amely esetében a hívó és a hívott fél között a hívás idejéig egy teljes áramkör kerül kialakításra, ami kizárólag a köztük történő kommunikációra használható fel. A vonalkapcsolt hálózatok kialakítása és üzemeltetése csomagkapcsolt társaikkal szemben sokkal drágább, azonban késleltetés nélkül, valós időben teszik lehetővé az információk továbbítását.

VEZETÉKES ESZKÖZÖK

VEZETÉK NÉLKÜLI vezeték nélküli Ha több számítógéppel dolgozunk, esetleg Wi-Fi-képes PDA-val is rendelkezünk és ezeket az eszközöket hálózatba szerenénk kapcsolni, gyors és kényelmes megoldást jelent a vezetéknélküli hálózat felállítása - akár otthonra, akár a munkahelyünkön. A Wi-Fi segítségével képesek vagyunk egymást fizikailag nem "látó" készülékek között is kapcsolatot teremteni, mivel a rádióhullámok áthatolnak a szilárd anyagokon is, bár ekkor erősségük, hatótávolságuk jócskán lecsökkenhet. A működési elv nagyban hasonlít a GSM-hálózatokéhoz, de a WLAN esetében nem csak a vevő, hanem a jeladó készüléket is mi üzemeltetjük. Vezetéknélküli hálózat esetében nincs szükségünk kábelekre, készülékeink hatósugarán belül bárhol kapcsolatot létesíthetünk más eszközökkel, kompromisszumot pedig igazán nem kell kötnünk Wi-Fi hálózat használata esetén a vezetékes hálózatokhoz képest, kizárólag a maximum átviteli sebességet tekintve.

VEZETÉK NÉLKÜLI A vezetéknélküli hálózatok lehetőségei szinte korlátlanok, sorra jelennek meg hétköznapi eszközök, amelyek rendelkeznek Wi-Fi kapcsolatteremtési képességgel (telefonok, DVD lejátszók, asztali PC-k, notebook-ok, fényképezőgépek, éjjellátó kamerák, egyéb szórakoztató elektronikai eszközök és természetesen PDA-k), mégis a Wi-Fi lehetőségeit elsősorban az internet elérésében élvezhetjük. Itt kell szót ejteni az ún. Hotspot-okról, azaz "vezeték nélküli internet elérési pontokról". Ezek száma napról napra rohamosan növekszik, találkozhatunk velük éttermekben, szállodákban, kávézókban, oktatási intézményekben, céges székházakban, de akár közterületeken is. Ezt a szolgáltatást ingyen vagy fizetés ellenében vehetjük igénybe, szolgáltatótól függően.

VEZETÉK NÉLKÜLI ESZKÖZÖK

FIN Köszönöm a figyelmet!