Novák Géza Máté Kathleen Gallagher Bullying and its Compatriots:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Az iskolai szociálismunka
Komplex Instrukciós Program
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Az intézményes nevelés stratégiái
A drámapedagógia általános elméleti kérdései Novák Géza Máté 2006
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
NEVELÉSELMÉLET.
Összehasonlító pedagógia
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Pszichológiai Ismeretek
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
2007.okt. 4. Biztonságos iskola... konferencia
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Dr. Schiffer Csilla.  Negatív hatásai miatt (előítélet, félreértés, elutasítás) a címkézés elkerülése  Azok alapján való csoportba sorolás gyakori 
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Barcsák Marianna - KPSZTI
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tervezési folyamat.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Budapesti tanárok migrációs nézetei
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Novák Géza Máté Kathleen Gallagher Bullying and its Compatriots: Racism, Sexim, and Homophobia „Nincsenek ártatlan szemlélők.” Novák Géza Máté ELTE – Neveléstudományi Doktori Iskola I. évf. Budapest, 2006. december 06.

Kathleen Gallagher egyetemi oktató a torontói egyetem (Toronto of University) neveléstudományi tanszékén kutatásokat végzett és drámatanárként dolgozott New York City-ben és egy torontói katolikus leánygimnáziumban Drama Education in the Lives of Girls, Imagining Possibilities című könyvében egy olyan tanulási módot mutat be, melyben illusztrálja, hogy a dráma termékeny talaját adja a leányiskolában tanulók érzelmi és intellektuális fejlődéséhez. Abból a célból teszi mindezt, hogy megvizsgálja a dráma iskolában kifejtett lehetőségét, és erejét a tanulási folyamatban.

Erőszak az iskolában - Rasszizmus, szexizmus és homofóbia Az erőszak kérdése A homofóbia vizsgálata A szociális kirekesztés feloldása drámával Fórum Színház: „The Bully Workshop ”

Az erőszak kérdése

Tények: - az amerikai 13 évesek 36%-a, míg a kanadaiak 23%-a hetente legalább egyszer lehangolt - 18 évnél idősebb kanadaiak közül 2 és fél millió szenved depresszióban (Canadian Mental Health Association, 2002) - minden ötödik amerikai fiatal mentális problémákkal küzd (American Psychiatric Association, 2000)

Felismerés: a művészetek és különösen a dráma növeli az esélyt az együttműködésre a szociális és tanulmányi megosztottságok és különbségek áthidalásában segíthet a bonyolult és gyakran zavarokkal teli nevelési és kortársi, és főleg osztálytársi viszonyok jobb megértésében az iskolai tárgyak közül a dráma kivételes (lehetőség) a fentiek megvalósítására

Egy lehetséges dráma-definíció: A drámapedagógia olyan pedagógiai és művészeti módszeregyüttes, amelyben a dráma (természetesen nem az irodalom harmadik műneme értelmében!) a cselekvő és kreatív-alkotó tanulás módja; a történeten és játékon keresztül való és gondolkodásra ösztönző tanulás, mint a személyiség- és képességfejlesztés egyik lehetséges eszköze írható le. (Novák, 2006)

Mit jelent az „…élmény, az érzelmi-tapasztalati megközelítés útján a gyerekeket többlettudáshoz juttatni”? a) változás a megértésben b) változás a tantervi anyagban c) változás az erkölcsi, társadalmi tapasztalatokban/attitűdökben d) tanulás közös erőfeszítés útján e) tanulás játékon keresztül f) tanulás színházi formákon, kifejezőeszközökön keresztül

Jonothan Neelands a drámáról a következőket írja: „A dráma a jelentésteremtés társas (interaktív) módja. Benne a jelentést a képzeleten belül érvényes, a valóságos helyzetet szimuláló és azzal megegyező cselekvéseken és nyelvi megformáláson keresztül közvetítjük.” (Neelands, 1994)

Szauder Erik szerint: „ A dráma a tudást szociális közegben vizsgálja, valós vagy fiktív szociális helyzetek köré szerveződve felfedezik és vizsgálat tárgyává teszik a tanulók által elsajátítandó tárgyi ismereteket, fogalmakat és készségeket.” (Szauder, 1996)

A program célkitűzései: antidiszkriminációs és méltányosság - elvű nevelés és tantervi fejlesztés művészettanárok (kreatív tanárok) iskolapolitikai támogatása tanár - és diák workshop -ok beépítése a dráma tantervbe a dráma tréning közös tapasztalatainak adaptációs lehetőségei az iskolai szintű beavatkozás keretei

A homofóbia vizsgálata

„Dráma nevelés, ifjúkor, és társas összetartás: Az önazonosság újraépítése városi környezetben” című kutatás New York-i és torontói iskolákban Mi segíti elő és mi akadályozza egy tanuló teljes és aktív részvételét az osztályközösség életében?

Akadályozó tényezők: a nyílt homofób beállítódás a gyűlölet kimutatása mint általános jelenség a városi iskolákban

Dion: Felhúzzák az agyamat a melegek. Shahbib: Nézzed a csinos lányokat a világban, és utána bele fogsz esni valakibe, akit Billnek hívnak? Perry: Annyi minden történik a világban, miért pont a melegekkel kell annyit foglalkozni? Natalie: A melegek betegségeket hordoznak (terjesztenek). Ezért foglalkoznak velük annyit. Tanár: Mielőtt továbbmennénk a beszélgetésben, arra kérlek benneteket, hogy gondolkodjatok, mielőtt megszólaltok. Ha a mondanivalótok homofób, vagy gyűlölettel teli, inkább ne mondjátok el. A homofóbia olyan, mint a rasszizmus; azért gyűlölsz valakit, mert egy bizonyos csoporthoz tartozik.

Shahbib: Ez betegség-nem természetes. A vallásom szerint meg kell büntetni a melegeket - két vagy három szemtanúnak kell lennie - és ha legközelebb is együtt vannak, megölhetik őket. (torontói 11. osztályosok)

A szociális kirekesztés feloldása drámával

Miben segít a dráma? a konfliktus kezelésében és annak eredményes feltárásában az osztályközösség csoportdinamikájának feltárásában a diákoknak az elnyomó és szociálisan kirekesztő nagyobb rendszerekhez való viszonyuk tisztázásában megérteni, hogy mi az ami veszélyt rejt magukra/másokra nézve az osztálybeli kapcsolataik szempontjából

Joan McLeod : Egy lány alakjai (The Shape of a Girl) a nemi és faji viszonyok kamaszkor nagykorúvá válás „lány-társadalom” a hatalom és etika tágabb kérdései

Fórum Színház: „The Bully Workshop”

Három megdöbbentő címsor a victoriai Reena Virk halála idejéből: „A tizenéves gyilkos úgy tett, mintha a halál tréfa lenne.” „A tinédzser a szemtanúk szerint cigarettázott, miközben fojtogatta Reena Virket.” „Diákok tudtak a tervezett támadásról, de meg sem kísérelték megakadályozni.”

Tíz kérdés az iskolai erőszakról pedagógusoknak 1. Az erőszak egyetemes probléma? 2. Ez a legrosszabb, ami ma egy iskolában történhet? 3. Hogyan lehet megközelíteni az iskolai agresszivitás problémáját? 4. Vajon mi (tanárok) nem „tanítjuk” a gyerekeket arra, hogy erőszakosak legyenek? 5. Szégyen a családban az erőszak? 6. Hogyan segíthetjük az áldozatokat? 7. Hogyan tudja egy iskolai közösség elérni, hogy véget vessen a „kipécézésnek”? 8. Hogyan tudnak a szülők együttműködni az iskolával? 9. Mi a „szexuális zaklatás”? 10. Mi a legfontosabb üzenet, amit közvetítenünk kell erről a jelenségről?

FELNŐNI… Fel tudok nőni békében. Fel tudok nőni háborúban. Fel tudok nőni olyan magasra Amilyen magas a szobám ajtaja. Tudok sötétben is növekedni – Nem kell sokáig keresned: Gyertyát gyújtok majd a fejemben, Könnyű lesz észrevenned. Tudok nőni lágyan is, És édessé is növök, Mint a fű, vagy ott a kutyatej A lábaim mögött; Vagy összemegyek hirtelen, Dobbantok és kiáltok, hogy A Boldogság Kék Madarát elijesszem: H E S K I N

Irodalom 1. Gallagher, K. 2004. Bullying and its Compatriots: Racism, Sexism, and Homophobia. Ed.: Swartz L. The Bully Issue Toronto: OISE/ÚT’s Magazine for Schools, Vol. 34, NO. 2. 2. Gallagher, K. 2001. Drama Education in the Lives of Girls Toronto: University of Toronto Press. 3. Neelands, J. : Dráma a tanulás szolgálatában. Bp. Magyar Drámapedagógiai Társaság 1994. 4. Novák Géza Máté: Merre van a Makarenko utca? Az iskolai fenyítés kérdéséről egy drámatréning tapasztalatai alapján. Drámapedagógiai Magazin/31. Szerk. Kaposi L.; 2006. Budapest. 5. Novák Géza Máté: Let the World Go – Drug Prevention with Drama. Conflict Management and Prevention for the violence free school – the model project of The 21st Theatre in Education Association. (Ed. Dr. Attila Sárváry. International Visegrad Found. Epidemology and Social Effects of Drug-taking in the Visegrad Fourcontries, Nyíregyháza, 2006.) 6. Szauder Erik: A dráma mint pedagógia I. rész. Drámapedagógiai Magazin 1996/2. 14-15.p.

Köszönöm a figyelmet!