A gazdaságot befolyásoló nem gazdasági tényezők hatása ( század)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A KÖZÉPKORI VÁROS.
TELEPÜLÉS ÉS LAKOSSÁG RENDSZEREZÉSE
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A városok fejlődése és szerkezete
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Települések A városok.
A német egység és a polgári állam
A modern világgazdaság kialakulása ( század), főbb jellemzői
város, mezőváros, falu, tanya
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Urbanizáció a fejlődő országokban
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
HAZÁNK MÁRIA TERÉZIA URALKODÁSÁNAK IDEJÉN
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
Az ipari forradalom.
Demográfia 2. A Világ népessége.
Az ipari forradalom következményei és hatása
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Záhony: a kelet nyitott vámkapuja Mérföldköveink EU-s csatlakozási „előkészítő kavicsok”, május 01, Románia EU-s csatlakozása, Schengeni.
Globális problémák.
Készítette: Farkas Dominik
Bevezetés Európa és Magyarország története kurzus.
Magyarország modernkori gazdaság- és társadalomtörténete Készítette: Szávai Ferenc egyetemi tanár BCE.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Mezőgazdaság a 18. Században
A népesség számának változása Európában
A Dél-alföldi Régió településszerkezete Pfening Viola Geográfus III. évfolyam március 27.
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
 1960-ig növekedett a népességszám f ő volt a maximum  f ő  f ő  Az ország legritkábban lakott megyéje  Magas településs.
A világnépesség növekedése
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
VI. A magyar nemzetgazdaság modernizációja
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Regionális gazdaságtan 7.
Török hódoltság Magyarországon ( )
A latin-amerikai kultúrrégió társadalomföldrajza
Szabadkereskedelmi társulások
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
A városfogalom földrajzi, időbeni és tudományterületenkénti eltérései Településföldrajz II. Informatikus és szakigazgatási agrármérnök alapszak (BSc) 2014/2015,
Az újjáépítés kora Magyarországon
Agrár kapitány és a Reformkör Agrárkapitalizáció a reformkorban s FarkaKészítette: Fekete Szabolcs.
Magyarország a Habsburg-abszolutizmus rendszerében.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az újjáépítés évtizedei. A gazdaság szovjet modellje A gazdaság szovjet modellje           †  A gazdaság ’49-re szovjet típusú  termelési.
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon.
A felvilágosult abszolutizmus
A dualizmus gazdasága és társadalma
Földünk népessége.
Az elsivatagosodás.
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon
Magyarország újjáépítése
Az éhezés.
Magyarország a kora újkorban
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
Körzetei és az övezetes mezőgazdasága
9. TELEPÜLÉSEK.
A regionális gazdasági integrációk
dr.Vécsei Pál Migrációs folyamatok alakulása 1949 és 2009 között
Gazdaságpolitika 4. ea..
Magyarország regionális politikájának története
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

A gazdaságot befolyásoló nem gazdasági tényezők hatása (12-18. század) Tatárjárás: elsősorban a népesség nagy arányú pusztulásában nyilvánult meg, a felerősödött betelepítések hatására a 13. század végére állt vissza a 12. század eleji 2 milliós népességszám.

A török hódoltság és hadiállapot (16-17. szd): - a népesség növekedés leáll, a településháló-zat pusztul illetve átalakul (a sűrű, aprófalvas településhálózat helyébe mezővárosok ritka hálózata lép), - a gazdasági kapcsolatok nem törnek meg, de a kapcsolatrendszert zavarja a vámrend-szer és a jogbizonytalanság (a mohamedán egyházjogon alapuló bíráskodás), - a spáhik csak ideiglenes használatra kapják a birtokokat, így a rajtuk élőkkel nem törődnek, csak jövedelemforrásnak tekintik, így sok esetben hagyják leromolni,

az adórendszer – vagyonadó (harács), feja-dó (dzsizje) és illetékszerű adók – anyagi romlásba taszítják a népességet (hanyatla-nak a városok, elnéptelendenek a falvak, pusztul a gazdaság), Magyarország a 17. század közepére meg-torpant, piaca zsugorodott, nemzetközi jelentősége csökkent, termelése visszaesett (az európai perifériára sodródott). A török hódoltság után az új belső kihívás a népesség növekedése (bevándorlás, betele- pítés) és az elvadult kultúrtáj újra művelés alá vétele.

A 18. század belső kihívásai A török hódoltság után a 4 milliós népesség egyenlőtlenül oszlott el az országban, a volt török területeken csak a népesség 20 %-a élt. Ennek hatására spontán vándormozgalom indult meg a néptelen területek benépesíté-sére (az ország más területeiről). Ehhez szervezett telepítések is társultak, és nőtt a természetes szaporodás is, így a század végére a népesség elérte a 10 millió főt, ami 30 fő/km2 népsűrűségnek felelt meg.

A növekvő népesség fokozatosan újra bir-tokba veszi az elvadult kultúrtájat, eleinte állattenyésztéssel, majd fokozatosan teret hódít a szántóművelés, így az ország to-vábbra is megőrzi agrárjellegét. A folyamatot a termelési tényezők (munkaerő, föld) bővülése és az ország gazdasági súlyának növekedése kíséri, ezzel a korakapitalista kezdemények új lehetőséghez jutnak (protoindusztrializáció=korai iparosítás).

A korai iparosítás az ipari forradalom mege-lőző szakasza: a hagyományos kistermelő for-mák tömegesedése és fokozott piac felé fordu-lása, a kistermelő formákat a kereskedőtőke által összefogó szervezetek (Verlag) létrejötte. A Habsburg Birodalomban a protoindusztrializá-ció kibontakozása a 18. század közepétől indul, melyet a merkantilista gazdaságpolitika tesz lehetővé. A merkantilizmusban az állam gazdasági bea-vatkozása túllép a csak bevételekkel foglalkozó pénzügypolitikán és válik gazdaságpolitikává, vagyis a jövedelemforrások karbantartásával és a lakosság jólétével is foglalkozó irányzattá.

A merkantilizmus tevékenységének főbb területei Az ország gazdasági egységének megteremtése (egységes vámrendszer megteremtése, egységes pénzrendszer bevezetése, a mértékek egyesítése). Az alattvalókról való gondoskodás, felismerve, hogy a népesség számának és jólétének növeke-dése egybeesik az államkincstár érdekével (népjó-léti intézkedések az oktatás, ismeretterjesztés, egészségügy területein). Az ország gazdagságának növelése aktív pénzügyi és kereskedelmi mérleggel a más országokkal való gazdasági kapcsolatokkal, a termelés fejlesztése.

A termelés fejlesztése A mezőgazdasági termelés fejlesztése: új növények elterjedésének támogatása, az állattenyésztés és a földművelés viszonyá-nak megváltozása (a takarmánytermesztés térhódítása, a takarmányozó-istállózó állat-tartás elterjedése, az istállótrágya felhaszná-lása révén a pihentetéses ugarrendszer fel-számolása), az ipari növények elterjedése (dohány, ken-der, takarmány stb.), az állami jobbágyvédelem kialakulása (1767-es úrbérrendezés).

Az ipar fejlesztésének támogatása (protekcionizmus): manufaktúrák alapításának elősegítése vám-rendszerrel és privilégiumokkal, a háziipari kistermelés összefonódásának segítése a kereskedőtőkével és a manufaktú-rával feudális kötöttségeket lazító intézkedé-sekkel (jobbágyok szabad eladási joga ter-mékeik és munkaerejük felett (1775)), a közlekedés fejlesztése a növekvő belső piac és kereskedelem ellátásához.