A frankfurti iskola főbb törekvései és a „tekintélyelvű személyiség”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Digitális hősök Emblematikus mesefigurák a gyerekek hétköznapi életében Kassay Réka BBTE, Kolozsvár.
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Imádság Szentlélekért
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem március 9. Körmendy Zsolt
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
“13 tanács egy életre".
A család Tóth József.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
élete visszaemlékezésekben
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 3. A földrajzi nevek funkciói Ferjan Ormeling Fordította: Földi Ervin 2003.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Demokrácia és diktatúra
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
A számítógép veszélyei és káros hatásai
"Keresd az életben mindig a szépet
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
4. A náci hatalomátvétel és következményei Németországban
Szociális tanulás formái
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Családi vállalkozások - prezentáció
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
13 tanács egy életre.
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
(Bokrétás András) automatikus képváltás Automatikus képváltás.
A háború és a modern fegyveres erő
A multikultúra megítélése
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Edward Sapir ( ).
Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 2. Névadási folyamat Ferjan Ormeling Fordította: Földi Ervin 2003.
A TÉKOZLÓ FIÚ (Ötödik lecke) A döntés. Hogyan jutunk el a keskeny útra? Isten szentsége miatt lehetetlen, hogy a bűnnel közösségben legyünk mivel ez Isten.
Egyén és politika Politikai szociál/pszichológiai összefüggések.
Imádság Szentlélekért Bódás János: Zúgó szél, mennyei vihar, jöjj a Lélek lángjaival!
A kriminálpszichológia
Egyház és a politika kapcsolata
Számrendszerek kialakulása
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
Olvasd lassan és csendben!
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Durkheim Társadalmi kötelékek és rituálék. A vallás társadalmi jellegű A társadalom egyes egyéni erők szintézise Ezen erők az egyén viszonylatában fölérendeltek.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Generációk és család.
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
Imádság Szentlélekért
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

A frankfurti iskola főbb törekvései és a „tekintélyelvű személyiség” Új „antropológiai” faj? Szél Dávid, Kroó Adrienn, phd-hallgatók Analitikus szociálpszichológia, PTE BTK Pécs, 2011. március 28.

„Légy alázatos a tekintélyekkel”, Georg Grosz, 1928

Frankfurti iskola

Történeti kontextus Frankfurt, 1920-as évek intellektuális fénykor Város szociálliberális irányultság balliberális zsidó főpolgármester, Ludwig Landmann Marxista és antikapitalista beállítódás 3 korszak, 3 nagy történeti ugrás

Főbb célok Kisebbségek megnevezése nélkül mérje az előítéleteket és az etnocentrizmust Általános mérőeszköz Dinamikai és logikai magyarázat Leírás a személyiség szintjén Lehetséges-e a fasizmus terjeszkedése Amerikában?

Pszichoanalitikus attitűd Nemzeten belüli és kívüli népekkel szembeni ellenségeskedés Saját nép túlbecsülése Sztereotípia, merevség, racionalizáció

Pszichoanalitikus attitűd ÖDIPUSZ- KOMPLEXUS Nemzeten belüli és kívüli népekkel szembeni ellenségeskedés Saját nép túlbecsülése Sztereotípia, merevség, racionalizáció

Filmrészlet: Amerikai szépség (Sam Mendes, 1999)

Kérdések Milyen a család? Milyen az apa? Milyen az apa-gyerek kapcsolat? Milyen a gyerekek viszonya szüleikkel? Milyen lehet az id-ego-superego triász az egyes szereplőknél?

Frankfurt és a Spanyol-viasz „A német fasizmus a patriarchális tekintélyelvű család elkerülhetetlen következménye” (Wilhelm Reich, 1932)

Frankfurt és a Spanyol-viasz „A német fasizmus a patriarchális tekintélyelvű család elkerülhetetlen következménye” (Wilhelm Reich, 1932) Tekintélyelvű társadalomban a család az a pszichológiai közeg, amely a karakterformálódásban alapvető szerepet játszik (Erich Fromm, 1932)

Peter Haneke: A fehér szalag

„Az olyan személy, akinek rossz modora, nevelés és szokásai vannak, aligha számíthat arra, hogy tisztességes emberek befogadják maguk közé”

Konvencionalizmus „Mindenkinek mélyen kell hinnie egy nála magasabb rendű természetfölötti erőben, amelynek teljesen aláveti magát, s döntéseinek szó nélkül engedelmeskedik”

Konvencionalizmus Behódolás az autoriter hatalom előtt „A szexuális bűnök, például gyermekek megrontása és megtámadása, nemcsak bebörtönzést érdemel; az ilyen bűnözőket nyilvánosan meg kellene korbácsolni, vagy még rosszabb büntetést kellene kitalálni a számukra”

Behódolás az autoriter hatalom előtt Konvencionalizmus Behódolás az autoriter hatalom előtt Autoriter agresszivitás „Ha valakinek problémája van vagy aggasztja valami, a legjobb, ha nem gondolkodik rajta, hanem vidámabb dolgokkal foglalatoskodik”

Behódolás az autoriter hatalom előtt Konvencionalizmus Behódolás az autoriter hatalom előtt Autoriter agresszivitás Anti-intracepció „Nagyon is lehetséges, hogy a háborúk és az összeütközések sorozata egyszer s mindenkorra az egész világot elpusztító földrengéssel, árvízzel vagy más természeti katasztrófával ér majd véget”

Behódolás az autoriter Autoriter agresszivitás Konvencionalizmus Behódolás az autoriter hatalom előtt Autoriter agresszivitás Anti-intracepció Babona és sztereotípia

„Manapság túlságosan sokan élnek természetellenes, elpuhult módon; vissza kellene térnünk a természetesebb, az energikusabb, tevékenyebb életmódra"

Hatalom és keménység „Az emberi természet olyan amilyen: mindig is lesznek háborúk és konfliktusok”

Hatalom és keménység Rombolási ösztön és cinizmus “A legtöbb ember nincs is tudatában annak, hogy életünk nagy részét olyan cselszövések befolyásolják, melyeket titkos helyeken főztek ki”

Hatalom és keménység Rombolási ösztön és cinizmus Projektivitás „Az ókori görögök és rómaiak vad szexuális orgiái szerények ahhoz képest, ami ebben az országban folyik, még olyan helyeken is, ahol az ember legkevésbé várná.”

Rombolási ösztön és cinizmus Hatalom és keménység Rombolási ösztön és cinizmus Projektivitás Nemiség

Mi lehet a baj az F-skálával?

Mi lehet a baj az F-skálával? Történeti és földrajzi kontextus

Mi lehet a baj az F-skálával? Történeti és földrajzi kontextus Politikai beállítódás

Mi lehet a baj az F-skálával? Történeti és földrajzi kontextus Politikai beállítódás Konceptuális kérdések

Mi lehet a baj az F-skálával? Németo. – USA – Németo. 20-as évek; 37-49, 49 után Történeti és földrajzi kontextus Politikai beállítódás Konceptuális kérdések

Mi lehet a baj az F-skálával? Németo. – USA – Németo. 20-as évek; 36-45, 45 után Történeti és földrajzi kontextus Politikai beállítódás Baloldali tekintélyelv? Konceptuális kérdések

Mi lehet a baj az F-skálával? Németo. – USA – Németo. 20-as évek; 36-45, 45 után Történeti és földrajzi kontextus Politikai beállítódás Baloldali tekintélyelv? Konceptuális kérdések Fordított tételek? Mit mér valójában?

Záró idézetek „Ami történt, az egy kommunista-freudista aktivista által forradalmian és «szélsőségesen» megfogalmazott alapvető elgondolásnak a politikai spektrumon keresztül történt elmozdulása a távoli baltól Fromm és az Institut jámborabb marxista-szocialista és kezdetlegesen empirikus változatáig, hogy végül az 1950-es évek végének értékmentes, empirikus adatrágcsálásába torkolljon.” „Noha az F-skála az idő tájt elmés bevilágítás volt a sötétbe, valószínűleg nem érdemli meg az újraélesztést”