Mezopotámia és Egyiptom építészete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ókori Mezopotámia művészete
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
3. Ismerkedés a vízórával
Római építészet Augustus korában
Ókori mezopotámiai régészeti leletek
A képek és szövegrészek forrása
Mezopotámia Folytatás.
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
Mezopotámiai régészeti leletek
Cella Septichora.
Az ókori Mezopotámia művészete
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
PARLAMENT ( ).
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
Az építészet FOGALMA Téralkotó művészet – 3 dimenziós a mű
Művészetek az ókorban (egyiptomi-görög-római)
Split Dalmácia központja
Kνωσός Knósszosz.
Klasszicizálás - az évszázadok fényében. Antikvitás.
Történelem vizsga képei
Mezopotámia építészete
Az égei civilizáció.
Az építészet a matematikában
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
A visegrádi Herkules-kút
Automático Magyarra fordítás: toToBe.
Hacer click para continuar P E T R A j o r d a n i a.
Az ókori Róma építészete
Hellászi lakáskultúra
Készítette:Bálintfi Arnold
Ókori Kelet.
Építészettörténet.
Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.
A világ hét csodája azaz 3x7 nevezetesség.
EGYIPTOM.
Történelem vizsga képei
Készítette: Bujdosó Villő
6. osztály Előadó: Molnár Ibolya
EGYIPTOM Az ókor művészete i.e i.sz.476 Készítette:
Hellászi lakáskultúra
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Bábel tornya.
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
Mezopotámiai lakáskultúra
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
A Kheopsz piramis.
Kambodzsa.
Torre pendente di Pisa elhajlástörténete harangjai adataileírása.
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
Az Ókori Róma MŰVÉSZETE
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
Városállamok- Birodalmak
A GÖRÖG ÉPÍTÉSZET Rövid prezentáció Háttérben a Parthenon (Készült: Kr.e ) Athén.
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Az ókori Róma művészete. 1. Róma történetének szakaszolása az államformák szerint Királyság (i. e. 8. sz.- i. e. 6. sz.) Köztársaság (i. e. 6. sz.- i.
 Az évi világkiállításra készült  Összmagassága :324 m  Torony: 300 m  24 m: tévé-adóantenna.
5. évfolyam – 2. téma Ókori Kelet.
ŐSI EGYIPTOMI ÉKSZEREK
High-tech építészet és Sir Norman Foster
Az ókori görög építészet
Az ókori kultúrák.
Mezopotámia építészete - 2
Mezopotámia építészete
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Kultúra Szalayné Kelemen Ildikó
Készítette: Szigethy Barna 5.a.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Mezopotámia és Egyiptom építészete

Mezopotámia Az építészet szoros kapcsolatban volt a vallással. Legfőbb épületeik a templomok és a paloták voltak. Egyik jellegzetes épületük volt a zikkurat, négyzet alapú, emeletes építmény (2 magasabb alsó és 5 alacsonyabb felső emelet). A hét terasz a hét bolygó jelképe volt. Az alsó emeletekre monumentális lépcsősor vezetett. A torony tetején állt a szentély, ahol a papok áldozatokat mutattak be. Ezeket azért készítették, hogy isteneik hatalmát hirdessék.

Istar-kapu Az ókori Mezopotámia legjelentősebb építészeti emléke az Istar-kapu, melynek falait színes mázas téglák borítják. Babilóniát az északról támadó erős, harcias nép, az asszírok igázták le. Egyik legnagyobb királyuk - Asszurbanipál - ninivei palotájának falát frízek díszítik. A reliefekhez való átmenetet az emberfejű bikák (lamassu), a kapuoroszlánok és a misztkus lények (sirrush) közvetítik. Fejük és előrészük szabad, oldaluk magas relief. Mivel a mezopotámiaiaknak a fő építőelemük az agyag volt, ezért nagyon kevés épület maradt fent épségben. Relief: Dombormű, mely kiemelkedik a felhasznált anyag síkjából a térbe. Fríz: A fríz az építészetben a klasszikus oszloprendek és párkányzatok egyik része, mely az architráv és a koszorúpárkány között helyezkedik el. Sokszor ornamentális vagy alakos domborművek díszítik. Tágabb értelemben a fríz nemcsak a görög-római klasszikus építészet alkotásait, hanem stílusú épületeket is díszítő folytatólagos szalagszerű mező, amelyet figurális vagy ornamentális díszítés egészít ki.

II. Sarrukin khorszabadi palotája Közepén a díszudvar állt. A nők lakosztálya, a királyi lakosztály és a fogadóterem a mellékudvarok köré csoportosultak. Ismerték a boltív és boltozat építését – síroknál és vízvezetékeknél használták. Az asszírok építettek először kőburkolatú országutat. Boltív: falra vagy más függőleges támaszra téglából vagy kőből épített áthidaló, összekötő elem. Boltozat: a valódi boltozat különféle anyagokból építhető, bár legtöbbször kőből vagy téglából készült, önhordó, íves térlefedő szerkezet.

Semiramis függőkertje Az ókor hét csodája között tartják számon Semiramis függőkertjét. A sivatagban felépített, közel négyszáz méter széles és hosszú, majd ötven méter magas, piramishoz hasonlító építmény a ma oly divatossá vált tetőkertészet, illetve konténerkertészet alapjait teremtette meg. Felhasznált anyagaiban különbözött mai változataitól Semiramis királynő függőkertje. A kőteraszt aszfaltos náddal szigetelték a túlöntözés káros hatása ellen. Égetett kerámiából építették a hatalmas méretű virágtartókat, melyek belső falait ólomlemezekkel burkolták. A beültetett növények számára termőföldet szállítottak a termékenyebb vidékekről. Az öntözővizet speciális vízemelővel juttatták a teraszokra. Babylóniában válhatott csodává olyan környezetben, ahol a rabszolgák munkája mellett rendelkezésre állt a kertészek szaktudása.

Források: Wiki Google