A bőr változásai az életkorok szerint

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hőpréselés alatt lezajló folyamatok •A kompozit alkotóelemei z irányban végleges helyükre kerülnek; Mi történik?
Advertisements

Szívbetegség és várandósság
AZ ÉVSZAKOK KOZMETIKAI PROBLÉMÁI
Pajzsmirígy hormonok (ATC: H03)
AIDS.
Formula 2: Multivitamin-komplex
Az állatok és az ember szövetei
Kültakaró.
Táplálékok,tápanyagok
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Alipikus bőr.
Az emberi test felépítése
A szervezet és a környezet határán
Bőrelváltozások, bőrsérülések és tennivalók
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
Kozmetikai problémák kezelése polarizált fénnyel
A test mélyebb rétegeiben
A védekezés.
Születéstől a halálig BONI Széchenyi István Általános Iskola
Hormonrendszer Biológia 8.évfolyam Készítette: Hütterné Kasper Enikő
SZÖVETTAN 2011 masszőr évfolyam.
Az elhízás.
KOZMETIKAI KÓROKTAN.
A BŐRTÍPUSOK JELLEMZÉSE
A bőr funkciói.
Verejték - rendellenességek
Gyermekkori depresszió
A mellékvese.
Belső női nemi szervek.
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Bőrfertőzések Zsadony Dorina.
Immunrendszer Betegségei.
Az idegrendszer fejlődése Az agy
Pajzsmirigy.
Szabályozás-vezérlés
A DOHÁNYZÁS.
Horváth Krisztián A Vitamin.
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Az életfolyamatok életkori sajátosságai
A kültakaró.
A „diszes” problémák korai jelei
Állatok kültakarója ‘1rész.
Állatok kültakarója ‘1rész.
A bőr.
A szervezet energiaforgalma
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
1 Napozószerek. 2 Napfény Energiaforrás, amely gyógyító, serkentő hatású Károsítja a bőrt, felgyorsítja öregedését.
Bőrelváltozások, bőrsérülések és tennivalók
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A szervezet és a környezet határán
A MÉHEN BELÜLI FEJLŐDÉS SZAKASZAI
Vírusok.
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Diabetes mellitus és szövődményei
Az állati szövetek Szövet fogalma: - Az állati szövetek fajtái:
HERBA GOLD AKTÍV BALZSAM Gyógyír a bőrnek. HATÓANYAGOK KERESÉSE: SEJTREGENERÁLÓ, ANTIOXIDÁNS HATÁSÚ MEGÓVJÁK A KÖTŐSZÖVET ÉS AZ IZOMZAT EGÉSZSÉGÉT HELYREÁLLÍTJÁK.
Kötő és támasztószövet: felépítés 1. 1.A kötő és támasztószövetek felépítése: Sejtes és sejt közötti állomány (Kötőszövet: folyékony, támasztószövet: szilárd.)
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A bőr.
EMBRIONÁLIS FEJLŐDÉS.
Szabályozás-vezérlés
Elveszíti a fényét; kipirosodik a szemfehérje.
Kiszáradás.
A szervezet energiaforgalma
Alultápláltság és veszélyei
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

A bőr változásai az életkorok szerint

Az emberi élet szakaszai Az emberi életnek két nagy szakasza van: Méhen belüli élet (embrionális fejlődés) Méhen kívüli élet (posztembrionális fejlődés) Méhen belüli életben a fejlődés ugrásszerű: Néhány hetes embrió → egyrétegű hám III. hónap → többrétegű hám Kb. V. hónap → faggyú- és verejtékmirigyek telepei, haj- és köröm mátrixa VII. hónap → körömlemezek, irha és bőralja rugalmas és rugalmatlan rostjai, bőralja zsírszövete Pehelyszőr és koleszterindus lipoidtakaró védi a magzatvíz áztató hatása ellen.

A méhen kívüli élet a születéssel kezdődik. Szakaszai: Csecsemőkor Gyerekkor Serdülőkor Felnőttkor Klimax Öregkor

Védőoltás alkalmazása Csecsemőkor Hámréteg Vékony Szaruképzés gyenge Festéktartalma csekély Irha Víztartalma nagy (testsúly kb. 69-70%) Rostrendszere a fejlődés állapotában van (vonásai hétről-hétre változnak) Faggyú- és verejtékmirigy működés nem teljes ↓ Sav- és zsírtakaró kezdetleges Kifelé irányuló védekezés hiányos → fogékony a baktériumos és gombás fertőzésekre Esophylaxia nem indult meg ← nem esett át a fertőzéseken, RES sejtek ellenanyag termelése nem működik. Védőoltás alkalmazása

Sav- és zsírköpeny védelme tökéletesedik Gyerekkor A bőr fejlődése állandó és fokozatos. Hámréteg Vastagodik évről-évre Szaruképzés fokozódik Bőrfesték szaporodik Irha Rostjai kifejlődnek Víztartalma csökken Faggyú- és verejtékmirigy működése fokozódik ↓ Több szabad zsírsav Sav- és zsírköpeny védelme tökéletesedik Ki- és befelé irányuló védekezés tökéletesedik. Bőralja Rostjai kifejlődnek Zsírszövete tömöttebb

Serdülőkor (pubertás) 12-17 éves kor. A szervezet jelentős változásokon megy át: Tobozmirigy, csecsemőmirigy működése leáll Here, petefészek hormontermelése megindul Nemi érés → Másodlagos nem jelleg A hormonegyensúly ingadozása következtében: Faggyútermelés fokozódik → zsíros bőr Faggyú összetétele változik →comedó → acne Tenyér-, hónaljizzadás Szőrnövési rendellenesség Kéz-, láb szederjesség Idegállapot ingadozás (gátlások, ingerlékenység, stb)

Felnőttkor A bőr egyes elemeinek, mirigyműködésének és védő berendezéseinek fejlődése tovább fokozódik. A fejlődési folyamatok 25-30 éves korig is eltarthatnak. Az egyensúlyi állapot 40-45 éves korig áll fenn, azután lassú és folyamatos visszafejlődés következik.

Klimax (változás kora) Akkor következik be, amikor a külsőleg még alig észrevehető lassú és fokozatos visszafejlődés már egy bizonyos határig eljutott. A szervezet második nagy átalakulási folyamata: Nemi mirigyek működése csökken Megszűnik Felborul a hormonegyensúly Lelki válság alakulhat ki Kialakulhatnak: Kellemetlen tünetek Hőhullám, szédülés, ingerlékenység Belső rendellenességek: vérkeringési-, idegrendszeri-,emésztési- és anyagcserezavarok, belső elválasztású mirigyek fokozott vagy csökkent működése. A rendellenességek okozhatnak: Rosaceát Szőrnövési rendellenességet Pigment –rendellenességet Elhízást

Öregkor A hormonegyensúly helyrebillen, de a visszafejlődés folytatódik tovább: Csökken a bazális sejtek osztódóképessége Elszarusodási zavarok A hámréteg vékonyodik. Pigmentációs zavarok: öregkori szeplő, festékhiányos foltok (leukoderma) Hámsejtek között óriássejtek → öregkori daganatok Hám-irha határ elsimul → a bőr nyújtás után már nem ugrik vissza Csökken az irha nedvességtartalma → csökken a bőr turgor-nyomása → laza, vízhiányos, száraz bőr

Csökken a kötőszöveti rostok száma A rostok elfajulnak, összecsapzódnak, elveszítik rugalmasságukat. Visszafejlődik a zsírszövet A bőr alatti izmok rugalmassága, tónusa csökken → pergamenszerű, petyhüdt, ráncos, zacskós bőr. Csökken a faggyú és verejtékmirigyek elválasztó működése →a bőr zsírhiányos szárazsága→ sav- és zsírtakaró elégtelensége →kifelé irányuló védekezés csökken Csökken a befelé irányuló védekezés és a sejtosztódás üteme → a gyulladásos folyamatok elhúzódnak → a sebek lassan gyógyulnak