Készítette: Imricskó Péter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
Szervezet, hálózat.
Az USA-ban a tudósok gyors és hatékony kommunikációjára létrehozzák az ARPANET –et (Advenced Research Projects Agency Network). A hálózat.
Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába (Introduction to the Internet and World Wide Web)
Internet sex és pornográfia
Hálózatkezelés, Internet 1. óra
Készítette: Nagy Márton
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
Az internet hozzáférés elemei •Az Internet anatómiája •Az Internet kialakulásának előzményei és kialakításának elvei és céljai. •Az Internet architekturája.
avagy a hálózatok hálózata
Az internet története.
Történet, szolgáltatásai, protokoll fogalma
Az internet története Kovács Nándor.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
TCP/IP protokollverem
Készítette: Bátori Béla 12.k
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
INTERNET.
1 Szervezeti hatékonyság, avagy fejlődés a menekülés helyett „Tartalék a krízisben: szervezeti hatékonyság” Homo Regius konferencia december.
2008. augusztus 6.Budapest New Technology Meetup Group1 Zoltan Kalmar: Hahó Zoltan Kalmar: Hahó Kalmár Zoltán Internet Szolgáltatók.
HÁLÓZATOK.
A TCP/IP cím.
BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
A Szilícium-völgy sikerének titka
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Készítette: Tóth Gábor
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Internet ismeretek.
Vezetéknélküli hálózatok biztonsága
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Confidential Asus Pocket Wireless Router WL-530gV2.
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
Az internetről.
Számítógép-hálózatok
Az internet kialakulása
Hálózati alapismeretek
Az internet.
A számítógép története
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
A hálózatok működésének alapelvei
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába
NOTO - OSZV A 40 éve alapított műhely
Készítette: Pandur Dániel
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
A telemedicina története
Számítógép hálózatok.
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
Hálózatok II. Alapfogalamak.
ETTH, mint a triple play egyik platformja Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás ON DEMAND BUSINESS Körmöczi Béla Opticon.
Internet története Nagy Sándor. Előzmények : A Szovjetunió október 4-én fellövi az első mesterséges holdat, a Szputnyikot. Válaszul Amerika.
Turócziné Kiscsatári Nóra
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Internet és kommunikáció
Hálózatok.
Előadás másolata:

Készítette: Imricskó Péter Az Internet története Készítette: Imricskó Péter

Ma még mindig kevéssé ismert az internet eredete Ma még mindig kevéssé ismert az internet eredete. Legendák keringenek szakmai körökben az indíttatásról, a mögöttes érdekekrôl. Sok feltevés kötôdik a katonai rendeltetéshez és finanszírozáshoz. Ez részben igaz is, de a valóság sokkal árnyaltabb, mint az általában felszínes ismeretek.

Tudósok éveken át párhuzamosan dolgoztak a Massachusetts Institute of Technology (MIT) számítógép-hálózati projektjén (1961-67), a Rand Corporation védelmi célú kutatásain (1962-65) az USA-ban, valamint a brit National Physical Laboratory számítógép-hálózati projektjén (1964-67) anélkül, hogy tudtak volna egymásról. A háromból a Randé volt az igazán katonai indíttatású. A három, mindaddig egymástól függetlenül működött csomaghálózat-fejlesztô csapat munkatársai elôször 1967 októberében találkoztak egy, a Tennessee állambeli Gatlinburgban tartott szimpóziumon, ahol Larry Roberts az ARPANET elsô tervét nyilvánosságra hozta.

Az Internet története az 1960-as évekre nyúlik vissza Az internet gyökerei leginkább az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által a katonai rendeltetésű tudományos és műszaki kutatások irányítására létrehozott "Fejlett Kutatási Projektek Ügynöksége" (Advanced Research Projects Agency ­ ARPA) kutatásszervezési munkájára vezethetôk vissza. Az ARPA project rendeltetése az volt, hogy megalapozza a szovjetek elsô szputnyikja, valamint az elsô földkörüli űrhajóutazása által érzékelhetôvé vált amerikai lemaradás kiegyenlítését, és megalapozza az USA fölényét a katonai célú tudományos és technikai kutatásokban.

A Roberts-féle ARPANET-terv alapján a DARPA projekt 1966 augusztusában ajánlattételi felhívást (RFQ) bocsátott ki az ARPANET csomagkapcsoló gépekre (Interface Message Processor ­ IMP). Az RFQ-t a Bolt-Beranek and Newman (BBN) cég, a csomagkapcsolás hôskorának egyik úttörôje, nyerte meg 1968 decemberében. A következô év szeptemberében a BBN installálta az elsô IMP-t a Kalifornia Egyetemen, Los Angelesben, majd hamarosan további hármat Stanfordban, Santa Barbarában és Utahban. Az ARPANET 1969-ben állt üzembe. 1970 decemberében fejezôdött be a TCP/IP elôdjének számító, az ôs-ARPANET protokollját jelentô NCP (Network Control Protocol) fejlesztése.

Az elsô igazi alkalmazás, az E-mail 1972-ben indult Az elsô igazi alkalmazás, az E-mail 1972-ben indult. Az alkalmazási képességeket hordozó ARPANET 1972 októberében mutatkozott be a nagy nyilvánosságnak, amikor Robert Kahn az ICCC kongresszuson demonstrációt tartott. Akkor senki sem sejtette, hogy mi veszi kezdetét. Az Internet sikereinek két fô összetevôje már 1972-ben ismert volt: csomagkapcsolt működés és nyílt architektúra. A nyílt architektúra elve szerint az internet független hálózatok együttműködô együttese, melyet tetszôleges felépítésű és működésű, egymással egyenrangú viszonyban (peer) lévô hálózatok alkotnak. A nyílt architektúra elvét Kahn vezette be 1972-ben, röviddel azután, hogy csatlakozott a DARPA projekthez.

Az NCP súlyos korlátozása: nem tudott az IMP-k mögé címezni, és az ARPANET nem rendelkezett vonalhibák elleni védelemmel, ezért csomagvesztés esetén a protokoll lefagyott. A fent említett Kahn mindezek miatt úgy döntött, hogy új, a nyíltsági elvet lehetôvé tevô protokoll kell. Ebbôl a döntésbôl született meg a ma is ismert TCP/IP elôdje, amit akkor TCP-nek hívtak. A tervezés alapjául négy alapelv szolgált: Minden hálózat önálló, nem kell módosítani az internethez való csatlakoztatáshoz. A hálózat nem törôdik vele, hogy a csomag célba ér-e vagy nem, hiszen a konvenció szerint ennek felügyelete a végrendszer feladata, és szükség esetén a forrás úgyis újra elküldi. A hálózatok "fekete dobozokon" (késôbb: gateway, majd router) keresztül csatlakoznak egymáshoz. A gateway egyszerű, nem jegyez fel semmit a rajta áthaladt csomagokról, nem valósít meg bonyolult folyamatokat. A hálózatban nincs globális szintű ellenôrzés.

1971: oktatási és kutatási intézmények kapcsolódása 15 csomópont (23 számítógép) [UCLA, SRI, UCSB, Univ. of Utah, BBN, MIT, RAND, SDC, Harvard, Lincoln Lab, Stanford, UIU(C), CWRU, CMU, NASA/Ames]

Ma már egy számítógép nagyon kicsi lett és igen könnyű, gyors és jól felszerelt gép. Pedig kezdetben senki nem gondolt a számítógépek összekapcsolására, sőt a gépek is csak nagy dobozok, amibe bevinni/kiolvasni adatokat elég bonyolult. "A jövő számítógépei talán már másfél tonnánál is könnyebbek lesznek." (Popular Mechanics című folyóirat, 1949) "Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni." (Thomas Watson, az IBM elnöke, 1943) "Nincs semmi ok, amiért bárki is számítógépet akarna vásárolni az otthonába." (Ken Olson, a Digital Equipment Corp. alapítója és igazgatója, 1977) Ezek már csak mosolyogunk, de a számítástechnikai fejlődés nyilván nem állhat meg!

Köszönöm a figyelmét!