GLOBÁLIS PROBLÉMÁK AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉIG.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Energia – történelem - társadalom
Náray-Szabó Gábor Fenntarthatatlan fejlődés
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A gazdasági fejlettség mutatói
A víz-háborúk kora jöhet
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Fenntartható fejlődés
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Települések A városok.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
GLOBÁLIS PROBLÉMÁK FELISMERÉSE 2.
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Urbanizáció a fejlődő országokban
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
Észak Dél ellen.
A Víz Világnapja Március 22..
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
Demográfia 2. A Világ népessége.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Globális problémák, diák szemmel
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
Globális problémák.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A népesség számának változása Európában
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A világnépesség növekedése
A népességnövekedés tényezői és következményei
Energia és (levegő)környezet
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
Az értékkategóriák.
A latin-amerikai kultúrrégió társadalomföldrajza
A környezetvédelmi jog története
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
GLOBÁLIS PROBLÉMÁK AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉIG.
Ökológiai krízis Összefoglaló Készítette: Ondok Lilla Geográfus MSc.
Az éhezés.
Globális problémák Globális problémák.
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Globalizáció.
Előadás másolata:

GLOBÁLIS PROBLÉMÁK AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉIG

1. Népesedés Népességmegduplázódás időszaka rövidül (pl. a 17. sz. szintjén 0,3 % növekedés  250 év, 1950  40 év, 1970  30 év, az ezredfordulóra lassul. Okok: Orvostudomány, egészségügy fejl. (betegségek, csecsemőhalálozás, stb.) Az éhezés időszakos visszaszorulása (zöld forradalom) Az előzőek miatt a produktív életkor jelentős meghosszabbodása Mi a Föld eltartó-képességének határa? Vester (1982): igazságos elosztás, korlátlan ideig fenntart-ható mg-i termelés, napi 65 g fehérje, 2000 kalória, + átlag 1970-es amerikai állampolgár igénye esetén kb. 2 md fő.

Népességnövekedés csökkentési kísérletei: Kína: adminisztratív intézkedésekkel látványos eredmény, egy gyerekes családmodell India: sterilizálási program nem sok eredménnyel Japán: az „első japán csoda”, életszínvonal növekedésre tudati változás Indonézia: két gyermekes modell Ellenpélda: Malaysia Az igazi probléma nem a népességnövekedés, hanem annak ellátása élelemmel. (Túlnépesedés miatti élettér problémák: ld. rák, kígyók szigete, stb.)

A születéskor várható életkor A Föld népességének változása 1800 óta (milliárd fő) A születéskor várható életkor a világ térségeiben

Kína és India népességváltozása 1950-2000

A művelésbe vont terület (1) és az egy főre jutó termőterület (2) 2. Megújuló természeti erőforrások korlátozottsága Termőföld: Extenzív, de korlátos területnyerés (erdőirtás, szűzföldek, öntözés, egyéb) Fő következmény: látványos erózió, de a legfejlettebb országokban is termékenység csökkenés (bad land probléma, szűzföldek feladása, elszikesedés, elmocsarasodás, egyéb gondok) Urbanizáció miatti termőföld elvesztés (pl. Kína problémája) Összegzett hatás: az egy főre jutó termőterület csökkenése. Kérdés meddig növelhetők a terméshozamok. A művelésbe vont terület (1) és az egy főre jutó termőterület (2) változása a Földön (1950-2000)

Édesvíz: Csak részben megújuló Szennyezéssel veszélyeztetett készletek A második „szűk keresztmetszet”, már látszanak a korlátok. Világtenger: Szennyezési problémák Korlátozott élelemszerző terület.

A világ és ezen belül az OPEC kőolajtermelése 1960-2001 3. Nem megújuló természeti erőforrások korlátozottsága Népességnövekedés, technika fejlődése, rabló gazdálkodás. A világ és ezen belül az OPEC kőolajtermelése 1960-2001 Újrahasznosítás, helyettesíthetőség, technológiai fejlődés szerepe Környezeti probléma a kitermelés globalizációja. Az autarchia helyett az árak szerepe, ami pedig a gazdasági fejlettségtől is függ.

4. Környezetszennyezés regionális lépték országhatároktól független szennyezések „kisebb” ökológiai katasztrófák Az emberiség alapkérdése: a problémákhoz való adaptáció (tanulás és cselekvés), vagy összeomlások sorozata.

Új vagy új megközelítésű világproblémák Woldwatch Institut (1975) ENSZ Környezet és Fejlesztés Világbizottság (1983) /G. H. Bruntland/ - Közös jövőnk program

1. Népesség növekedés, városi növekedés a/ A világ demográfiai megosztottsága: Gyors népesség növekedésű országok (kb. 2,6 md fő növ ütem 2,2 % felett) Lassú nép. növ. átlagosan 0.8 % (2,3 md fő) Élelmezési problémák, termőföld hiány Korábban önellátó országok importőrök. Tömeges népvándorlások. Környezeti károk Következmény: népességcsapda.

Az egy nőre jutó gyermekszám alakulása és a gazdasági fejlettség A Föld lakosságának megoszlása a gazdasági fejlettség függvényében (1950-2000), és a várható trend Az egy nőre jutó gyermekszám alakulása és a gazdasági fejlettség A gabona export-import alakulása és a gazdasági fejlettség

Környezeti problémák. (Vízhiány, szennyvíz, hulladékügy, lakás hiány) b/ Városi növekedés Óriási növekedés a fejlődő országokban (1920: 100 mill., 1985: 1 md., 2000: 2 md.) Környezeti problémák. (Vízhiány, szennyvíz, hulladékügy, lakás hiány) A nagyvárosok túlfogyasztása. A városi népesség aránya a Földön és a kontinenseken (1950-2001)

A világvárosi növekedés a Földön: a legnépesebb, a 10. illetve a 30. legnépesebb város lakosságszáma A fővárosok gazdasági fejlettsége és a légszennyezettség kapcsolata 1970 és 1990 között A levegő ólomtartalmának változása Londonban (1983-2000)

Az AIDS demográfiai következménye: Botswana korfája 2000-ben, c/ AIDS probléma (1980-as évek elején kezdődik, 2001: 37 millió fertőzött) Az AIDS-fertőzöttség a világban 2002 végéig Az AIDS demográfiai következménye: Botswana korfája 2000-ben, és ami 2025-re várható

Olcsó hitelek drága „leve”. Nettó erőforrás transzfer problémája. 2. Adóság válság: Olcsó hitelek drága „leve”. Nettó erőforrás transzfer problémája. Környezeti következmények. A nettó erőforrás-transzfer a tőkeimportáló fejlődő országokba (milliárd $)

„Az öt részre szakadó világ” Jelmagyarázat: I. világ: 1: fejlett ipari országok, 2: fejlődés útján levő országok (GDP 2000 $ alatt); II. (tervgazdaságot folytató) világ: 3: iparosodó országok, 4: fejlődésben levő országok (GDP 1000 $ alatt); III. világ (GDP jellemzően 500 $ alatt): 5: nyersanyagokban gazdag országok kedvező gazdasági szerkezettel, 6: nyersanyagokkal rendelkező országok, kedvezőtlenebb struktúrával; IV. világ: 7: „fejlődő országok” eséllyel a felzárkózásra, 8: jelentős külső gazdasági segítséggel felzárkóztatható „fejlődő országok” (GDP jellemzően 200 $ alatt); V. világ (GDP jellemzően 100 $ alatt): 9: katasztrofális gazdasági helyzetben levő országok

3. Környezeti problémák regisztrált felismerése: Üvegházhatás Ózon Savas esők Sivatagosodás Atom (Csernobil)

4. Regionális feszültségek (katonai) kockázatai

A természeti katasztrófák által okozott kár, és annak trendje 5. Összefonódó válságok Természeti katasztrófák fokozódó károkozásai: Pl. szárazság: 1960-as évek 18,5 millió, ‘70-es 24,4 millió, ‘80-as csak Afrikában 35 millió fő. Árvizek, vulkáni katasztrófák, földrengések. A természeti katasztrófák által okozott kár, és annak trendje

 Igazi gond a szegénység Miközben Termelési kényszer: fogyasztási kényszer (több száj, fogyasztói társadalom: pazarló fogyasztás, bóvlik, egyszer használatos eszközök, eldobható csomagolás, anyag és energia igényes termékek, presztízs fogyasztás) növekedési kényszer technológiai kötöttség

Harmonikus fejlődés, mint új környezeti ideológia Előzmény: 1972. ENSZ első környezeti konferenciája Stockholm. Nyilatkozat az emberi környezetről Nyilatkozat az irányelvekről Akcióprogramok. „Csak egy Földünk van” Új alternatíva kellett a „O” gazdasági növekedés „perspektívája” helyett.  Az ENSZ Környezet és fejlődés világbizottság: Bruntland jelentés. Korlátozások és szükségletek kielégítése

A fenntartható fejlődés alapelvei: A Föld életképességének megőrzése A népességeltartó-képesség meghatározott kereten belül tartása A nem megújuló erőforrások használatának minimalizálása, Az életminőség javítása, A környezethez való felelősségteljes hozzáállás Globális szövetség kialakítása. Nemzeti kereten belül is fejlődési lehetőség biztosítása. Globális feladatok: Közös javak kezelése Óceánok Világűr Antarktisz Béke és biztonság (1988-ban 25 ezer stratégiai és 35 ezer rövid hatósugarú rakéta) Tudományos együttműködések fontossága Jogi szabályozottság felvetése A fenntartható fejlődés kérdőjelei: mit kell fenntartani? Szükséglet vagy környezeti állapot.

1992. Rioi konferencia Nyilatkozat a környezetről és a fejlődésről (27 elv) Keretegyezmény az éghajlatváltozásról Egyezmény a biológiai sokféleségről Nyilatkozat az erdőkről Feladatok a 21. századra (fontos újdonság a GEF)

2002 Johannesburgi Konferencia Johannesburgi nyilatkozat a fenntartható fejlődésről (32 ponttal), Végrehajtási terv (153 pont). (2015-ig felére kell csökkenteni azok számát, akinek nem jut egészséges ivóvíz, illetve nap 1 $ alatti jövedelemből élnek)