Műszeres analitika vegyipari területre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A NAP SZÍNKÉPE Megfigyelés különböző hullámhosszakon
Advertisements

Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső FÉNYCSÖVEK „Világító”
Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Készítette: Fehértói Judit (Z0S8CG)
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
7. A MOLEKULÁK REZGŐ MOZGÁSA
LED fotobiológia Schanda János és Csuti Péter Pannon Egyetem
A színinger mérése.
Színképek csoportosítása (ismétlés)
Szilárd anyagok elektronszerkezete
Műszeres analitika vegyipari területre
Műszeres analitika vegyipari területre
Hullámoptika.
A spektrométerek működése, tulajdonságai Fizikai kémia II. előadás 8. rész dr. Berkesi Ottó.
Spektroszkópiáról általában és a statisztikus termodinamika alapjai
Műszeres analitika vegyipari területre
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-3 Folyamatos gázelemzés.
Elektromágneses hullámok
MÉRŐÉRZÉKELŐK FIZIKÁJA Nem kontakt hőmérsékletmérés Dr. Seres István 2007 március 13.
Mérőműszerek felépítése, jellemzői
Elektromágneses színkép
FT-IR spektroszkópia Kovács Attila
7. A MOLEKULÁK REZGŐ MOZGÁSA 1. Modell: harmonikus oszcillátor Atommagokból álló pontrendszer, amely oszcillátor (minden tömegpontja az összes többihez.
Szimmetriaelemek és szimmetriaműveletek (ismétlés)
7. A MOLEKULÁK REZGŐ MOZGÁSA 1. Modell: harmonikus oszcillátor Atommagokból álló pontrendszer, amely oszcillátor (minden tömegpontja az összes többihez.
5. OPTIKAI SPEKTROSZKÓPIA
6. A MOLEKULÁK REZGŐ MOZGÁSA A két tömegpontból álló harmónikus oszcillátor.
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Röntgensugárzás keltése, ill. keletkezése
FT-IR spektroszkópia Kovács Attila
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
7. A MOLEKULÁK REZGŐ MOZGÁSA. Modell: harmonikus oszcillátor Atommagokból álló pontrendszer, amely oszcillátor (minden tömegpontja az összes többihez.
1 6. A MOLEKULÁK FORGÁSI ÁLLAPOTAI A forgó molekula Schrödinger-egyenlete.
A héliumatom állapotainak levezetése a vektormodell alapján (kiegészítés) 1.
6. A MOLEKULÁK FORGÓMOZGÁSA
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
XPS – röntgen gerjesztésű fotoelektron spektroszkópia
ATOMFIZIKAI ALAPOK.
Elektrongerjesztési (UV-látható) spektroszkópia
Spektrofotometria november 13..
6. A MOLEKULÁK REZGŐ MOZGÁSA
Optomechatronika II. Vékonyrétegek - bevonatok
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
Folyamatos gázelemzés
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Műszeres analitika vegyipari és környezetvédelmi területre
Színképfajták Dóra Ottó 12.c.
Műszeres analitika vegyipari területre
A fény és az anyag kölcsönhatása
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
Műszeres analitika környezetvédelmi területre
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Molekula-spektroszkópiai módszerek
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Analitikai Kémiai Rendszer
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Analitika OKTÁV tanfolyam részére 2016
DEe >> DEvib >> DErot
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
Műszeres analitika ismétlés műszeres analitikusoknak
Előadás másolata:

Műszeres analitika vegyipari területre http://tp1957.atw.hu/ma_43.ppt 4.3. Optikai mérések Az IR spektrometria

Az IR spektrometria alapjai Az infravörös spektrometria látszatra teljesen hasonló, mint a látható és az UV, ugyanúgy lehet mérni áteresztett és visszavert fényt, a berendezés felépítése is lehet hasonló. Mégis több a különbség, mint a hasonlóság. Mik ezek? 1. A kölcsönhatást létrehozó folyamatok UV és VIS tarto-mányban elektron-átmenetek voltak, IR tartományban molekula rezgések és forgások. 2. A fényforrás többnyire nem W lámpa, hanem Globár-izzó. 3. A küvetta anyaga is más (pl. KBr az üveg helyett). 4. Monokromátor a korszerű készülékekben nincs, helyette interferométer és egy matematikai transzformáció. 5. A detektor is más, mint az UV-VIS tartományban, pl. PbS. 6. Az alkalmazási terület is eltérő.

Az IR spektrometria alapjai A vizsgálandó mintát az IR sugárzásnak tesszük ki, és a mintán áteső, vagy a mintáról visszaverődő, a minta mole-kuláris tulajdonságai által módosított sugárzást mérjük. Az IR teljes tartománya:  = 780 nm..1000 μm, hullám-szám 10 cm−1..12 500 cm−1, frekvencia 300 GHz..384 THz. Közeli infravörös (NIR - near infrared), hullámszám kb. 14000..4000 cm−1, ( = 1,4..0,8 μm felhangok vagy harmonikus rezgések (főként élelmiszeripar és agykutatás) Közép-infravörös (MIR - middle infrared) hullámszám kb. 4000..400 cm−1,  = 30..1,4 μm fundamentális rezgések és a kapcsolódó rotációs-vibrációs rezgések. Távoli infravörös (FIR - far infrared): hullámszám kb. 400..10 cm−1,  = 1000..30 μm rotáció.

A kölcsönhatást létrehozó folyamatok Rezgések Kötéshossz és kötésszög változás síkbeli szimmetrikus, aszimmetrikus síkra merőleges szimmetrikus, aszimmetrikus ollózó kaszáló Forgások: kisebb energiájúak, a rezgési energiákra „rakód-nak”, így lesz a spektrum látszatra folyamatos (ld. következő dia)

A rezgések és a rugómozgás harmonikus rezgés helyzeti energia (Hook törvény) nyúlás – rövidülés rugó: tetszőleges méret molekula: nem tetszőleges méret (kvantált, meg- határozott energia- szintek!) nem harmonikus rezgés helyzeti energia forgás

A készülék felépítése Az abszorpciós fotométerek szokásos felépítése: – fényforrás, – fényfelbontó, – minta/mintatartó, – detektor, – jelfeldolgozó, kijelző, regisztráló, adattároló és feldolgozó. A régi, diszperzív készülékek valóban ilyenek voltak. A mai, korszerű IR spektrométerek nem diszperzív rend-szerűek, a fényfelbontó egység helyett interferométer van bennük. Közvetlenül nem spektrumot, hanem interferogramot vesznek fel, ebből készül matematikai módszerrel (pl. Fourier-transzformációval) a spektrum.

A Michaelson interferométer Fix tükör Lencse Dx Fényforrás Mozgó tükör Sugárosztó (féligáteresztő tükör) Minta Detektor

A minta A minta többféle módon elkészíthető, különböző anyagok esetén más-más lehet a célszerű. 1. „Hagyományos”: oldat küvettában (ld. következő oldal): – az oldószer és a küvetta IR-ben átlátszó legyen (A legjobb oldószer a CCl4 és a CS2) – rétegvastagság a küvettában legfeljebb 0,1 mm. 2. Szilárd „hígítás”, a szilárd anyagot összedörzsöljük IR-ben átlátszó szilárd anyaggal (pl. KBr-dal) és pasztillázzuk. 3. Vékony fóliát készítünk: – oldatból vagy olvadékból, – esetleg mechanikai úton (pl. nyújtás). 4. Gázok mérése gázküvettában (átvezetéses feltöltés). A fény úthossz 10..100 mm, tükrökkel növelhető.

A spektrum kiértékelése Minőségi A spektrumban az elnyelési maximumok helye (hullám-száma) hordozza az anyagra jellemző információt. Anyag azonosítása akkor lehetséges, ha – tiszta anyagot vizsgáltunk, – megfelelően jó minőségű spektrum, – az azonosításhoz rendelkezésre áll megfelelő spektrum- könyvtár és egy alkalmas szoftver. Mennyiségi A spektrumból kiválasztott elnyelési maximumon mért abszorbancia értéke alkalmas lehet erre.

A spektrum minőségi kiértékelése Szerves anyagot vizsgált IR spektrum alapján. A következő spektrumról olvassa le a megjelölt csúcsok hullámszámait! A leolvasott (Absorbance %) értékekből számítson abszorban-ciákat! Töltse ki a következő táblázatot! x x x x x x x

A spektrum minőségi kiértékelése hullámszám, cm–1 abs % A Anorm 3350 2970 1460 1380 1310 950 820 90 95 75 86 1,000 1,301 0,602 0,854 0,769 1,000 0,463 0,656 Referencia spektrum alapján az anyag azonosítható.

Az IR spektrometria alkalmazási területei Minőségi Bűnügyi technika: pl. vérnyomok azonosítása (mikroszkópos, reflexiós technika). Környezetvédelem: műanyag palackok megkülönböztetése (pl. PET, PP, PE, egyéb), szelektálás. Mennyiségi Takarmányok elemzése: néhány alkalmas hullámhosszon végzett felvétel alkalmas kalibráció után gyors elemzéssel megmutatja a takarmány fő összetevőinek (fehérje, kemé-nyítő, zsiradék, nedvesség) mennyiségét (www.infracont.hu). Környezetvédelem: levegő összetétele (CO, CO2, NOx, SO2).

A belső standard használata Kis mintamennyiség (néhány mg) → kis pontosság ↓ pontatlan eredmény Mit lehet tenni? Belső standard: minden mintához és standardhez azonos arányban hozzáadunk egy másik anyagot (pl. CaCO3 mérésnél CaSO4·2H2O-t). Így a mérendő és a belső standard abszorbanciája ugyan függ a beméréstől, de a hányadosuk nem. Ezt az eljárást előnyösen lehet alkalmazni a kromatográfiá-ban is.

CaSO4 (belső standard) és CaCO3 keverékének spektruma Nagy eltérés a lineáristól (10, 30 és 50%)…

CaCO3 kalibráció (10, 30 és 50 %-os) A kalibrációs egyenes mégis szép, R>0,999