ÉDESÍTŐK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Campden & Chorleywood Magyarország Kht.
Készítette: Gungl Ádám, Schmuck Viktor
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
LORIMOD Depozit de alimente. A cégről Alapítva 1994-ben Profilja: import-export és kereskedelem Szatmár, Máramaros és Szilágy megyékben forgalmaz Székhelye.
3.ÓRA AZ ANYAGOK TULAJDONSÁGAI ÉS VÁLTOZÁSAI
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A takarmányok összetétele
Élelmiszerszabályozás
Édesipari és zsiradékipari technológiák II.
SZIRUPOK.
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Az ókori sumér étkezési szokások
A nyersanyagban rejlő veszélyek
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Étkezési zsiradékok.
Malomipari termékek.
Alapanyagok Segédanyagok
Galaktóz.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
WELLNESS-SZELETEK WELLNESS AKADÉMIA TERMÉK MODUL
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
A KÜLÖNLEGES ERITRIT A TERMÉSZETES CUKORPÓTLÓ  A természetben a gyümölcsökben (körte, dinnye, szőlő), vagy a fermentált élelmiszerekben fordul elő (sör)
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
1169/2011/EU jelölési rendelet
A helyes táplálkozás.
SZIRUPOK.
CUKORNÁD.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Testi - lelki egyensúly
ÉDESÍTŐK-2. FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKOR11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT CUKOR, KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ PORCUKOR, PORÍTOTT.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Oldatok, oldódás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Egészségtudatos gasztronómia
Sörgyártás kiselőadás
22. lecke A szénhidrátok.
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

ÉDESÍTŐK

FAO/WHO – Codex Alimentarius 1962-1963. SZABVÁNYOK (STANDARDS), IRÁNYELVEK (GUIDELINES), ÚTMUTATÓK (CODES) AZ EU SZABÁLYOZÁSA IS A CODEXEN ALAPUL FAO/WHO CODEX ALIMENTARIUS MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA (KÉKI, FVM)

CODEX – ÉLELMISZER KATEGÓRIÁK 16 CSOPORT: TEJTERMÉKEK (KIVÉTEL A 02.0) 01.0 ZSÍROK OLAJOK, ZSÍR-EMULZIÓK 02.0 EHETŐ JEGEK, SHERBET, SORBET 03.0 GYÜMÖLCSÖK, ZÖLDSÉGFÉLÉK 04.0 ÉDESIPARI TERMÉKEK 05.0 GABONAFÉLÉK, GABONA ALAPÚ TERM. 06.0 (KIVÉTEL A 07.0) SÜTŐIPARI TERMÉKEK 07.0 HÚS, HÚSIPARI TERMÉKEK 08.0

CODEX – ÉLELMISZER KATEGÓRIÁK 16 CSOPORT: HALAK, HALKÉSZÍTMÉNYEK 09.0 TOJÁS, TOJÁSTERMÉKEK 10.0 ÉDESÍTŐK (A MÉZ IS) 11.0 SÓ, FŰSZEREK, SZÓSZOK, SALÁTÁK, PROTEIN TERMÉKEK 12.0 KÜLÖNLEGES TÁPL. CÉLÚ TERM. 13.0 ITALOK, KIVÉTEL A TEJ, TEJTERM. 14.0 READY-TO-EAT SAVOURIES 15.0 EGYÉB (01.0-15.0-BA NEM SOROLHATÓ) 16-0

ÉDESÍTŐK (+MÉZ) FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKROK 11.1 BARNA CUKOR (KIVÉTEL 11.1.3) 11.2 CUKOR OLDATOK ÉS SZIRUPOK (KIVÉTEL11.1.3), RÉSZLEGESEN INVERTÁLT VÁLTOZATAI, MELASZ, TREACLE 11.3 EGYÉB CUKROK ÉS SZIRUPOK (PL. XYLÓZ, JUHARSZIRUP) 11.4 MÉZ 11.5 HÁZTARTÁSBAN HASZNÁLT (ASZTALI) ÉDESÍTŐSZEREK, BELEÉRTVE AZ INTENZÍV ÉDESÍTŐSZEREKET IS 11.6

ÉDESÍTŐK (+MÉZ) EGYSÉGESEK: ÉDES ÍZ NEM EGYSÉGESEK: ÉDESÍTŐ ERŐ KÉMIAI SZERKEZET, ÖSSZETÉTEL TISZTASÁG HALMAZÁLLAPOT SZÍN FORRÁS, ELŐFORDULÁS ELŐÁLÍTÁS

FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKROK 11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT , KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ 11.1.1 PORCUKOR, PORÍTOTT DEXTRÓZ 11.1.2 SOFT FEHÉR, SOFT BARNA CUKOR, GLÜKÓZ SZIRUP, NYERS NÁDCUKOR 11.1.3 SZÁRAZ GLÜKÓZ SZIRUP (ÉDESIPAR) 11.1.3.1 GLÜKÓZ SZIRUP (ÉDESIPAR) 11.1.3.2 LAKTÓZ 11.1.4 PLANTATION v. MILL WHITE CUKOR (NYERSANYAGA CUKORNÁD) (FÉLFEHÉR CUKOR v. FÉLFEHÉR KRISTÁLYCUKOR) 11.1.5

FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK (11.1) *FEHÉR CUKOR: FINOMÍTOTT ÉS KRISTÁLYOSÍTOTT SZACHARÓZ (99,7 °Z) *PLANTATION v. MILL WHITE CUKOR (FÉLFEHÉR KRIST. CUKOR) FINOMÍTOTT ÉS KRISTÁLYOSÍTOTT SZACHARÓZ (99,5 °Z) (NYERSANYAGA ÁLTALÁBAN CUKORNÁD) PORCUKOR: PORÍTOTT FEHÉR CUKOR (?ANTICAKING AGENT) SOFT FEHÉR CUKOR: FINOM SZEMCSÉJŰ NEDVES CUKOR, SZACH.+INVERT CUKOR 97,00 m/m % ( * MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 1-3-2001 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)

FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK (11.1) SOFT BARNA CUKOR: FINOM SZEMCSÉJŰ NEDVES CUKOR, SZACH.+INVERT CUKOR 88,00 m/m % SZÍNE VILÁGOS BARNÁTÓL SÖTÉT BARNÁIG *DEXTRÓZ ANHIDRID: FINOMÍTOTT KRISTÁLYOSÍTOTT D-GLÜKÓZ KRISTÁLYVÍZ NÉLKÜL, D-GLÜKÓZ TART. MIN. 99,5m/m % SZILÁRD FÁZIS MIN. 98% *DEXTRÓZ MONOHIDRÁT: FINOMÍTOTT KRISTÁLYOSÍTOTT D-GLÜKÓZ EGY MOL.KRISTÁLYVÍZZEL, D-GLÜKÓZ TART. MIN. 99,5m/m % SZILÁRD FÁZIS MIN. 90% PORÍTOTT DEXTRÓZ: PORÍTOTT DEXTRÓZ ANHYDROUS v. DEXTRÓZ MONOHIDRÁT, v. A KETTŐ KEVERÉKE

FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK (11.1) *GLÜKÓZ SZIRUP: NÖVÉNYI KEMÉNYÍTŐBŐL, v. INULINBÓL NYERT TÁPLÁLKOZÁSI CÉLÚ CUKOR KÉSZÍTMÉNY, DE MIN. 20,00 m/m%, ÖSSZES SZILÁRD ANYAG TART. 70 m/m % A "DEXTRÓZ-EGYENÉRTÉK": A MINTA SZÁRAZANYAG-TARTALMÁNAK SZÁZALÉKÁBAN SZÁMÍTOTT REDUKÁLÓKÉPESSÉG. (79/796/EGK) A "REDUKÁLÓKÉPESSÉG": A MEGADOTT MÓDSZERREL MEGHATÁROZOTT, VÍZMENTES DEXTRÓZ (D-GLÜKÓZ) FORMÁJÁBAN KIFEJEZETT ÉS A MINTA TÖMEGÉNEK SZÁZALÉKÁBAN SZÁMÍTOTT REDUKÁLÓCUKOR-TARTALOM. ( * MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 1-3-2001 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)

FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK *SZÁRÍTOTT GLÜKÓZ SZIRUP: ÖSSZES SZILÁRD ANYAG TART. 93,0 m/m % LAKTÓZ: TEJ EREDETŰ, TEJSAVÓBÓL NYERT, LAKTÓZ TART. MIN. 99,0 m/m% *FRUKTÓZ: FINOMÍTOTT, KRISTÁLYOSÍTOTT D-FRUKTÓZ, MIN. FRUKT TART. 98 m/m %, GLÜKÓZ TART. MAX. 0,5 m/m % NYERS NÁDCUKOR: RÉSZLEGESEN FINOMÍTOTT, CUKORKRISTÁLYOKAT A NÁD-MELASZ FILMSZERŰEN BEVONJA ( * MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 1-3-2001 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)

BARNA CUKOR (11.2) NAGY KRISTÁLYOK, SÁRGA BARNA KÜLÖNBÖZŐ ÁRNYALATA (ÁLT. NYERS NÁDCUKOR), SÜTŐIPAR, KÁVÉ ÍZESÍTÉSÉRE DEMERARA

CUKOR OLDATOK ÉS ZIRUPOK (11.3) *INVERT CUKOR (INVERTÁLT SZACHARÓZ VIZES OLDATA, INVERT CUKOR VAN TÚLSÚLYBAN) OLDAT FRUKTÓZ (SZACHARÓZ HIDROLÍZISÉBŐL NYERT) OLDAT MAGAS FRUKTÓZTARTALMÚ SZIRUP (KUKORICA) MAGAS FRUKTÓZTARTALMÚ INULIN KUKORICA KEMÉNYÍTŐBŐL NYERT EGYÉB CUKOR A CUKOR FINOMÍTÁS MELLÉKTERMÉKEI (MELASZ)

EGYÉB CUKROK ÉS SZIRUPOK (11.4) ÖSSZES ASZTALI SZIRUP (PL. JUHARSZIRUP) SZIRUPOK FINOM PÉKÁRUKHOZ FAGYLALTOKHOZ (KARAMELL SZIRUP, AROMÁSÍTOTT SZIRUPOK STB.) KÜLÖNLEGES CUKROK DEKORÁLÁSRA (SZINEZETT CUKORKRISTÁLYOK) -SÜTŐIPAR, CUKRÁSZAT)

MÉZ (11.5) VIRÁGNEKTÁR NÖVÉNYEK SZEKRÉTUMAI MÉHEK ÁLTAL ÖSSZEGYŰJTVE, SAJÁT VÁLADÉKAIKKAL ÖSSZEKEVERVE, ÁTALAKÍTVA, ÉRLELVE, BETÁROLVA,

ÉDESÍTŐSZEREK (11.6) NAGY INTENZITÁSÚ ÉDESÍTŐSZEREK POLIOLOK (CUKORALKOHOLOK TARTALMAZHATNAK EGYÉB ADALÉKOKAT FORMÁIK: FOLYADÉK POR TABLETTA

ÉDESÍTŐK EREDET SZERINT TERMÉSZETES EREDETŰEK: CUKORNÁD CUKORRÉPA CUKORCIROK CUKORJUHAR PÁLMÁK ÉDES LEVE (SAP) GABONAFÉLÉK ÉS EGYÉB NÖVÉNYEK KEMÉNYÍTŐIBŐL NYERT CUKROK NEKTÁROK, MÉZHARMAT (MÉH, MÉZ) GYÜMÖLCSÖK (DATOLYA, ALMA, SZŐLŐ) CIKÓRIA, CSICSÓKA, AGAVÉK (INULIN, INULINSZIRUP) SZINTETIKUSAN ELŐÁLLÍTOTT

CUKORKONCENTRÁCIÓ SUGAR CONCENTRATION DEGREES BRIX °bx CONCENTRATION IN GRAMS OF SOLUTE PER 100G OF AN AQUEOUS SOLUTION OF PURE SUCROSE, HAVING THE SAME DENSITY AS A SUGAR SOLUTION AT THE SAME TEMPERATURE DEGREES Z °Z (ZUCKER) CONCENTRATION EQUIVALENT TO 0.26G OF SUCROSE PER 100G OF AN AQUEOUS SOLUTION OF PURE SUCROSE POL pol CONCENTRATION IN GRAMS OF SOLUTE PER 100G OF AN AQUEOUS SOLUTION OF PURE SUCROSE HAVING THE SAME OPTICAL ROTATION AS A SUGAR SOLUTION AT THE SAME TEMPERATURE