ÉDESÍTŐK
FAO/WHO – Codex Alimentarius 1962-1963. SZABVÁNYOK (STANDARDS), IRÁNYELVEK (GUIDELINES), ÚTMUTATÓK (CODES) AZ EU SZABÁLYOZÁSA IS A CODEXEN ALAPUL FAO/WHO CODEX ALIMENTARIUS MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA (KÉKI, FVM)
CODEX – ÉLELMISZER KATEGÓRIÁK 16 CSOPORT: TEJTERMÉKEK (KIVÉTEL A 02.0) 01.0 ZSÍROK OLAJOK, ZSÍR-EMULZIÓK 02.0 EHETŐ JEGEK, SHERBET, SORBET 03.0 GYÜMÖLCSÖK, ZÖLDSÉGFÉLÉK 04.0 ÉDESIPARI TERMÉKEK 05.0 GABONAFÉLÉK, GABONA ALAPÚ TERM. 06.0 (KIVÉTEL A 07.0) SÜTŐIPARI TERMÉKEK 07.0 HÚS, HÚSIPARI TERMÉKEK 08.0
CODEX – ÉLELMISZER KATEGÓRIÁK 16 CSOPORT: HALAK, HALKÉSZÍTMÉNYEK 09.0 TOJÁS, TOJÁSTERMÉKEK 10.0 ÉDESÍTŐK (A MÉZ IS) 11.0 SÓ, FŰSZEREK, SZÓSZOK, SALÁTÁK, PROTEIN TERMÉKEK 12.0 KÜLÖNLEGES TÁPL. CÉLÚ TERM. 13.0 ITALOK, KIVÉTEL A TEJ, TEJTERM. 14.0 READY-TO-EAT SAVOURIES 15.0 EGYÉB (01.0-15.0-BA NEM SOROLHATÓ) 16-0
ÉDESÍTŐK (+MÉZ) FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKROK 11.1 BARNA CUKOR (KIVÉTEL 11.1.3) 11.2 CUKOR OLDATOK ÉS SZIRUPOK (KIVÉTEL11.1.3), RÉSZLEGESEN INVERTÁLT VÁLTOZATAI, MELASZ, TREACLE 11.3 EGYÉB CUKROK ÉS SZIRUPOK (PL. XYLÓZ, JUHARSZIRUP) 11.4 MÉZ 11.5 HÁZTARTÁSBAN HASZNÁLT (ASZTALI) ÉDESÍTŐSZEREK, BELEÉRTVE AZ INTENZÍV ÉDESÍTŐSZEREKET IS 11.6
ÉDESÍTŐK (+MÉZ) EGYSÉGESEK: ÉDES ÍZ NEM EGYSÉGESEK: ÉDESÍTŐ ERŐ KÉMIAI SZERKEZET, ÖSSZETÉTEL TISZTASÁG HALMAZÁLLAPOT SZÍN FORRÁS, ELŐFORDULÁS ELŐÁLÍTÁS
FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKROK 11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT , KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ 11.1.1 PORCUKOR, PORÍTOTT DEXTRÓZ 11.1.2 SOFT FEHÉR, SOFT BARNA CUKOR, GLÜKÓZ SZIRUP, NYERS NÁDCUKOR 11.1.3 SZÁRAZ GLÜKÓZ SZIRUP (ÉDESIPAR) 11.1.3.1 GLÜKÓZ SZIRUP (ÉDESIPAR) 11.1.3.2 LAKTÓZ 11.1.4 PLANTATION v. MILL WHITE CUKOR (NYERSANYAGA CUKORNÁD) (FÉLFEHÉR CUKOR v. FÉLFEHÉR KRISTÁLYCUKOR) 11.1.5
FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK (11.1) *FEHÉR CUKOR: FINOMÍTOTT ÉS KRISTÁLYOSÍTOTT SZACHARÓZ (99,7 °Z) *PLANTATION v. MILL WHITE CUKOR (FÉLFEHÉR KRIST. CUKOR) FINOMÍTOTT ÉS KRISTÁLYOSÍTOTT SZACHARÓZ (99,5 °Z) (NYERSANYAGA ÁLTALÁBAN CUKORNÁD) PORCUKOR: PORÍTOTT FEHÉR CUKOR (?ANTICAKING AGENT) SOFT FEHÉR CUKOR: FINOM SZEMCSÉJŰ NEDVES CUKOR, SZACH.+INVERT CUKOR 97,00 m/m % ( * MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 1-3-2001 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)
FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK (11.1) SOFT BARNA CUKOR: FINOM SZEMCSÉJŰ NEDVES CUKOR, SZACH.+INVERT CUKOR 88,00 m/m % SZÍNE VILÁGOS BARNÁTÓL SÖTÉT BARNÁIG *DEXTRÓZ ANHIDRID: FINOMÍTOTT KRISTÁLYOSÍTOTT D-GLÜKÓZ KRISTÁLYVÍZ NÉLKÜL, D-GLÜKÓZ TART. MIN. 99,5m/m % SZILÁRD FÁZIS MIN. 98% *DEXTRÓZ MONOHIDRÁT: FINOMÍTOTT KRISTÁLYOSÍTOTT D-GLÜKÓZ EGY MOL.KRISTÁLYVÍZZEL, D-GLÜKÓZ TART. MIN. 99,5m/m % SZILÁRD FÁZIS MIN. 90% PORÍTOTT DEXTRÓZ: PORÍTOTT DEXTRÓZ ANHYDROUS v. DEXTRÓZ MONOHIDRÁT, v. A KETTŐ KEVERÉKE
FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK (11.1) *GLÜKÓZ SZIRUP: NÖVÉNYI KEMÉNYÍTŐBŐL, v. INULINBÓL NYERT TÁPLÁLKOZÁSI CÉLÚ CUKOR KÉSZÍTMÉNY, DE MIN. 20,00 m/m%, ÖSSZES SZILÁRD ANYAG TART. 70 m/m % A "DEXTRÓZ-EGYENÉRTÉK": A MINTA SZÁRAZANYAG-TARTALMÁNAK SZÁZALÉKÁBAN SZÁMÍTOTT REDUKÁLÓKÉPESSÉG. (79/796/EGK) A "REDUKÁLÓKÉPESSÉG": A MEGADOTT MÓDSZERREL MEGHATÁROZOTT, VÍZMENTES DEXTRÓZ (D-GLÜKÓZ) FORMÁJÁBAN KIFEJEZETT ÉS A MINTA TÖMEGÉNEK SZÁZALÉKÁBAN SZÁMÍTOTT REDUKÁLÓCUKOR-TARTALOM. ( * MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 1-3-2001 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)
FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK *SZÁRÍTOTT GLÜKÓZ SZIRUP: ÖSSZES SZILÁRD ANYAG TART. 93,0 m/m % LAKTÓZ: TEJ EREDETŰ, TEJSAVÓBÓL NYERT, LAKTÓZ TART. MIN. 99,0 m/m% *FRUKTÓZ: FINOMÍTOTT, KRISTÁLYOSÍTOTT D-FRUKTÓZ, MIN. FRUKT TART. 98 m/m %, GLÜKÓZ TART. MAX. 0,5 m/m % NYERS NÁDCUKOR: RÉSZLEGESEN FINOMÍTOTT, CUKORKRISTÁLYOKAT A NÁD-MELASZ FILMSZERŰEN BEVONJA ( * MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 1-3-2001 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)
BARNA CUKOR (11.2) NAGY KRISTÁLYOK, SÁRGA BARNA KÜLÖNBÖZŐ ÁRNYALATA (ÁLT. NYERS NÁDCUKOR), SÜTŐIPAR, KÁVÉ ÍZESÍTÉSÉRE DEMERARA
CUKOR OLDATOK ÉS ZIRUPOK (11.3) *INVERT CUKOR (INVERTÁLT SZACHARÓZ VIZES OLDATA, INVERT CUKOR VAN TÚLSÚLYBAN) OLDAT FRUKTÓZ (SZACHARÓZ HIDROLÍZISÉBŐL NYERT) OLDAT MAGAS FRUKTÓZTARTALMÚ SZIRUP (KUKORICA) MAGAS FRUKTÓZTARTALMÚ INULIN KUKORICA KEMÉNYÍTŐBŐL NYERT EGYÉB CUKOR A CUKOR FINOMÍTÁS MELLÉKTERMÉKEI (MELASZ)
EGYÉB CUKROK ÉS SZIRUPOK (11.4) ÖSSZES ASZTALI SZIRUP (PL. JUHARSZIRUP) SZIRUPOK FINOM PÉKÁRUKHOZ FAGYLALTOKHOZ (KARAMELL SZIRUP, AROMÁSÍTOTT SZIRUPOK STB.) KÜLÖNLEGES CUKROK DEKORÁLÁSRA (SZINEZETT CUKORKRISTÁLYOK) -SÜTŐIPAR, CUKRÁSZAT)
MÉZ (11.5) VIRÁGNEKTÁR NÖVÉNYEK SZEKRÉTUMAI MÉHEK ÁLTAL ÖSSZEGYŰJTVE, SAJÁT VÁLADÉKAIKKAL ÖSSZEKEVERVE, ÁTALAKÍTVA, ÉRLELVE, BETÁROLVA,
ÉDESÍTŐSZEREK (11.6) NAGY INTENZITÁSÚ ÉDESÍTŐSZEREK POLIOLOK (CUKORALKOHOLOK TARTALMAZHATNAK EGYÉB ADALÉKOKAT FORMÁIK: FOLYADÉK POR TABLETTA
ÉDESÍTŐK EREDET SZERINT TERMÉSZETES EREDETŰEK: CUKORNÁD CUKORRÉPA CUKORCIROK CUKORJUHAR PÁLMÁK ÉDES LEVE (SAP) GABONAFÉLÉK ÉS EGYÉB NÖVÉNYEK KEMÉNYÍTŐIBŐL NYERT CUKROK NEKTÁROK, MÉZHARMAT (MÉH, MÉZ) GYÜMÖLCSÖK (DATOLYA, ALMA, SZŐLŐ) CIKÓRIA, CSICSÓKA, AGAVÉK (INULIN, INULINSZIRUP) SZINTETIKUSAN ELŐÁLLÍTOTT
CUKORKONCENTRÁCIÓ SUGAR CONCENTRATION DEGREES BRIX °bx CONCENTRATION IN GRAMS OF SOLUTE PER 100G OF AN AQUEOUS SOLUTION OF PURE SUCROSE, HAVING THE SAME DENSITY AS A SUGAR SOLUTION AT THE SAME TEMPERATURE DEGREES Z °Z (ZUCKER) CONCENTRATION EQUIVALENT TO 0.26G OF SUCROSE PER 100G OF AN AQUEOUS SOLUTION OF PURE SUCROSE POL pol CONCENTRATION IN GRAMS OF SOLUTE PER 100G OF AN AQUEOUS SOLUTION OF PURE SUCROSE HAVING THE SAME OPTICAL ROTATION AS A SUGAR SOLUTION AT THE SAME TEMPERATURE