Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

A sportszocializáció.
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Kapcsolattartás a szülői házzal
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Az iskolai szociálismunka
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
A koragyermekkori nevelésről
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Család.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Dr. habil. Horváth H. Attila
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Nevelés- és oktatásszociológia
Szocializáció Fogalmak:
Az intézményes nevelés stratégiái
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
NEVELÉSELMÉLET.
AZ ISKOLA.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
IN / TOLERANCIA Strédl Terézia Selye János Egyetem, Komárom
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A neveléselmélet alapjai A nevelési környezet
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A differenciálás iskolán belüli és iskolaközi lehetőségei
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
Az Arany János Tehetséggondozó Program szerepe a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tehetséggondozó munkájának pedagógiai, módszertani fejlesztésében.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
Tantervelmélet Kaposi József.
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
Értékek.
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
IPR 2009/2010.
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Előadás másolata:

Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,

Az oktatatás társadalmi meghatározottságának értelmezési keretei -Rendszerelméletű megközelítés: A pedagógiai történés egy viszony; a társadalmi kapcsolatrendszerrel foglalkozik -A szociológia az oktatás funkcióiról: fő funkciók: 1)társadalmi mobilitáshaz való hozzájárulás; 2)társadalmi egyenlőtlenségek alakulásában betöltött funkció; 3)munkaerőképzés; 4)szociális funkciók; 5)személyiségfejlesztés; 6)konzerváló funkció(Bourdien) -Az esélyek egyenlőtlensége és az oktatás: 1)Egyenlőtlenségek kezelésének konzervatív felfogása (egyenlőtlenségek eleve adottak) 2)Liberális felfogás (Minden ember egyenlő jogokkal születik=>esélyek egyenlőségét kell biztosítani az oktatásban) 3)Szociologikus nézőpont/kompenzatorikus elképzelések (egyenlőtlenségek oka a különböző társadalmi rétegekhez tartozó családok kulturális környezetének különbségeiben) 4)Emancipációs elmélet (a hátrányosan megkülönböztetett gyereknek nem kell feladnia az identitását

-A nevelés intézményrendszerének társadalmi szabályozása: Mai társadalmakban kettős tendencia: -Pedagógus önállósága, kreativitása, innovatív tevékenysége a középpontban -Igény nemzeti standardok, alapkövetelmények kialakítására -Az iskolarendszer formálása: Társadalom jelentős hatással a tanítás-tanulás folyamataira. Iskolarendszerek két típusa: „felülről lefelé” és „alulról felfelé” építkező iskolarendszer -A társadalom és az oktatási folyamatok közti meghatározó viszony: Pedagógiai fejlesztési folyamatok. -Centralizált irányítású (politika közvetlenül érvényesíti az akaratát) -Szélsőségesen liberális irány (rendszerváltás utáni új iskolatípusok, tantervek) -A fejlesztésnek egy gazdagon strukturált, demokratikusan működő intézményrendszerre való építése

-Társadalmi egyenlőtlenségek kezelése: -Szelektív iskolarendszerek: egyre magasabb szinten egyre inkább szétválasztják a tehetséges és kevésbé tehetséges tanulókat. -Komprehenzív iskolarendszerek: különböző felkészültségű, képességű tanulók együttes nevelése -Szelekciós hatások a tanítás-tanulás folyamatban -pedagógus nem veszi észre a diákok közti különbségeket -pedagógus megkülönbözteti a diákok által képviselt kultúrák elemeit -elsajátítási folyamat gyerektől való függetlenítése -tanulásról alkotott empirikus felfogás (tanulás=empirikus tapasztalatszerzést követő induktív általánosítások sorozata)

Az oktatás társadalmi meghatározottsága az ezredforduló Magyarországán, folyamatok és feladatok: -Rendszerváltás=>társadalmi szelekció erősödött=>nőtt az esélyegyenlőtlenség az iskoláztatás területén -Iskolarendszer átalakulása (6-8 osztályos gimnáziumok) -Az oktatási rendszer a ’90es években a szelekció irányába mozdult el -Fejlesztéssel kapcsolatos kihívások: -társadalmi szelekciót erősítő, esélyegyenlőtlenséget növelő iskolarendszer folyamatainak megfordítása -komprehenzív iskola meghonosítása -pedagógia képes-e a megújulása, hogy a negatív folyamatokat ellensúlyozza -pedagógiai gondolkodás előtérbe helyezi-e az emancipatorikus megfontolásokat, multikulturális értékrendet az esélyegyenlőtlenségek kezelése érdekében -az oktatásirányítás ki tud-e alakítani egy korszerű fejlesztési stratégiát, fel tud-e zárkózni a világ élvonalához

A rejtett tanterv a folyamatos minősítéssel, az osztályzatokkal az iskola nemcsak a tantárgyi tudást méri elvárásokhoz, a stresszhelyzetekhez való alkalmazkodást is, amelyet a szülői házból hozott iskolával kapcsolatos beállítódások határoznak meg elsősorban

A normák elsajátítása alapján érdemjegyekkel jutalmazza vagy bünteti a tanulót, ezáltal növeli vagy csökkenti az iskolarendszer következő fokozatába való feljebb-jutásának esélyét, ezzel kijelölheti a társadalmi hierarchiában majdan elfoglalt helyét, és betölti rejtett funkcióját, a társadalmi szelekciót. A normák lényege pedig leggyakrabban az iskolai szerep-viszonyok,a hatalmi helyzetek elfogadása.

Minél alacsonyabb társadalmi pozíciót tölt be a család, vele szemben annál erőteljesebben közvetítődik a pedagóguson, mint értelmiségin keresztül az iskola uralkodó szerepe, így a közöttük lévő távolságtartás is annál nagyobb lesz.

értékrend 1. a deklarált intézményi és pedagógusi értékrend, 2. a pedagógusok valódi értékrendje, amely mindennapi munkájukat jellemzi, és amely elvileg az első leképeződése, 3. a diákság értékrendje, amelyet csoportnormák alakítanak, 4. a szülői ház értékrendje, amely hatással van egyrészt a gyerekekre, és nyomást gyakorolhat az iskolára is.