Gazdasági előrejelzések és elemzések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

A statisztika rejtelmei
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
Kvantitatív módszerek
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Gazdasági Informatika Tanszék
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A gazdasági fejlettség mutatói
Szálláshelyi vendéglátás
A vállalkozások környezete
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
A külső környezet elemzése
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Településmarketing Értékaudit.
Emberi erőforrás menedzsment
A nemzeti számlák rendszere
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Vállalati pénzügyek Nemzetgazdasági információk, adatok gyűjtése.
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
A magyar gazdaság várható helyzete
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
A KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYI SZAK-TÁJÉKOZTATÁS
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Turizmus gazdaságtan 3..
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Menedzsment alapjai V.előadás
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Magyarország/ Észak- magyarországi Régió Dr. Bánhidy Péter elnök Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
Gazdasági prognózisok MTA-STAB 2016 február 4
A külső környezet elemzése
Előrejelzés-tervezés-indikátorok
Horváth Róbert és a gazdaságstatisztika
Energetikai gazdaságtan
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A piac és a piacgazdaság
Gazdasági rendszerek.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Gazdasági előrejelzések és elemzések Tóth Béla 2008.

Fontosabb fogalmak tisztázása: Az előrejelzés (forecasting) a jövőbeni események megjósolásának tudománya. Az előrejelzés típusai alkalmazási terület szerint: gazdasági-, műszaki- és igényelőrejelzés. Gazdasági előrejelzés: pl.:gazdasági növekedés, infláció… Információ: adatok, tények a gazdaság aktuális helyzetéről Előrejelzés: adatokon, tényeken alapuló várható események, következmények Elemzések: ok-okozati összefügéseket találhatunk benne

1. A gazdasági előrejelzés A kezdetben misztikus formában megjelenő jövőkutatás, a futurológia napjainkra használható tudománnyá fejlődött. Szerényebb változata az előrejelzés, a prognosztika, amely az üzleti tervezés nélkülözhetetlen alapjává vált. Intuitív (SOFT) módszer Objektív (HARD) statisztikán alapuló módszer (ok-okozati kapcsolatokat feltáró, tisztán csak az idősorok elemzésén alapuló)

Mivel a gazdaságpolitika csak nagy késéssel befolyásolja a gazdaságot, a sikeres gazdaságpolitika szükségessé teszi a jövőbeni gazdasági feltételek pontos előrejelzését. A prognózisokban a bizonytalansági tényező kiküszöbölhetetlen. A megbízhatósága több módszer együttes alkalmazása alapján, komplex megbízhatósági vizsgálatokra építve ítélhető meg.

Scenárió-elemzés Az intuitív módszerek egyike Cél: a lehetséges változatok szemléltetése

A versenyképes gazdaság számára elengedhetetlen kellék a szcenárió-elemzéssel készült jövőkép. Kialakításához feltétlenül szükséges: A jelenlegi helyzet alapos, tényeken alapuló ismerete. Az ezekből kialakított konzisztens elemeket tartalmazó jövőkép-változatok felvázolása. Az objektív elemeken kívül számításba kell venni a világ általános társadalmi, szociális, környezeti és gazdasági trendjeit, a bekövetkező eseményeket és a véletleneket A legnehezebben előre jelezhető tényezők lehetnek a legfontosabbak: az önbeteljesítő hiedelmek és várakozások.

2. A gazdasági elemzés Cél: A termelési folyamat és a termelési-gazdálkodási tevékenység eredményeinek ill. hatékonyságának tanulmányozása ( a racionális gazdálkodás elvéből kiindulva), azért, hogy feltárják a tökéletesítés és a fejlesztés lehetőségeit. A ilyen irányú elemzések iránti igény a vállalkozásoktól a világgazdaságig minden szinten megmutatkozik. Feladata: a kvantitatív döntés-elkészítés. A gazdaság alsóbb szegmenseinek viselkedését, érdekeit, döntéseit, tranzakcióit a mikroökonómia, a nemzetgazdaság egészének működését a makroökonómia vizsgálja.

Nemzetgazdasági szinten: A Makroökonómia által elemzett folyamatok: Nemzetgazdasági szinten: GDP, fogyasztás, megtakarítás Összes beruházás, a kereslet és kínálat Kizárólag nemzetgazdasági szinten vizsgálható kategóriák: Gazdasági egyensúly, növekedés, pénz, árszínvonal Infláció, valuta-árfolyam, vámok Foglalkoztatottság, munkanélküliség Külkereskedelem, nemzetközi fizetési mérleg

A gazdasági elemzések legjellemzőbb mutatói: Nemzeti jövedelem Fogyasztás Minőségi mutatói: Foglalkoztatottság Infrastruktúra Szolgáltatás A gazdasági fejlődéshez, növekedéshez kapcsolódó kutatási témák: A fenntartható gazdaság fejlődése. A versenyképes növekedés. A gazdasági növekedés, eredményesség.

Az egyes országok közötti verseny, a növekedés és a fejlettség mennyiségi mutatóinak mérőszámai Statisztikai mérőszámok: Az egy főre jutó bruttó hazai (nemzeti) termék – GDP/GNP Az egy főre jutó nemzeti jövedelem volumenének növekedése Dinamikus mutatószámok: Az egyes területeken foglalkoztatottak aránya Az egyes ágazatok teljesítménye, részarány változása, Az egy főre eső GDP növekedési rátája stb.

Gazdasági és nem gazdasági ismérvek együttes alkalmazásának mutatói: A gazdaság ágazati struktúrája, Az infrastruktúra állapota, Társadalmon belüli jövedelemkülönbség, Táplálkozás, kalóriafogyasztás Ruházkodás, Lakásellátás viszonyai Szociális ellátás Közoktatás Közegészségügy színvonala

A gazdasági fejlődés, elemzés információforrásai: Kormányzati információforrások: Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM), Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) Pénzügyminisztérium Külügyminisztérium A Miniszterelnöki Hivatal Stratégiai Elemző Központ

Állami szervezetek: Központi Statisztikai Hivatal Magyar Nemzeti Bank Hazai kutatóműhelyek: Budapesti Közgazdaságtudományi éd Államigazgatási Egyetem Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet GKI Gazdaságkutató Zrt.

Köszönöm a figyelmet!