A nonprofit szervezetek információforrásai Készítette: Pál Marietta és Simon Orsolya.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tegyük Együtt!” Program az önkéntesség elterjesztéséért Pest megyében TÁMOP / A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és a NIOK.
Advertisements

- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
Civil szervezetek Magyarországon
Civil szerepek és civil szereplők
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Összeállította: Sütő Szilvia iskolapszichológus
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
EMLA Környezeti Mangement és Jog Egyesület, BME Management Szakkollégium Támogatók: Phare Access 2003 micro alap Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Pályázatírás és forrásteremtés Fiatalok az Ifjúságért Egyesület - FIE.
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold
Műszaki tudományok az interneten
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
A CivilTech program nyújtotta lehetőségek civil szervezetek számára Tóth István, Bács-Kiskun Megyei CISZOK Kecskemét, NCA képzés.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
CD JOGTÁR KIEGÉSZÍTÉS Kattintson ide a bemutató leállításához Stop Comp Lex CD Közlönytár.
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Természetvédelmi közösségek Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Szociális regiszter publikus felület használata
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
„Talpraállástól az intézményesülésig” Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése (TÁMOP / ) Vágvölgyi.
ÁROP „Partnerség erősítése”.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Alapfogalmak, definíciók
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Az internetes keresési módszerek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
Iskolai közösségi szolgálat
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A civil szektor helyzete Békés megyében; hálózatépítési technikák Kondoros április 24.
Magánadományozás, a függetlenség kulcsa Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány Jacsó Annamária, programvezető november 28.
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Milyen feltételek mellett jöhetnek létre a Tisza-tavi turisztikai régió bal parti TDM szervezetei?
Közösségi szolgálat Mit jelent a közösségi szolgálat?
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Iskolai közösségi szolgálat a Borosban
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Navigáció az Interneten:
Előadás másolata:

A nonprofit szervezetek információforrásai Készítette: Pál Marietta és Simon Orsolya

Cél, amiért létre jöttek „…a közösségi problémák megoldása érdekében egy köztes formát alakítsanak ki, bízva abban, hogy környezetük nem szükségszerűen megváltoztathatatlan.”

A nonprofit szervezetek fogalma Olyan intézmény, amely a profitorientált vállalatoktól eltérő, sajátos célokkal rendelkeznek. E célokat a gazdaság más szereplőitől eltérő korlátok mellett valósítják meg.

A nonprofit szervezetek kezdetei Már a török időben is jelen voltak céhek, lovagrendek és egyletek formájában. A reformkorban mint tudományos- és kulturális illetve jótékonysági szervezetek és szabadidős egyletek.

A nonprofit szervezetek kezdetei A kiegyezés után sorra alakulnak a különböző egyesületek. A világháborúk idején a szigorú tilalmak és kormányrendeletek miatt megcsappant a száma. A háborúk befejeztével, a rendszerváltás után „alapítási láz” tört ki.

A harmadik vagy nonprofit szektor fogalma „olyan nyitott, önkéntes alapon szerveződő, nem választott egyének csoportja, akik közös célok megvalósítására törekednek az önmaguk által meghatározott szervezeti keretekben és működési szabályok szerint.”

Legfontosabb területei A nonprofit szervezetek a gazdaság harmadik szektorát alkotják. Tevékenységi területei: Kultúra, szabadidő Oktatás Egészségügy

Legfontosabb területei II. Szociális szolgáltatás Emberi jog, érdekvédelem Környezetvédelem Vallási szervezetek

Legfontosabb jellemzői A kormánytól független szervezet A profit visszaforgatása a szervezet fejlesztésére Önálló intézményként működik Közérdekűség, közhasznúság és a közjó szolgálata

Szervezeti formák A ’90-es években újabb formák alakultak. Ezek: Társadalmi szervezetek Alapítványok Köztestület Közhasznú társaság

Általában segélyszervezetek és alapítványok formájában léteznek a leggyakrabban

Az információ szolgáltatók

A szakmai és kutatási információk forrásai Mire van szükségünk?Hol találjuk meg? A nonprofit szektor mennyiségi jellemzői, nonprofit statisztika 1992 óta évente jelenik meg a „Nonprofit szervezetek Magyarországon…” című kiadvány, amelyet a nonprofit szektor különböző részterületeinek statisztikáival egészítenek ki. Jogi információk, jogszabályok változásainak értelmezése

A szakmai és kutatási információk forrásai Tudományos elemzések, a szektor egészét vagy egyes részterületeit leíró kutatások, kézikönyvek, menedzsment szakismeretek a nonprofit vezetők számára Nonprofit szakkönyvtárak: NIOK-NSZK könyvtár; Aktuális információk, konkrét civil szervezetek, kezdeményezések adatai Nonprofit szektort érintő kormányzati és önkormányzati anyagok Magyar Országgyűlés Civil Iroda, Miniszterelnöki Hivatal Civil Kapcsolatok Főosztálya

Adatbázisok I. Több fajta adatbázis létezik, amelyben lehet keresni nonprofit szervezetekre: Nonprofit Kutatócsoport Egyesület ( Nonprofit Információs és Kutató Központ (

Adatbázis II. Nemzeti Civil Alapprogram ( Civil Iroda ( Önkéntes Központ Alapítvány (

Adatbázisok III. Ez a lap tematikus csoportokban szedi össze az egész országra kiterjedve, hogy milyen civil szervezetek vannak és rájuk mutató linkeket. Önkéntes Központ Alapítvány Segít azoknak akik önkéntes munkát akarnak végezni, hogy a választott adatbázissal rögtön felvehesse a kapcsolatot.

Szervezetek menüpontból közel civil szervezet adati érhetők el Egyszerű és összetett keresést is végezhetünk A kiadványok menüpont alatt elérhető a NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ) könyvtárának adatbázisa, amely körülbelül 4000 kiadvánnyal rendelkezik

Keresés adatbázisokban- Egyszerű Keresés Szervezetek menüpont  oldalt előjönnek a keresési lehetőségek: Egyszerű keresés: ha olyan szervezetek is érdekeli a keresőt, amelyek nem jogosultak az Személyi Jövedelem Adó 1%-ára

Keresés adatbázisokban - Összetett keresés Szervezetek menüpont  oldalt előjönnek a keresési lehetőségek: Összetett keresést, akkor érdemes végezni, ha csak az 1%-ot fogadó szervezeteket keressük Kereshetünk megye szerint, tevékenységi kör szerint, kulcsszóval valamint aktualizálhatunk is.

Példa Leszűkítem Heves megyére és a tevékenységi kör pedig műemlékvédelem Találatok közül kiválasztok egyet és arra rákattintva előjönnek az adatai a szervezetnek.

Irodalomjegyzék Nonprofit szervezetek (szerző nélkül) Barsi Rita: A nonprofit szervezetek információforrásai és azok szolgáltatói In: A Vas megyei könyvtárak értesítője. 37. évfolyam 1. szám 2007.

Köszönjük a figyelmet!!