Közlekedési logisztika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Logisztika alapvetések.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Logisztika bevezető fogalmak.
Forgóeszköz-gazdálkodás
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Tantárgyi ismertető és Termékszerkezet elemzési példák
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékesítési csatornák
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Közlekedési logisztika
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
ÉRTÉKESÍTÉSI POLITIKA
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Minőségmenedzsment 1. előadás
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Logisztika 6.előadás.
Mekkora készletet tartsunk?
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
A logisztika-menedzsment alapjai Lipák Mária BGF KVIFK február
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Logisztika bevezető elemek.
Just in Time.
III. A logisztika jövője
Logisztikai kontrolling
Kapacitás menedzsment
Az értékesítési rendszer
Termelésmenedzsment Production Management
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az EEM helye a menedzsmentben
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Logisztikai ügyintéző
Europapier Hungária A logisztika szerepe a versenyképességben Laskai István - Kócsó Tamás
Logisztikai alapfogalmak
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban Működési terv.
Készletgazdálkodás és logisztika
Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Rendszeresítés, üzembehelyezás Elosztás, tárolás Leselejtezés, kivonás, megsemmisítés.
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAMATOK MENEDZSMENTJE Tóth Attiláné dr. 2015/16 tanév II. félév WSUF Harmadik óra.
MISKOLCI EGYETEM. A TUDÁS ÉS KÖZÖSSÉG CAMPUSA Dr. Bányai Tamás DUÁLIS KÉPZÉS Logisztikai mérnöki BSc Gépészmérnöki és Informatikai Kar.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
LOGISZTIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ. Logisztika és globalizáció A piacok globalizálódásának következménye: - nemzeti piacok szükségletét lényegesen meghaladó termelési.
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
MRP számítás.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Hungarian Testing Board
Dr. Lakatos Péter, egyetemi docens
Előadás másolata:

Közlekedési logisztika Tantárgy kód: ZNEBK 374002 Oktató: Dr. Tóth Bálint egyetemi docens 2009/2010. tanév II. félév

A tantárgy fontosabb követelményei (teljes idejű képzésben) Előtanulmányi feltétel: Logisztika alapjai (ZNEBK 704302) Közlekedéstan (ZNEBK 374301) Félévi követelmények: Egy írásbeli feladat (házi dolgozat) és egy zárthelyi dolgozat eredményes teljesítése, A foglalkozások 50%-án való részvétel Értékelés: Vizsga (szóbeli) Félévben összesen: 35 óra előadás és 10 óra tantermi gyakorlati foglalkozás Heti óraszám: 3 óra

A tantárgy fontosabb követelményei (részidejű – levelező – képzésben) Előtanulmányi feltétel: Logisztika alapjai (ZNEBK 704302) Közlekedéstan (ZNEBK 374301) Félévi követelmények: Egy írásbeli feladat (beadása – 2010. május 31-ig) és egy zárthelyi dolgozat (2010. május 27-én) eredményes teljesítése, A foglalkozások 50%-án való részvétel. Értékelés: Vizsga (szóbeli) Félévben összesen: 12 óra előadás

A tantárgy ajánlott irodalmai szerk. Dr. Prezenszki József: Logisztika I. (bevezető fejezetek) Budapest 2000, 2004, BME Mérnöktovább-képző Intézet Szegedi Zoltán – Prezenszki József : Logisztika-menedzsment, Budapest, 2003,2005,2008 Kossuth Kiadó internet

A tantárgy tananyaga A logisztika alapfogalmai és a közlekedés szerepe a logisztikában A marketing és az információ szerepe a logisztikában. Közlekedési és szállítási technológiák, azok helye, szerepe a logisztikai folyamatokban. Közlekedési vállalatok logisztikai rendszerei és feladatai Közlekedési szolgáltatások és a logisztikai vevőkiszolgálás kapcsolata. Áruforgalmi- és logisztikai szolgáltató központok. Az áruszállítás logisztikája (hagyományos és kombinált áruszállítási rendszerek, ellátási-elosztási logisztikai rendszerek, áruszállítás irányítási rendszereik). Személyszállítás logisztikája (vevőkiszolgálási módszerek, eljárások). Közlekedési hálózatok és járművek üzemeltetésének logisztikai rendszerei.

A logisztika fogalma, értelmezése A logisztika fogalmának közel két évezredes múltja! – Marcus Terretius Varro római pedagógustól (ie. I. évszd), Római Birodalom hadseregének ellátása (i.u I- IV. évszd), illetve VI. Leo bizánci császár (iu. X. évszd), majd Baron de Jomini francia tábornokig (iu. XIX. évszd) – elsősorban a hadászati műveletek és a csapatok ellátási szükségleteinek kielégítésére irányuló tevékenységek megszervezésének összességét foglalta magába. A közelmúlt háborúiban is kiemelt szerepet kapott a katonai értelemben vett logisztika tudománya, amelynek módszerei és eljárásai már az elmúlt évszázad közepétől egyre szélesebb körben terjedtek el a gazdasági (termelési, szolgáltatási, kereskedelmi) rendszerekben. A logisztika fejlődése ettől kezdve felgyorsult és ma már a a nemzetgazdaság minden területén a termelési rendszerekben végbemenő technikai, technológiai fejlődést és megújulást, a kutatás-fejlesztés intenzitását és a gyakorlati megvalósítás folyamatait szolgálja. (Ennek megfelelően egyre több féle értelmezés is napvilágot látott.)  

A logisztika fogalma, értelmezése (CLM. Consuil of Logistics Management USA 1963) „A logisztika alapanyagok, félkész- és késztermékek, valamint a kapcsolódó információk származási helyről a felhasználási helyre történő hatásos és költség-hatékony áramlásának tervezési, megvalósítási és irányítási folyamata, a vevői elvárásoknak történő megfelelés szándékával.” Pfohl -1972 „ a logisztika tartalmaz minden olyan tevékenységet, amellyel egy hálózatban mozgásokat és tárolásokat alakítanak ki, irányítanak és szabályoznak. Az együttműködés a hálózatban tárgyak és információk áramlását indítja meg úgy, hogy a teret és az időt minél eredményesebben áthidalják.” R. Gysi -1975 „a logisztika nem más, mint a rendszerelmélet alkalmazása az anyagáramlás területén”. Jönemann – 1989 „ a logisztika anyagok, személyek, energiák és információk rendszereken belüli áramlásának tervezésével. Szervezésével, irányításával és ellenőrzésével foglal-kozó tudomány.”

A logisztika fogalma, értelmezése A logisztika hazai megfogalmazása „Logisztika alatt napjaink nemzetközi szakirodalma anyagok, energiák, információk (esetleg személyek) rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának létrehozásával, irányításával és lebonyolításával kapcsolatos tevékenységek összességét érti. A logisztika a szállításokon, a raktározáson és az ezekkel kapcso-latos rakodásokon (tehát az RST folyamatokon) kívüli (pl. a csomagolással, vagy a telephely-megválasztással kapcsolatos) tevékenységeket is magába foglalja.” (Felföldi László: Anyagmozgatási folyamatok tervezése, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1976.)

A logisztika fogalma, értelmezése Ismét más megfogalmazásban: ” a logisztika azon vezetési, szervezési és műszaki tevékenységek tudománya, amelyek meghatározott célok és tervek elérésére, valamint a működés érdekében az elvárásokra, az erőforrások fenntartására és ellátására koncentrálnak.” (SOLE - Egyesült Államok Logisztikai Mérnöki Társaság, 1995)

A logisztika feladata, célja és területei anyagok és információk rendszeren belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése, a vizsgált rendszerben adódó feladatok meg- valósításához szükséges tárgyi feltételek megteremtése.

A logisztika feladata, célja és területei A logisztika küldetése (feladata) a megfelelő áruknak, vagy szolgáltatásoknak a megfelelő helyre, a megfelelő időben és mennyiségben, a megkívánt állapotban, a megfelelő költséggel való eljuttatása. Ez a 6M elve. Létezik még: 7M a 6M+ a Megfelelő felhasználónak, 9 M a 6M-ből a Megfelelő anyagot, kibővíti az információval, az energiával és a megfelelő személyzettel.

A logisztika feladata, célja és területei Célja, hogy a piaci, termelési igényekhez igazodva a Megfelelő anyag (áru, termék) Megfelelő időpontban Megfelelő helyen Megfelelő mennyiségben Megfelelő minőségben Megfelelő költséggel eljuttatható legyen. ( Ez a 6 M!) Létezik még: 7M a 6M+ a Megfelelő felhasználónak, 9 M a 6M-ből a Megfelelő anyagot, kibővíti az információval, az energiával és a megfelelő személyzettel.

A logisztika feladata, célja és területei R.Gysi megfogalmazása szerint: A logisztika nem más, mint a rendszerszemlélet alkalmazása az anyagáramlás területén. E területek: A beszerzés, alapanyag-ellátás Az elosztás és áruterítés A készlet gazdálkodás és a raktározás A szállítás és szállítmányozás A rendelés-feldolgozás és a kommunikáció A fentiekhez szükséges informatikai háttér!

A logisztika feladata, célja és területei A logisztikával kapcsolatban álló főbb szakterületek: gyártástechnika közlekedéstechnika szállítás és rakodás technika csomagolástechnika raktározástechnika kommunikációs technika üzem-és vállalatgazdaságtan marketing informatika közlekedés-technika szállítás és rakodás technika gyártás-technika csomagolástechnika marketing LOGISZTIKA üzem- és vállalat-gazdaságtan raktározás-technika kommuniká-ciós technika informatika

A logisztika feladata, célja és területei ELLÁTÁS (Beszerzés) Alapanyagok,alkatrészek, fél- és kész termékek, fogyasztási cikkek ELOSZTÁS (Értékesítés) Felhasználás, fogyasztás, újrahasznosítás INFORMATIKA Gazdasági rendszer – gazdálkodó szervezet Termék előállítás, szolgáltatás végzés, üzemeltetés

Általános logisztikai rendszer modell A logisztika és a közlekedés kapcsolata Általános logisztikai rendszer modell Termelés Ellátás Elosztás Felhasználók Fogyasztók Ellátók Szállítók A gazdasági tevékenységek tér- és időbeli elkülönülése miatt a termékek előállításának és értékesítésének folyamatában a közlekedés az összekötőkapocs, amely jelen van a résztevé-kenységek valamennyi szintjén és fázisában.

Termelési, szolgáltatási, kereskedelmi rendszer A logisztika és a közlekedés kapcsolata A gazdasági rendszerek az ellátási –elosztási rendszereken keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ebbe a kapcsolatba a közlekedés – elsősorban árufuvarozási szolgáltatásaival – közvetítő tényezőként lép be. Fogyasztói, felhasználói környezet Ellátói környezet Közlekedési rendszer Ellátási rendszer Gazdasági rendszer Elosztási rendszer Közlekedési rendszer Termelési, szolgáltatási, kereskedelmi rendszer A közlekedés helye az ellátótól a felhasználóig terjedő kapcsolatrendszerben

Iparvállalat logisztikai rendszer modellje. Termelés Ellátás Elosztás Felhasználók Fogyasztók Ellátók Szállítók Ellátási Gyártási Elosztási Logisztika Hulladékkezelési logisztika Információ Anyag Hulladék

A logisztika és a marketing kapcsolata Fogalma:  A marketing olyan vállalati funkció, amely a piacok feltárásával, a termékek tervezésével és értékesí-tésével kapcsolatos tevékenységeket foglalja magába. Marketing logisztikának nevezünk minden olyan tevékenységet, amely a piacok célirányos befolyá-solására és a vállalat piaci részesedésének növelé-sére irányul, a jobb szállítási szolgáltatás, állandó szállítási készség és megfelelő minőségű termék-jelenlét révén.

A logisztika és a marketing kapcsolata Erőforrások Marketing-mix -Termék -Ár -Reklám Logisztika elemei -Szállítás -Raktározás -Készletezés -Rendelés feldolg. -Széria nagyság -Információs rendsz. Vevő kiszolgálási szint Versenyképesség-jövedelmezőség A két terület dominanciáját a vállalat stratégiai céljainak megvalósítása (a legnagyobb hosszú távú megtakarítás) a szűkösen rendelkezésre álló erőforrások elosztásának aránya (marketing-mix) és a logisztika elemei között-determinálja

Az információ szerepe a logisztikában Értelmezése  A logisztika folyamatok az anyagáramlás szempontjából két fő csoportra oszthatók: - az anyagáramlást megvalósító fizikai (RST) folyamatokra, - az anyagáramlással kapcsolatos információ áramlási folyamatokra. Információ áramlás jöhet létre: a logisztikai rendszerek elemei között (belső információk), a vizsgált logisztikai rendszer és az őt körülvevő külső környezet között (input, output). Ezen információk hatást (befolyást) gyakorolnak a rendszer működésére, állapotára és a környezetére is! Az információ áramlás minden esetben vagy megelőzi, vagy kíséri, vagy követi az anyagáramlást (szállítást!)

A logisztikai költségek (költségek közötti konfliktusok) Az egyes területek költségeinek csökkentése más területeken költségnövekedést eredményezhet adott esetben Ö S Z K L T É G Raktárkészletek Szállítás Csomagolás Szállítási károsodások Megbízás lebonyolítása Szállítás Beszerzés Raktárkészletek Ügyfélszolgálat Külső raktár Raktározás Gyártás

A logisztikai költségek integrálása a vállalati költségekbe 4 đ Nyereség Logisztikai célfüggvény Logisztikai költségek Hely + idő hasznosság 21 đ Marketing költségek LT= f (Vsz; KL) Tulajdonosi hasznosság 27 đ 1 € árbevételből Gyártási költségek Ahol: LT logisztikai teljesítmény, Vsz a vevőkiszolgálási szint, KL összes logisztikai költség 48 đ Termék / forma hasznosság

A logisztika kapcsolata a termeléssel és az értékesítéssel Jellemző tevékenységek Szállítás Készlet- gazdálkodás Rendelés feldolgozás Raktározás Belső anyag- mozgatás Rakodás TERMELÉS Jellemző tevékenységek Minőség-ellenőrzés Temelés ütemezés Berendezések karbantartása Kapacitás tervezés Teljesítmény mérés és szabványok Interface tevékenységek Beszerzés ütemezése Termelés- programozás Termelésirányítás Interface tevékenységek Vevőkiszolgálási szabványok Csomagolás Egységrakomány- képzés Értékesítési hálózat kialakítása ÉRTÉKESÍTÉS Jellemző tevékenységek Promóció Piackutatás Termék pozicionálás Értékesítési hálózat menedzsmentje Vevői igények gyűjtése, visszajelzése Termelésilogisztikai interface Marketinglogisztikai interface

A logisztika és a marketing kapcsolata Fogalma:  A marketing olyan vállalati funkció, amely a piacok feltárásával, a termékek tervezésével és értékesí-tésével kapcsolatos tevékenységeket foglalja magába. Marketing logisztikának nevezünk minden olyan tevékenységet, amely a piacok célirányos befolyá-solására és a vállalat piaci részesedésének növelé-sére irányul, a jobb szállítási szolgáltatás, állandó szállítási készség és megfelelő minőségű termék-jelenlét révén.

A logisztika és a marketing kapcsolata Fogalma:  A marketing olyan vállalati funkció, amely a piacok feltárásával, a termékek tervezésével és értékesí-tésével kapcsolatos tevékenységeket foglalja magába. Marketing logisztikának nevezünk minden olyan tevékenységet, amely a piacok célirányos befolyá-solására és a vállalat piaci részesedésének növelé-sére irányul, a jobb szállítási szolgáltatás, állandó szállítási készség és megfelelő minőségű termék-jelenlét révén.

A logisztika és a közlekedés kapcsolata Az anyagáramlás fizikai folyamata Valamennyi vizsgált logisztikai rendszerben az anyagáramlás fizikailag (ténylegesen) az árúk hely- és időkoordinátáinak változása által valósul meg. Ez a folyamat felbontható alapfolyamatokra : - rakodás ( az idő és a helykoordináták változása nem térnek el jelentősen) - szállítás (itt a helykoordináták változása lényegesen nagyobbaz időkoordináták változásához képest) - tárolás (a hely koordináták változáása nem jelentős, azonban az időkoorditátk eltérése jelentős).

A logisztika és a közlekedés kapcsolata Az anyagáramlás alap folyamataiból - rakodás minden esetben valamilyen szállítási folyamatot készít elő, illetve fejez be. - szállítás helye és feladata alapján megkülönböztetünk: - Üzemi, belső szállítást (ez nem más, mint az anyag-mozgatás!) - külső szállítást ( a hely koordináták változása jelentős) - tárolás (a hely koordináták változása nem jelentős, azonban az idő koorditák eltérése már számottevő)

Anyagi folyamatok menedzsmentje Információ menedzsment A logisztikai rendszer szerkezete (struktúrája) Beszerzés Termelés Értékesítés Anyag- és alkatrész készlet Készlet menedzsment Félkésztermék készlet Késztermék készlet Anyagi folyamatok menedzsmentje Anyag-mozgatás raktározás Kiszállítás raktározás Beszállítás, raktározás VEVŐK SZÁLLÍTÓK Kereslet-menedzsment, vevő nyilvántartás Kínálat menedzsment, szállító nyilvántartás Termelési program és folyamat-nyilvántartás Információ menedzsment VÁLLALAT

A közlekedés helye a vállalati logisztikai rendszerekben A következő előadáson! Köszönöm a figyelmet!