A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),www.tettprogram.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
Soproni Polgárőr Egyesület1 KOrszerű Megelőzési Program = KOMP, amely „egy biztonságosabb jövőbe visz". Tájékoztató.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
A képzést lehetővé tevő pályázat és céljainak ismertetése Dr. Veress Gáborné projektmenedzser TÁMOP C-11/ Az áldozattá válás megelőzését.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A CIVIL SZERVEZETEK ÉS A MAGYAR NEMZETI VIDÉKI HÁLÓZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK IV. KONFERENCIÁJA Szolnok, március 22. DR. BARANCSI.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Az Áldozatsegítő Szolgáltatások fejlesztése alprojekt
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Az ÚMVP intézményrendszere
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” november.
BIZTONSÁGOS MÓRAHALOMÉRT Főpályázó: Mórahalom Város Önkormányzata.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
„Bűnmegelőzési jó-gyakorlatok” „Biztonságos Élet-Tér” című bűnmegelőzési pályázat bemutatása Pópity Beatrix r.zls. bűnmegelőzési előadó.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Pikó Zsuzsanna, NIOK Alapítvány.  A TÁMOP es pályázatok c) komponensének megismertetése civil szervezetekkel országszerte  Gyakorlati segítség.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
EAAD Szolnokon Dr. Bagi Mária.
II. Kerületi Védőnői Szolgálat gyermekvédelmi tevékenysége
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer tapasztalatai.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – óta Magyarországon.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Előadás másolata:

A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),

Önkéntes hálózat kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében Az áldozatsegítő önkéntesek toborzását illetően két nagy csoport különböztethető meg I.Intézmények, szervezetek, amelyek valamilyen formában találkozhatnak áldozatokkal II. Szervezetek, melyek hivatásszerűen végzik az áldozatok megsegítését

I. Intézmények, szervezetek, amelyek valamilyen formában találkozhatnak áldozatokkal Önkormányzatok Önkéntes Centrum Humán Szolgáltató Központ Iskolák Lakossági fórumok Kistérségi irodák Egészségügyi intézmények (kórház, rendelő intézet, gyógyszertár) Postahivatalok

II. Szervezetek, melyek hivatásszerűen végzik az áldozatok megsegítését RendőrségPolgárőrség

I. Intézmények, szervezetek, amelyek valamilyen formában találkozhatnak áldozatokkal Az intézmények vezetőinek megkeresése Előadások tartása a TÁMOP – Áldozatsegítő szolgálatok fejlesztése című alprojektről: áldozatsegítő szolgálat tevékenységéről, az áldozatsegítő önkéntesek bevonásáról Tapasztalat: kevesen hallottak még az áldozatsegítő szolgálat tevékenységéről, szolgáltatásairól Az előadásokon résztvevők kb %-a jelentkezett áldozatsegítő önkéntesnek.

Önkormányzatok Elsődlegesen a polgármestereket kerestem meg, és a közgyűléseken a képviselők, illetve az önkormányzati dolgozók számára ismertettem a projektet.

Önkéntes Centrum Legnagyobb stratégiai partner Jász-Nagykun-Szolnok Megyében és országosan is itt található a legtöbb civil önkéntes Több önkéntes is csatlakozott az áldozatsegítő szolgálat áldozatsegítő önkéntes hálózatához Szóró-, ismertető-, toborzó anyagok eljuttatása a lakossághoz

Humán Szolgáltató Központ Hivatalos formában találkozhatnak áldozatokkal Családsegítő Szolgálat, Gyermekjóléti Szolgálat, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek nappali ellátása, Hajléktalan Segítő szolgálat, Drogkonzultációs és Információs Központ Az egyik legjobb önkéntes csoport, hiszen szakmailag ők a legjobban felkészültek, és tapasztalattal is rendelkeznek A HSZK dolgozói a mai napig a legtöbb áldozatot küldik az áldozatsegítő szolgálathoz vagy éppen az ingyen hívható diszpécser központhoz.

Iskolák A kistérségek valamennyi iskoláját felkerestem (általános iskola, szakiskola, szakközépiskola, gimnázium, felsőoktatási intézmények) A fiatal korosztály van legjobban kitéve a bűncselekmények sorozatainak Sok esetben fogalmuk sincsen arról, hogy mit kell tenni, ha bármilyen formában áldozattá válnak A hallgatói közvélemény kutatásaim is azt mutatják, hogy még a rendőrséget sem értesítik, ha esetleg lopás vagy bántalmazás éri őket Mind a mai napig az egyik legfontosabb tájékoztatási köröm a fiatalság

Lakossági fórumok Az önkormányzatoknak, a polgármestereknek köszönhetően rendszeresen meghívást kapok a lakossági fórumokra A lakossági fórumok az állampolgárokkal való közvetlen találkozás színterei A lakosság felmerülő kérdéseire azonnal választ tudok adni A tájékoztatók, ismertető anyagok, szórólapok első kézből jutnak el az emberekhez Tapasztalat az, hogy a lakosok a fórumok után 1-2 nappal, vagy akár egy héttel is bejelentkeznek, hogy velük bizony bűncselekmény történt

Kistérségi irodák Minden kistérség egy központi irodába fut össze A kistérségi irodák képviselői a települések polgármesterei A kistérségi irodák számára tájékoztatást nyújtottam az áldozatsegítő szolgálat tevékenységéről, ill. az áldozatsegítő önkéntesek bevonásáról Az előadásomon jelenlevő polgármesterek szinte kérdőre vontak, hogy mért nem lehet erről a lehetőségről a különböző médiák révén is tájékoztatást nyújtani

Egészségügyi intézmények A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Igazgatóságának megkeresése A kórházhoz tartozó összes intézményhez, rendelő intézethez, gyógyszertárhoz a szóróanyagunk eljuttatása Az orvos igazgatóság negyedéves szakmai továbbképzésén pedig lehetőségem nyílt arra, hogy bemutassam az áldozatsegítő önkéntesek munkáját.

Postahivatalok A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Postahivatal Igazgatóságának megkeresése A postahivatalok, illetve a postások minden ember számára elérhetőek a kistelepüléseken, és a városok körzeteiben A postás az a személy, aki első kézből értesül arról, ha valakivel bűncselekmény történt / történik Postások tájékoztatása az áldozatsegítő szolgálatról Postahivatalokba szóróanyagok eljuttatása Minden postásnál legyen kb db információs kiskártya

II. Szervezetek, melyek hivatásszerűen végzik az áldozatok megsegítését Szervezetek, emberek, akik a munkájukból kifolyólag első kézből találkoznak az áldozatokkal Tapasztalatom itt is az, hogy habár hivatásszerűen végzik az áldozatok megsegítését, az áldozatsegítő szolgálat tevékenységéről az információjuk nagyon hiányos Ezek az intézmények, szervezetek kapják a mai napig a legnagyobb odafigyelést, illetve folyamatos a kapcsolattartás az áldozatvédelmi referensekkel is

Rendőrség Az a szerv, amihez minden bűncselekmény áldozata eljut A leghatékonyabban tudják tájékoztatni az áldozatokat az áldozatsegítő szolgáltatásról A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőrfőkapitányság 100%- osan együttműködik abban, hogy az áldozatvédelmi referenseket folyamatosan ellássam szóróanyaggal Célom az, hogy minden rendőrnél legyen információs kártya, és akár már az intézkedés során átadhassa az áldozatoknak ezeket a kártyákat

Polgárőrség Országosan a legnagyobb önkéntes szervezet 2007-ben megkapta az „Európa legnagyobb civil szervezete” elismerést A polgárőr egy önkéntes segítő az állampolgárok és a hivatásos szervezetek között Az emberek szívesen fordulnak a polgárőrhöz, hiszen ismerik, és mivel nem hivatásos személy A legtöbb áldozatsegítő önkéntes is polgárőrség tagjai közül került ki

Polgárőrség A polgárőröknek évente kötelezően részt kell venniük polgárőr oktatáson, mely ma már tartalmazza az áldozatsegítő önkéntesek bevonását, és az ingyen hívható áldozatsegítő vonal ismertetését is, hiszen nem csak baj esetén kell a polgárőrt bevonni az áldozatsegítésbe, hanem a megelőző tevékenység során is

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!