„Közösen a bűnmegelőzésért” szakmai nap Pécs, Hotel Laterum - 2011. december 13. Az önkéntesség, mint közösségi erőforrás Önkéntesség Baranya megyében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tegyük Együtt!” Program az önkéntesség elterjesztéséért Pest megyében TÁMOP / A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és a NIOK.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Az önkéntesség/önkéntes munkavégzés és a szociális felsőoktatás lehetséges kapcsolódási pontjai, együttműködése „Reflektív szociális képzési rendszer a.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Eger, november 10.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Készítette: Soós Roland igazgató ÉRÁK 2007 Összdolgozói értekezlet december 8.
kiemelt projekt bemutatkozása
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
A társadalmi felelősségvállalás civil példái – jó gyakorlatok a Nyugat-dunántúli és Észak- alföldi régióból Kóbor Krisztina 2010.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Nyilas Misi Alapítvány „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” ÁROP – 2012 – 2012 –0008 „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Eredmények és kihívások az Önkéntesség Európai Éve kapcsán Önkéntesség a kultúrában, a közművelődésben november 18.
„Csellengő fiatalok” az ifjúságpolitika komplexitása Pécs, március 23.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Az önkéntesség/önkéntes munkavégzés és a szociális felsőoktatás lehetséges kapcsolódási pontjai, együttműködése „Reflektív szociális képzési rendszer a.
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Előadás másolata:

„Közösen a bűnmegelőzésért” szakmai nap Pécs, Hotel Laterum december 13. Az önkéntesség, mint közösségi erőforrás Önkéntesség Baranya megyében

Az önkéntesség a társadalmi tőke legfontosabb építő ereje, ami által: fejlődik az egyének közötti együttműködés működik a közösségek hálózata javulnak a gazdasági mutatók csökken a kiilleszkedés veszélye

Önkéntesség főbb jellemzői: személyes indíttatás, szabad, egyéni választáson alapszik anyagi érdekektől mentes mások javát, közjót szolgál elősegíti, hogy az egyének és a közösségek részesei legyenek saját problémáik megoldásában

Önkéntes tevékenység jellemző típusai: kölcsönös segítségnyújtás és önsegítés jótékonyság, mások segítése, filantrópia közösségi részvétel és állampolgári szerepvállalás közérdekű ügyek képviselete, társadalmi kampányok megszervezése

A „régi” és „új” típusú önkéntesség „régi“: gyökerei a polgárosodáshoz vezetnek vissza, az adományozáson és a jótékonykodáson alapul. Hátterében olyan hagyományos polgári eszmék és értékek állnak, mint a szegények megsegítése, a szolidarítás vagy vallási indítatás. „új“ (modern): legfőbb jellemzője a tudásalapú társadalom elvén a szaktudás, gyakorlati tapasztalat, az élethosszig tartó tanulás elvárásának való megfelelés. Motivációk: az új tudás megszerzésének a vágya, az önfejlesztés és önmagunk kipróbálásának a lehetősége, kapcsolatok bővítése

Önkéntesség, mint közösségi forrás Az önkéntes munkavégzés hatalmas tartalékokat rejt az emberi erőforrás, innováció és közösségépítés területein. Példák: KÖZÖD! program, „TÁRS” programok, közösségi szolgálat vállalati önkéntes programok Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa önkéntes program Közérdekű önkéntes programok szervezése munkanélkülieknek Az önkéntesség a közösségért, a társadalomért végzett fejlesztő, értékteremtő tevékenység.

A magyarországi önkéntesség fejlesztési stratégiája A dokumentum célja, hogy összefoglalja mindazt, ami az önkéntesség szempontjából az utóbbi bő másfél évtizedben történt, hogy levonja a történésekből adódó következtetéseket, és vázolja a következtetések nyomán felépülő stratégiai irányokat és közös feladatokat.

Főbb ajánlások -Közösségi kezdeményezések támogatása (helyi szinten is) -Speciális korosztályi önkéntes programok támogatása (ifjúsági, szenior, hátrányos helyzetű csoportoknak) -Tematikus önkéntes programok kidolgozása (múzeumi, hospice, beteglátogató, katasztrófavédelem, kultúra, idegenforgalom, környezetvédelem) -Kompetenciák mérése, elismertetése (Youthpass) -Önkéntesség a közoktatásban -Vállalati önkéntes programok népszerűsítése -Módszertani központok továbbfejlesztése - Állami Foglalkoztatási Szolgálat, a munkaügyi központok, valamint a helyi önkormányzatok bevonása a munkanélküli emberek önkéntesként való integrációjának megvalósításába (hosszú távú önkéntes programok támogatása: pld. közérdekű önkéntesség)

TÁMOP Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, és a hazai Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP ) keretében megvalósuló program legfontosabb célja, hogy megfelelő infrastruktúra jöjjön létre országosan az önkéntesség elterjesztésére és támogatására. A program távlati célja az önkéntes tevékenységet vállalók számának, valamint az önkéntes tevékenységek hatékonyságának növelése.

Előzmények A program indítását több éves szakmai előkészítő munka előzte meg. Az Önkéntes Központ Alapítvány 2004 ősze óta dolgozik a megyei hatókörű önkéntes központok fejlesztésén, ennek a munkának az eredményeképpen jött létre az Önkéntes Központ Hálózat, melynek jelenleg 8 tagja van. A TÁMOP program minden megye egy-egy szervezete számára teremt bekapcsolódási lehetőséget, ezáltal még több megyében jöhet létre illetve erősödhet meg a helyi szintű önkéntesség fejlesztésével foglalkozó un. Önkéntes Centrum. Az Önkéntes Centrumok a TAMOP intézkedésnek köszönhetően két körben: 2010 valamint 2011 elejétől kezdték meg felkészülésüket és indították el szolgáltatásaikat a megye civil szervezetei, intézményei és magánszemélyei számára.

„CSOMÓPONT” program A program a Pécsi Önkéntes Központ eddigi működésére és annak tapasztalataira, javaslataira épül. A fejlesztő munkába olyan, már meglévő formális vagy informális hálózatok lettek bevonva, amelyek különböző ágazatokban széleskörű kapcsolatrendszerrel rendelkeznek Baranya megyében Kulcsszakértők: ifjúsági munka, közösségfejlesztés, képzés, környezetvédelem, esélyegyenlőség, vállalati szféra

Partnerek - Istenkúti Közösségért Egyesület - Önkéntes Központ - Tetthely Ifjúsági Információs és Tanácsadó Hálózat - Baranya Megyei Esélyegyenlőségi Iroda - Pécsi Szín-Tér Egyesület - Zöld Híd Alapítvány - 3. Szektor Alapítvány - Otthon Segítünk Alapítvány pécsi csoportja - Baranya Megyei Vöröskereszt - Szociális Háló Egyesület - KÖSZI Egyesület

Eredmények 380 regisztrált önkéntes (kb. 150 munkanélküli) 60 együttműködés (15 állami) Közel 100 programban való részvétel Kb munkaóra Középiskolai modellprogram Közérdekű önkéntes tevékenység szervezése Tematikus programok: beteglátogatók, Otthon segítünk, zöld kortárssegítők

Folytatás Távlati cél, hogy a programidőszak alatt találjunk olyan szervezeteket a fenti hálózatok „csomópontjaiban” amelyek – egy későbbi fejlesztés eredményeképpen – minimumszolgáltatásokat nyújtó kistérségi Önkéntes Pontokká válhatnak.

Elérhetőségek Szakmai vezető: Knyihár Éva 20/