Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok 2007-2013-ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Advertisements

Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Pályázati információs nap Nyugat-Dunántúl GRIP-IT Kádiné Fülöp Erika Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség - Győr, április 4. -
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Debrecen Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája
A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
A ROP-ok településfejlesztési pályázatainak tapasztalatai
Városhálózati hatásértékelés Szepesi Balázs vezető értékelő A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Integrált városrehabilitációs fejlesztések a gyakorlatban (tagállami példák és hazai tervek) GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS VÁROSREHABILITÁCIÓS PROGRAMJA Dr. Ottófi.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A 2011-es magyar elnökség területfejlesztési feladatai – stratégiák és felkészülés dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2009.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Kővári János országgyűlési képviselő,
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az önkormányzatok településfejlesztési
Somogy megye Integrált Területi Programjának végrehajtása KAPOSVÁR DECEMBER 11.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA PÉCS, 2010 EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA PÉCS, 2010 INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA Pécs, február 6.
A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KONCEPCIÓJA A TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Előadás másolata:

Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár „Integrált városrehabilitációs fejlesztések a gyakorlatban” konferencia április 29. „Integrált városrehabilitációs fejlesztések a gyakorlatban” konferencia április 29.

Ugrás az első oldalra Jövőkép és célok Európai uniós irányelvekre és elvárásokra épül:  Lipcsei Charta a fenntartható európai városokról  Területi Agenda, stb.  Városok szerepének erősítése n Koherens, szinergiákra épülő városfejlesztés n Stratégiai szemlélet, integrált tervezés n Partnerség (helyi, regionális, nemzeti szinten) n Városhálózat-építés n ‘Területi’ és ‘települési’ tervezés és ‘tervezés’ és ‘rendezés’ összhangjának megteremtése

Ugrás az első oldalra Feladatok és keretek n Integrált Városfejlesztési Stratégiák elkészítése és végrehajtásuk feltételeinek kialakítása n Minőségi programok és projektek előkészítése és végrehajtása n Közösségi és privát hozzájárulások mobilizálása → JESSICA konstrukció hazai bevezetése n Átláthatóság n Helyi szereplők (lakosság és a helyi vállalkozók) bevonása a programozásba, folyamatos együttműködés és tapasztalatcsere n Együttműködő és versenyképes hálózat megteremtése (Országos Településhálózat-fejlesztési Koncepció) n Hazai keretek: Városrehabilitációs kézikönyv, pályázati kiírások, jogszabályi feltételek (1996. évi XXI. Tv, évi LXXVIII. Tv, évi LXV. Tv, 253/1997. Korm.rendelet, stb.)

Ugrás az első oldalra Az IVS egymásra épülése Vízió Településfejlesztési Koncepció Településrendezési, szerkezeti és szabályozási tervek Integrált Városfejlesztési Stratégia (stratégiai célok) Akcióterületi terv (programok) Műszaki és építési tervek Megvalósítás

Ugrás az első oldalra Az Integrált Városfejlesztési Stratégia n európai uniós ajánlás, szociális célú rehabilitációnál elvárás → a ROP as pályázati kiírás elvárása n középtávú (7-8 éves időtávra szóló), stratégiai szemléletű, megvalósítás-orientált tervezési dokumentum n a hosszú távú városfejlesztési célok középtávú programokká való lebontása n szükséges az integrált városfejlesztési stratégia időnkénti felülvizsgálata (2-3 évenként) n az önkormányzat képviselőtestülete megtárgyalja, és határozatban jóváhagyja

Ugrás az első oldalra A Városfejlesztési Kézikönyv n Funkciója: u Módszertani segítség a EU források megszerzéséhez u Értékes, fontos információk egységes keretekben, országos érvénnyel u Kiegészíti a ROP városrehabilitációs pályázati útmutatókat, de nem helyettesíti azokat n Célja: u szemléletváltás! u az új rendszer (elvárások) folyamatos kialakítása Közös tanulási folyamat → az első AT időszak tapasztalatai alapján a kézikönyv felülvizsgálata

Ugrás az első oldalra ROP városfejlesztési beavatkozások Városfejlesztési beavatkozások célja n Funkcióbővítés vagy funkcióerősítés városközponti vagy városrész központi területeken u Minőségi környezet a lakosság és vállalkozások számára u Városi funkciók teljeskörű és hatékonyabb ellátása u Gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés n Integrált szociális célú beavatkozások a társadalmilag és fizikailag leromlott területeken u Az akcióterületen élő lakosság életkörülményeinek és életesélyeinek javítása u Szegregáció csökkentése

Ugrás az első oldalra ROP városfejlesztési beavatkozások Finanszírozásuk: n Vissza nem térítendő támogatások n Magántőke mobilizálása n Visszatérítendő támogatások alkalmazása a későbbiekben (JESSICA) u Visszaforgó városfejlesztési alap u Jövedelemtermelő projektcsomagok u Hazai rendszer kialakítása jelenleg folyamatban van

Ugrás az első oldalra Megyei Jogú Városok fejlesztései - elvárások n 7 éves keret n Kiemelt fejlesztések – kiemelt projekt eljárásrend: Kormány dönt a bíráló bizottság javaslata alapján → formai és tartalmi koncepcionális szakmai elvárások érvényesítése u Integrált, területi alapú tervezési szemlélet u Magántőke intenzív jelenléte és mobilizálása u Gazdaságélénkítő hatás fokozott érvényesítése u Több akcióterület fejlesztése (funkcióbővítő és szociális típusú városrehabilitáció is) u Megfelelő menedzsment szervezet működtetése (városfejlesztő társaság)

Ugrás az első oldalra Módszertani segítség n a „Városrehabilitáció ban” kézikönyv n mentori munkacsoport n közvetlen konzultációs lehetőség a megyei jogú városoknak: RFÜ közreműködésével a ROP IH és ÖTM munkatársainak részvételével n kiegészítő módszertani útmutatók az ÖTM honlapján n anti-szegregációs szakértők (helyi szinten)

Ugrás az első oldalra Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár