Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélerőművek elhelyezésének természetvédelmi problémái a Kisalföldön
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Szegély folyosó.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
Huber Attila Zoológiai szakreferens A Sajó vizes élőhelyeinek és vízfolyásainak természetvédelmi célú felmérése HUSK/1101/2.2.1./0063 A projekt szakmai.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
Felszíni vizek minősége
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Magyarország természeti csodái
Élőhely-változások a tiszai Körtvélyes-szigeten
Hidrológiai monitoringrendszerek
Környezetértékelési módszerek
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
A Velencei-tó értékei.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
MEGHÍVÓ szombat Budai arborétum alsókert Fotó: Telek Gy Zene:Faragó”Judy”István Vén Budai hársfák /részlet/
Természetismereti túra.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Kovács Atila Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgató ÚTÜGYI NAPOK A közúthálózat állapota és fenntarthatósági stratégiája a jelenlegi.
Felszín alatti vizek védelme
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Ökorégió Alapítvány A Fenntartható Fejlődésért 8799 Dötk, Fő u. 39.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Szent József Katolikus Általános Iskola
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Natura 2000 területek fenntartási tervei
A barnamezős rehabilitáció fejlesztéspolitikai kérdései Magyarországon
Magyarország természeti kincsei
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Séta a Skanzenben /Észak-magyarországi falu/ Szombat Képek az internetről és Dénes Ildikótól.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Agrár-Környezetgazdálkodás.
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Sík- és dombvidéki vízrendezés
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Programok a Mosoni-sík-Szigetköz térségben Burda Brigitta Pozsony,
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe Duna Ferencmajori-halastavak Réti-halastavak Tatai-Öreg-tó

A Tatai Mezőgazdasági Zrt. halászati vízterületei Tó, tórendszer Nagyság [ha] Természetvédelmi státusz Ferencmajori-tavak 309 Ramsari, Natura 2000, Ökológiai Hálózat, ÉTT Tatai Öreg-tó 219 Ramsari, Natura 2000, helyi TT, Ökológiai Hálózat, ÉTT Réti-halastavak 40 Ramsari, Ökológiai Hálózat, ÉTT Grébicsi-tavak 57 Ökológiai Hálózat Asszony-tó, Városi-tó 47 ÖSSZESEN 672

Ferencmajor madártávlatból A halastavak Tata város 10 km-es sugarán belül helyezkednek el. Természeti értékeit, biológiai sokféleségét – és egyben problémáit – tekintve is a Ferencmajori tórendszer kiemelkedik a többi közül.

FERENCMAJORI-HALASTAVAK A Dunántúl egyik legnagyobb kiterjedésű halastórendszere (390 ha), 2004-ben Natura 2000 madárvédelmi terület, 2006-ban Ramsari-terület lett Mind területét, mint értékeit tekintve a legfontosabb gazdálkodási terület.

Ferecmajor múltja A tórendszer Naszály és Szomód község területén helyezkedik el A tórendszer 13 tóból, a vízellátás létesítményeiből és teleltetőkből áll Teljes területe 390,7 ha, melyből a 306,5 ha tófelület A tórendszer helyét a XVIII sz. közepéig mocsárvilág, a lecsapolások után kopolyás, savanyúfüves rétek, ligetek foglalták el Az észak-Dunántúl legnagyobb mesterséges halastó- rendszere, mely két lépcsőben alakult ki I. „ütem” 1960-1962 között I-IV tó II. „ütem” 1988-1990 között V-XIII tó A tórendszer I. „ütemét” a Tatai Halgazdaság építette, a Tatai Állami Gazdaság a II. ütem építtetője. Halgazdálkodó 1993-tól a TATAI MEZŐGAZDASÁGI ZRT.

Változások a gazdálkodásban A Tatai Mezőgazdasági Zrt. partnersége A Ferencmajori-halastavak Natura 2000 terület természetvédelmi fejlesztési és fenntartási terve elkészült A tömeges viziszárnyas tartás megszűnt A halgazdálkodás extenzív átalakítása Vízivad vadászatmentes zóna a halastórendszer I-es, IV-es és V-ös tavain Őshonos vízinövény fajok telepítése, fenntartható nádgazdálkodás lehetősége biztosított A fejlesztési elképzelések Natura 2000 fenntartási tervhez igazítása megtörtént Fészkelő szigetek kialakításának támogatása a III-as és XI-es tóegységeken Az MME természetvédelmi és monitoring tevékenységének támogatása

Réti-halastavak és külső kerületi tavak 1890-től létező tórendszerek, 2006-tól a Tatai-tavak Ramsari-terület része A Réti tórendszer felújítás előtt áll. A felújítás minden bizonnyal a funkció újragondolásával is együtt fog járni

Az Európai Unió Víz Keret Irányelve értelmében 2015-ig minden vízgyűjtő esetében el kell érni a jó ökológiai állapotot Az Által-ér völgye mintaterület is egyben A tórendszerek felújítása bizonyos, a gazdálkodáson túlmutató funkciókat is megalapozhat A szükségszerű beavatkozások olyan állapot felé mutathatnak, mely több funkció fenntartható egymás mellett éléséhez vezet A beavatkozások a vízrendszer egészére nem fejthetnek ki negatív hatást

Jövőkép Feladatok és célkitűzések A halastavi gazdálkodás alapozza meg a diverz, sokszínű, biológiailag értékes rendszert A gazdálkodás rentabilitása nem megkerülhető kérdés Halastavi madárkárok veszélyeztetik a rendszer stabilitását A ferencmajori tórendszer 25 éves lesz, generális felújítás előtt áll A felújítás anyagi áldozat, de lehetőség is az extenzív gazdálkodás fizikai kereteinek optimalizálására Természetbarát megoldásokra biztosít lehetőséget a vízhasználatban, üzemrendben Új tevékenységek meghonosítása– horgászat, ökotúrizmus A legkevesebb terheléssel járó, de közgazdaságilag fent tartható halgazdálkodás

Köszönöm figyelmüket!