Csóti András bv. vezérőrnagy, bv. főtanácsos

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
TÁMOP / kiemelt projekt. A büntetés-végrehajtási szervezet feladata •Munkáltatás •Oktatás •Szabadidős tevékenység Cél Reintegráció.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Tisztelettel köszöntöm
Szociális munka a börtönben
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Reintegrációs tanácsadó munkakör
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Várakozások az eredmények tükrében,
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Miben ugyanaz, miért más?
Büntetés-végrehajtási
Merre tart a hazai büntetés-végrehajtás?
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
MINDENKI NYERTES Készült a az IRM (OBmB) támogatásával.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Szociálpolitikai keretek
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Szektorok közötti együttműködések
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Reintegráció a büntetés-végrehajtásban - lehetőségek és korlátok.
A civilszervezetek szerepe és helye a a büntetés-végrehajtásban - Mit tehet a Magyar Vöröskereszt? Juhászné Kincses Helén MVK Nógrád Megyei Szervezet Igazgató.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

Csóti András bv. vezérőrnagy, bv. főtanácsos A büntetés-végrehajtási szervezet szerepe a fogvatartottak munkaerő-piacon történő visszailleszkedésében Előadó: Csóti András bv. vezérőrnagy, bv. főtanácsos a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának stratégiai és koordinációs helyettese 2010. december 15.

Büntetés-végrehajtási szervezet alapfeladata Cím felsorolás Cím felsorolás Büntetés-végrehajtási szervezet alapfeladata 1995. évi CVII. törvény a büntetés-végrehajtási szervezetről 1. § (1) A büntetés-végrehajtási szervezet (a továbbiakban: bv. szervezet) a külön törvényben meghatározott szabadság-elvonással járó büntetéseket, intézkedéseket, büntetőeljárási kényszerin-tézkedéseket, a szabálysértés miatt kiszabott pénzbírság átváltoz-tatása folytán megállapított elzárást végrehajtó állami, fegyveres rendvédelmi szerv. 1979. évi 11. törvényerejű rendelet a bünteté-sek és az intézkedések végrehajtásáról 19. § A szabadságvesztés végrehajtásának célja az, hogy e törvényben meghatározott joghátrány érvényesítése során elősegítse az elítéltnek a szabadulása után a társadalomba történő beillesz-kedését, és azt, hogy tartózkodjék újabb bűncselekmény elköve-tésétől.

Büntetés-végrehajtás szervezeti felépítése Cím Szöveg az oldal teljes szélességében Dbgrhrg Gjzkuz gjkzj fjhztujtzu Büntetés-végrehajtás szervezeti felépítése Belügyminisztérium Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Bv. intézetek 31 Intézmények 5 Gazdasági társaságok 12

Börtönnépesség Fogva tartás jogcíme Előzetes, nem jogerős fogvatartott 4767 Elítélt 11587 Elzárásos 124 Összesen: 16478 Aktuális befogadó képesség: 12335 fő, 2010. december 09.

Elítéltek végrehajtási fokozata Végrehajtási fokozat szerinti létszám Fegyház 2921 Börtön 6654 Fogház 1345 Fk. Börtön 204 Fk. Fogház 171 Összes 11295

Fejlesztési program „Felelősen, felkészülten” Küldetés A büntetés-végrehajtási szervezet személyi állományának munkájával szolgálja a társadalmat, azáltal, hogy a jogszabályokban megha-tározottak szerint, biztonságos és humánus körülmények között hajtja végre a személyi szabadság korlátozásával járó büntetéseket és intézkedéseket; együttműködik a társszervekkel, nem kormányzati szervezetekkel és magukkal a fogvatartottakkal annak érdekében, hogy csökkentse a bűnismétlés kockázatát, ezáltal hozzájáruljon a Magyar Köztársaság biztonságának, közrendjének fenntartásához. Jövőkép Felkészült, felelősen tevékenykedő, a büntető igazságszolgáltatás szerves részeként működő fegyveres rendvédelmi szervként megújítjuk szakmai munkánkat, és kivívjuk a társadalom bizalmát, elismerését.

Fejlesztési program „Felelősen,felkészülten” PILLÉREK I. „Rend és biztonság” „Integráció, reintegráció” III. „Európai színvonalú személyzet” IV. „Konszolidáció” V. „Racionalizáció”

„Integráció, reintegráció” főbb pontjai A büntetőpolitikai reform keretében megvalósuló jogszabályi válto-zások előkészítésében való részvétel. A helyreállító igazságszolgáltatás eszközrendszerének beépítése a büntetés-végrehajtás gyakorlatába. A büntetés-végrehajtás szabadulásra felkészítő tevékenységének harmonizálása a Pártfogó Felügyelői Szolgálattal A munkáltatásban résztvevő fogvatartottak számarányának eme-lése, differenciáltabb bérezés, új típusú ösztönzési rendszer kido-lgozása, bevezetése, a fogvatartottak munkajogi helyzetének ren-dezése, bérfejlesztés koncepciójának kidolgozása. A fiatalkorúak életkori sajátosságainak figyelembe vételével a szer-vezetszerű munkáltatás – lehetőség szerint képzéssel összekap-csolt – kialakítása Tökölön, Szirmabesenyőn és Pécsett. A fogvatartotti foglalkoztatás oktatási, képzési elemeinek felülvizs-gálata, a tanulmányi rendszer egységesítése,

Drogprevenciós körletek szakmai munkájának erősítése, újak kialakítása. Intézeti programok számának, a zárkán kívüli hasz-nos elfoglaltsággal töltött időnek, valamint a sportfoglalkozások gyakoriságának növelése. A programokat szolgáltató civil és egyházi szer-vezetekkel, valamint a helyi önkormányzatokkal kia-lakított együttműködések formai és tartalmi kerete-inek felülvizsgálata, bővítése, új kapcsolatok kia-lakítása. Szakmai alapon nyugvó, folyamatos együttműködés nemzetközi területen, részvétel nemzetközi szerve-zetek (első sorban az EU) jogállami, börtönüggyel kapcsolatos tevékenységében, bilaterális kapcso-latok erősítése illetve a börtönügyi szervezetekben való aktív közreműködés.

Pályázati források felkutatása, pályázatok beadása, elsődlegesen konzorciumi formában. PR koncepció és médiastratégia kidolgozása, tervezett és folyamatos média megjelenés, szóvivői rendszer kialakítása és működtetése. Tudományos Tanács megalakítása és működtetése.

Főbb börtönártalmak Stigmatizáció: Prizonizáció depriváció Főbb börtönártalmak Stigmatizáció: A szabadságveszés büntetést töltőkkel és a szabadu-lókkal szembeni általános negatív társadalmi érték-ítélet. Prizonizáció: A fogvatartott a „túlélés” érdekében a börtön nega-tív hatásait építi be személyiségébe, viselkedésébe, gondolkodásába . Depriváció: Beszűkült információ, elszakadás a civil társadalom-tól, korlátozva tarthat kapcsolatot a családdal, ön-álló döntések hiánya (döntenek helyette).

A büntetés-végrehajtási szervezet fő feladatai a fogvatartottak reintegrációjában Börtönártalom csökkentése. A civil szférában is elfogadható szakképzettség bizto-sítása. Családi kapcsolat megőrzése, erősítése. Munkahely keresésének segítése, kapcsolatfelvétel a munkáltatóval. Bűnismétlés megelőzése, pártfogó, segítő tevékenység előkészítése.

Börtönártalom csökkentése I. Börtönártalom csökkentése A börtönártalmakat egységesen úgy határozhatnánk meg, hogy mindazon ártalmak, amelyek a börtön diszfunk-cionális működése következtében keletkeznek, vagy súlyosbodnak. Ezért kiemelten fontos, hogy a börtönben dolgozó tes-tületi tagok észleljék a börtönbeli diszfunkciókat, és próbáljanak azon változtatni.

A civil szférában is elfogadható szakképzettség biztosítása II. A civil szférában is elfogadható szakképzettség biztosítása általános iskola középiskola iskolarendszeren kívüli felnőttképzés felsőfokú tanulmányok

Az elmúlt, közel egy évtizednyi időszak oktatási adatai Tanév Általános iskola Középiskola Szakképzés Összesen 2001/2002 811 137 1 238 2 186 2002/2003 904 190 1 191 2 285 2003/2004 991 240 889 2 120 2004/2005 383 1 350 2 622 2005/2006 878 457 648 1 983 2006/2007 789 497 950 2 236 2007/2008 908 451 651 2 010 2008/2009 974 781 495 2 250 2009/2010 896 933 404 2 233

Fogvatartottak végzettség szerinti megoszlása MEGNEVEZÉS FÉRFI NŐ ÖSSZES % Analfabéta 134 31 165 1,02 Ált. iskola 8 osztály 7019 470 7489 46,28 Szakmunkásképző iskola 2348 70 2418 14,94 Szakközépiskola 661 52 713 4,41 Gimnázium 483 51 534 3,30 Főiskola 229 33 262 1,62 Egyetem 135 18 153 0,95 Ált. iskola 8 osztály alatt 4115 323 4438 27,48 ÖSSZESEN 15124 1048 16172 100,00 2010. novemberi adatok szerint

Családi kapcsolat megőrzése, erősítése III. Családi kapcsolat megőrzése, erősítése Büntetés-végrehajtási szervezet lehetőségei: látogató fogadás biztosítása (az idő hosszabbítása, soron kívüli látogató fogadás jutalmak), rövid tartamú eltávozás, látogató fogadása intézeten kívül, aktív nevelői közreműködés a kapcsolatok megtar-tásában, devalválódott kapcsolatok fokozott figyelemmel kísé-rése, családi döntéshozó csoportkonferencia, szülői értekezletek, mint a lehetőségek, a problémák megbeszélésének fórumai, stb.

Munkahely keresésének segítése, kapcsolatfelvétel a munkáltatóval IV. Munkahely keresésének segítése, kapcsolatfelvétel a munkáltatóval Büntetés-végrehajtási szervezet feladatai: szabadulás előtt állók nyilvántartása, tájékoztató, ismertető anyagok átadása, kapcsolatfelvétel lehetséges munkáltatókkal, munkaügyi központokkal, szabadulás előtti egyéni felkészítés, irányított egyéni és csoportos foglalkozások.

Bűnismétlés megelőzése, pártfogó, segítő tevékenység előkészítése Komplex feladat, lényegében a befogadástól kezdődően szerepel a célkitűzésben. Együttműködés állami hivatalokkal, kiemelten az Igaz-ságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálatával. Együttműködés karitatív, egyházi és társadalmi szerve-zetekkel.

Együttműködés karitatív, egyházi és társadalmi szervezetekkel Négy történelmi egyház, közel 200 társadalmi szervezet   Katolikus börtönlelkész: 17 fő Református börtönlelkész: 11 fő Evangélikus börtönlelkész: 4 fő Zsidó börtönlelkész: 1 fő (országos hatáskörrel) Összesen 33 fő

A büntetés-végrehatási szervezet reintegrációt segítő főbb projektjei 2009-ben 83 pályázatot nyújtottak be, amelyek közül 62 pozitív elbírálásban részesült. 21 program fejeződött be sikeresen, 26 szakmai megvalósítása volt folyamatban, valamint 15 program állt az előkészítés fázisában. Összességében a 2009. évben 311,18 MFt értékben nyertek pályázati forrásokat az intézetek és külső partnereik. 2010. első félévében 36 pályázat került benyújtásra, ebből 6 nyertes pályázat született, 27 elbírálási szakaszban volt, 3 pedig a tervezés fázisában állt. A bv. szervek közül 2010 első felében 13 vesz részt aktívan pályázati tevékenységben. Összességében 2.837 millió Ft a megpályázott összeg, a megítélt 6 nyertes pályázat értéke 29.460.400 Ft.

Pályázati programok Országos Bűnmegelőzési Bizottság (OBmB) által támogatott projektek: Balassagyarmati Fegyház és Börtön „Együtt, Közösen a Palóc-liget természeti környezetének megóvásáért”, „Adj esélyt, hogy jóvátegyem” Heves megyei Büntetés-végrehajtási Intézet „Börtön a városért”, „Visszailleszkedés új eséllyel” Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön „Hősök temetője – bűnmegelőzési, értékteremtő közösségszervezés”

Pályázati programok EQUAL Közösségi Kezdeményezés által támogatott projekt: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön: „Visszatérés a társadalomba” TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) által támogatott projekt: „Kapuláz – Esély az életre” TÁMOP 1.4.3-08/2

Pályázati programok Saját költségvetés terhére megvalósuló programok: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön: városszépítő közcélú munkavégzésének biztosítása Heves Megyei Bv. Intézet: Női elítéltek közterületi munkavégzése Egerben Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet: helyreállító munka végzése egy helyi állatkertben, egy óvoda játszóterén, valamint egy alapítvány létesítményében

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!