TÁJÉKOZTATÓ A VÍZÜGYET ÉRINTŐ AKTUÁLIS STRATÉGIÁKRÓL ÉS JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOKRÓL Dr. Kerekesné Steindl Zsuzsanna Főosztályvezető helyettes Vidékfejlesztési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
Nemzeti cselekvési terv
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A vízjog időszerű kérdései
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
TÁJÉKOZTATÓ A VÍZÜGYET ÉRINTŐ AKTUÁLIS STRATÉGIÁKRÓL ÉS JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOKRÓL Dr. Kerekesné Steindl Zsuzsanna Főosztályvezető helyettes Vidékfejlesztési.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Strukturális és Kohéziós Alapok
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Geotermikus aktualitások 2009-ben, Magyarországon Kurunczi Mihály.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
PARTNERSÉGI MONITORING BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓ AZ EX-ANTE FELTÉTELEK TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ AKCIÓTERVEK VÉGREHAJTÁSÁRÓL JÚNIUS 10.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

TÁJÉKOZTATÓ A VÍZÜGYET ÉRINTŐ AKTUÁLIS STRATÉGIÁKRÓL ÉS JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOKRÓL Dr. Kerekesné Steindl Zsuzsanna Főosztályvezető helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium KTV TVT Ülés Szolnok, október 22.

2 Jogszabályalkotás A téli csapadék tározásához – a mezőgazdasági vízszolgáltató művek üzemeltetéséről szóló 2/1997. (II.18.) KHVM rendelet módosítása A vízgazdálkodásról szóló évi LVII. törvény (Vgtv.) módosítása - vízkészlet járulékhoz kapcsolódó egyszerűsítés (Magyary Program 115. pont) A vízitársulatokról szóló évi CXLIV. törvény módosítása közgyűlés – taggyűlés Vízminőségi kárelhárítás - a vizek kártételei elleni védekezés szabályairól szóló 232/1996. (XII. 26.) Korm. rendelet és a környezetkárosodás megelőzésének és elhárításának rendjéről szóló 90/2007. (IV. 26.) Korm. rendelet módosításáról Normaszöveg, előterjesztés készítése a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízszállítási közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló kormányrendelethez. Az elvi vízjogi engedélyezés termálvizek tekintetében történő olyan szabályozásának szakmai előkészítése, amely képes kezelni azt a napjainkra tarthatatlanná vált helyzetet, hogy főként DK-Magyarországon az elvi vízjogi engedélyezési eljárást lekötött vízkészletekkel való „kereskedésre” illetve egyéb befektetői érdekek kiszolgálására használják.

3 Aszálystratégia készítése ( i Kormány ülés elfogadta az alapanyagot, elrendelte a részletes kidolgozását) Vízgazdálkodási, öntözési és aszálykezelési stratégia (konzultációs dokumentum elkészült, VM vezetői szinten bemutatásra került, társadalmi egyeztetés - road-show-k ősszel kezdődnek)‏

4 Nemzetközi jelentési kötelezettségek 2000/60/EK Víz Keretirányelv szerinti EU jelentés (Intézkedési Programok végrehajtásáról) folyamatban van (NEKI) Nitrát Irányelv 3. Nemzeti Jelentés elküldésre került az EU Bizottságnak

Az európai vízkészletek megőrzésére irányuló terv Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources Európai Unió Bizottsága november

6 A „Blueprint” folyamat: Célja: az EU vízügyi szabályozás komplett értékelése, áttekintése Idő horizont: 2020, úgy mint az EU 2020 Stratégia Új aspektusok a vízgazdálkodásban: ökológiai szolgáltatások szerepe, klímaváltozás, extremizáció, demográfiai változások, víz-élelmiszer-energia, földhasználatok, vízhiány, az integráció jelentősége, stb. Egyéb folyamatok: megújuló energia politika, KAP reform, stb.

Blueprint to Safeguard Europe’s Water – Az Európai Vizek Megőrzése, röviden “Blueprint” Nov 2012 „Blueprint To Safeguard EU Waters” Report on 2009 River Basin Management Plans Review Water Scarcity & Droughts Strategy Climate Change Vulnerability & Adaptation Report on 2009 River Basin Management Plans Review Water Scarcity & Droughts Strategy Report on 2009 River Basin Management Plans Climate Change Vulnerability & Adaptation Review Water Scarcity & Droughts Strategy Report on 2009 River Basin Management Plans Review Water Scarcity & Droughts Strategy Report on 2009 River Basin Management Plans Klímaváltozásl Sérülékenység és Adaptáció Vízhiány és aszály Stratégia felülvizsgálata Jelentés a 2009 Vízgyűjtő- gazdálkodási Tervekről Az EU vízkészletek fenntarthatósága és sérülékenysége « Fitness Check» EU szabályozási eszközök Szabályozási lehetőségek Területhasználat Erőforrás hatékonyság Gazdasági szabályzók Kormányzás Tudásbázis

8 Blueprint hatástanulmány 12 fő probléma 1. A víz megfelelő árazásának hiánya 2. Vízmérés hiánya 3. Kereskedelmi áruk címkézésének hiánya 4.Földhasználat/mezőgazdaság hatásai 5. Épületek és berendezések hatékonyatlansága 6. Rossz hatékonyságú infrastruktúra 7. A víz újra használat hiánya 8. Kormányzat 9. Célok kitűzése 10. Aszály kezelés 11.Költség-haszon megértése 12. Tudásbázis

9 Földhasználat és ökológiai állapot Útmutató a természetes vízvisszatartáshoz KAP zöldítés 1 pillér a természetes vízvisszatartás támogatására Stuktúrális és Kohéziós Alapok használata, és EIB hitelek a természetes vízvisszatartás támogatására GMES alkalmazások használata az illegális vízkivételek feltárására Útmutató az ökológiai vízigény és vízháztartás meghatározására

10 Kémiai állapot és szennyezés Víz Keretirányelv érvényesítése, különös tekintettel a monitoring tevékenységekre Nitrát Irányelv: A nitrát érzékeny területek kiterjesztése, és a cselekvési programok erősítése Települési Szennyvízkezelési Irányelv: A megfelelési arányok javítása a szennyvízkezelés a hosszú távú beruházási terveiben Megvalósítási tervek készítése

11 Kémiai állapot és szennyezés Ipari kibocsátásokról szóló irányelv: Biztosítani kell, hogy az ipari kibocsátási engedélyek előírják a kibocsátási határértékek (ELV), amelyek összhangban vannak az elérhető legjobb technikákkal (BAT), és figyelembe veszik a vizekre vonatkozó célkitűzéseket A peszticidek fenntartható használatáról szóló irányelv: a kölcsönös megfeleltetéshez való hozzáadása a KAP keretében. Környezetminőségi előírások irányelv: a Bizottság módosító javaslatainak elfogadása Gyógyszerek: jelentés készítése a gyógyszerek és a környezet címmel

12 Vízhatékonyság A VKI vízzel kapcsolatos árpolitikája, ill. költségmegtérülési kötelezettségeinek érvényesítése, beleértve a vízmérést is, ahol szükséges A víz megfelelő árazása ill. a költségmegtérülés ex ante feltétel legyen a vidékfejlesztési és kohéziós alapoknál CIS Útmutató kialakítása a kereskedelmi rendszerekre és a költség-haszon elemzésekre A vízfelhasználás csökkentése előfeltétele kell legyen bizonyos öntözési projekteknek a vidékfejlesztésben

13 Vízhatékonyság CIS Útmutató kialakítása a vízmérlegre (és az ökológiai vízigényre) CIS Útmutató kialakítása a célkitűzésekre Vízzel kapcsolatos termékek felvétele az „Ökodesign” Munkatervbe Önkéntes EU Ökocímke és Zöld Közbeszerzési kritériumok kialakítása a vízzel kapcsolatos termékeknél A jó gyakorlatok és eszközök elterjesztése a fenntartható gazdaság eléréséhez

14 Sérülékenység CIS Útmutató kialakítása a Természetes Vízvisszatartó Intézkedésekre (Zöld Infrastruktúra) A KAP Zöldítés I. pillére támogatja a Természetes vízvisszatartó Intézkedéseket (az ökológiailag fontos területeken keresztül) Strukturális és Kohéziós Alapok használata, és EIB hitelek a természetes vízvisszatartó intézkedések támogatására A VKI követelményeinek erősítése az aszálykockázat kezelésben Árvízi kockázat kezelési tervek kidolgozása Szabályozási javaslatok víz újrafelhasználási eszközök szabványaira Európai Aszálymegfigyelő Központ további fejlesztése

15 Horizontális szempontok Az Innovációs Partnerségek a Víz-és Mezőgazdasági termelékenységért és Fenntarthatóságért végrehajtása A WISE frissítése, jelentések és statisztikai követelmények Hidro-gazdasági modell kidolgozása A CIS munkájának folytatása a tudomány és a politika kapcsolódási pontjain A VKI követelményeinek megjelentetése keresztirányú megfeleltetésében a KAP-on belül Az ellenőrzések és felügyeleti követelmények erősítése Tudatosságnövelés támogatása a vízfogyasztásban (pl. önkéntes címkézési és tanúsítási rendszerek)

16 Globális szempontok A biztonságos ivóvízhez és az alapvető higiéniai szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatása Az integrált fenntartható vízgazdálkodás támogatása

17 Blueprint menetrend Blueprint indító konferencia november 26-27, Nicosia Tanácsi Következtetések 2012 December 17 Európai Parlament

A „Blueprint csomag” Blueprint Közlemény COM(2012)673+ Hatástanulmány SWD(2012) 381 & 382 Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek jelentései COM(2012)670 Bizottsági Munkadokumentum, Európai Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek áttekintése, SWD(2012) 379 Bizottsági Munkadokumentum, Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek (mindegyik tagállam + Norvégia) SWD(2012) 379 A vízhiányra és az aszályra vonatkozó európai politika felülvizsgálatáról szóló jelentés COM(2012)672 + kísérő Bizottsági munkadokumentum, SWD(2012)380 Fitness Check A dokumentumok elérhetők:

19 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!