A számítástechnika és informatika tárgya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alaplap.
Advertisements

Pintér Tamás.  Egyszerűen: ◦ tudás ◦ hatalom  Bővebben: ◦ Az információ latin eredetű szó, amely értesülést, hírt, üzenetet, tájékoztatást jelent.
Információ, adat, kommunikáció
ADATBÁZISOK.
Interaktív táblák Bevezetés.
Informatika Jogi informatika Mai témáink u A jogász és az informatika viszonya u Információs tevékenység a jog területén u Az információ fogalma u Az.
Informatikai alapfogalmak
Az információszerzés.
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Információ és közlemény
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
Az informatika alapjai
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
Informatikai alapfogalmak
Nagy Gábor MF01-M2.
Neumann elvek.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Informatika.
Az információs rendszer fogalma
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Egy egyszerű gép vázlata
Szoftvertechnológia Ember-gép rendszerek. Mit értünk rendszer alatt? Kapcsolódó komponensek halmaza – egy közös cél érdekében működnek együtt A rendszer.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Az információ-technológia alapfogalmai
Információtechnológiai alapismeretek
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 4. Előadás Vezérlésfüggetlen NC ciklusok.
Informatika.
Készítette: Terdik Sándor PTM IV. Ismeretszerzés természetes nyelvű dokumentumokból.
A GYŰJTEMÉNY KVANTITATÍV ELEMZÉSE AZ ELEMZÉS KÉRDÉSE: SZÁMSZERŰEN ÉS ARÁNYAIBAN HOGYAN OSZLIK MEG A GYŰJTEMÉNY?
Információ, adat, jel, kód
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
Kompetenciamérés a szakmai vizsgán - mérőeszközök Ujfalvy Andrásné Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet április 27.
Adatok és információk Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT.
Adatábrázolás, kódrendszerek
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Hálózati alapismeretek
Információelméleti alapok Adat és információ. Szemléletmód Fogalomalkotás Kommunikáció - konvenciók Az ismeret rokonai - adat, információ Az adatkezelés.
A kommunikáció.
Adatbázis kezelés.
Jelek, jelrendszerek.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Az informatika alapjai
Adatbázis-kezelés.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Információ ... Számítógép: Információ:
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
CISC-RISC processzor jellemzők Előadó: Thész Péter Programtervező informatikus hallgató Budapest,
Kommunikáció.
Információ.
A számítógép feladatai és felépítése
Informatikai alapfogalmak
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
IKT A PEDAGÓGIÁBAN 1 Készítette: dr. Létray Zoltán.
Informatika (Bevezetés az informatikába)
Számítógépes algoritmusok
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

A számítástechnika és informatika tárgya Alapfogalmak Az informatika mint tudomány A számítástechnika tárgya Gimnázium Óbecse

Alapfogalmak Adat és információ A mindennapi életben szükségünk van arra, hogy különböző tényeket, eseményeket, gondolatokat elmondjunk vagy leírjunk. Ehhez megfelelő jelrendszerre van szükségünk. Az információ fogalma a számítástechnikában a következőképpen definiálható : Az információ olyan ismeret, amely alkalmas arra, hogy élő szervezet vagy vezérlőberendezés (gép) befogadja. Ebből a meghatározásból következik az információ néhány fontos tulajdonsága : az információ csak a kibocsátó (adó) és a befogadó (vevő) viszonylatában létezik az információ gazdagítja a befogadó tudását az információnak érthetőnek kell lennie a befogadó számára és az információ értéke függ a befogadó előzetes tudásától.   Gimnázium Óbecse

Alapfogalmak Az adat valamilyen formában rögzített információ. A számítástechnikában az adat fogalmát a következőképpen határozzuk meg : Az adat tényt vagy gondolatot fejez ki olyan formában, amely az ember vagy gép általi kommunikálás folyamatában értelmezhető és feldolgozható. A numerikus (számszerű) adat mennyiségi viszonyokat fejez ki, a szöveges pedig minőségi viszonyokat. Az adat feldolgozásával információ keletkezik. A számítógép olyan gép, amely adatokat dolgoz fel. A számítógép (computer) elnevezés azzal magyarázható, hogy az első számítógépeket számítási műveletek automatizálása céljából fejlesztették ki. A számítógép olyan technikai eszköz, amely egy sor művelet automatikus elvégzésére képes. Gimnázium Óbecse

Az informatika mint tudomány számítógép ->információk bevitele ->tárolása ->feldolgozása ->továbbítása ->megjelenítése Az információs technológia az információ tárolását, feldolgozását és továbbítását szolgáló módszerek, technikák és eszközök összesége. Azokat a rendszereket, amelyeknek alapvető feladata az információ tárolása, továbbítása és feldolgozása információs rendszereknek nevezzük. Az informatika olyan tudomány, amely az információs rendszereket és az egyéb rendszerek információs vonatkozásait tanulmányozza. Gimnázium Óbecse

A számítástechnika tárgya A számítástechnika szakterülete azokat a tevékenységeket foglalja magában, amelyek lehetővé teszik a feladatok számítógépes megoldását ( mit és hogyan lehet a számítógép segítségével megoldani). Gimnázium Óbecse