Birta-Székely Noémi Pszicológia és Neveléstudományok Kar Kolozsvár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

Korai fejlesztés a bölcsődénkben
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Az iskolai szociálismunka
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
ALKALMAZOTT DIDAKTIKA
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Közösségi Szolgáltató Csoport
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Gyermekkori depresszió
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Az óvoda és az iskola együttműködésének megvalósulása a Naprakészség TIOK-ban Mérleg.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
Pedagógiai személyiségértelmezések
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Integráló iskolák a közoktatásban
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
A NEVELÉS TERÜLETEI.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Inklúzív nevelés Magyarországon
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Integráció és inklúzió
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Az inkluzív nevelés programjának kidolgozása
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Készítette: Csibi-Gungl Adrienn Konzulens : Gáspár János.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
A szocializáció folyamata
Mentális zavarok osztályozási rendszere
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Birta-Székely Noémi Pszicológia és Neveléstudományok Kar Kolozsvár A pedagógia alapjai Életkori sajátosságok A gyermek megismerése 4.5. előadás Birta-Székely Noémi Pszicológia és Neveléstudományok Kar Kolozsvár

TARTALOM Életkori és egyéni sajátosságok A gyermek fejlődését befolyásoló környezeti tényezők (család, média, kortárscsoport) jelentősége Hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyermek Viselkedészavarok, magatartászavarok és deviáns viselkedés Tanulási zavarok Emocionális és neurotikus rendellenességek hatása a gyermek fejlődésére és iskolai teljesítményére Az integrált oktatás és a speciális nevelési igényű gyerekek A megismerésben alkalmazott módszerek és eljárások Szociális készségfejlesztés Csoportmódszerek Készség és személyiségfejlesztő gyakorlatok

Életkori és egyéni sajátosságok Az életkori sajátosság az életkornak megfelelő tulajdonságok, képességek összessége FEJLŐDÉSELMÉLETEK (Freud, Piaget, Erikson) minden gyermek személyiségét egyéni fejlődési ütem és egyéni sajátosságok fogják jellemezi Milyen tényezők befolyásolják a fejlődést? – fejlődéslélektan ±2.5 év (Nagy József)

A gyermek fejlődését befolyásoló környezeti tényezők (család, média, kortárscsoport) jelentősége szociális tanulás: a pedagógiai folyamatokban a szaktantárgyak tartalmának tanulása mellett a szociális tanulási tartalmak elsajátításának folyamata. érzékeny (szenzitív) periódus

Család kidolgozott és korlátozott kód (Bernstein 1964) Szülői testvér Anyagi helyzet Kulturális ellátottság hatás

Média televízió, az internet, a telekommunikációs eszközök, számítógépek Médiapedagógia hírközlés, a kommunikáció és a manipuláció mint tananyag mozgókép nyelvének megismerése műsorok direkt elemzése kreatív média

Kortárscsoport Iskoláskor Serdülőkor káros szenvedélyek deviáns csoportokhoz

Hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyermek Veszélyeztetettség: olyan – magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében kialakult – állapot, amely a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja vagy akadályozza. (Földes Petra 2005) Nemzeti Gyermekvédelmi Hivatal (A.N.P.D.C. – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului)

Viselkedészavarok, magatartászavarok és deviáns viselkedés Magatartászavar okai biológiai szociális stigmatizáció deviáns - elfogadott normát szeg meg tetteivel, viselkedése antiszociális viselkedéssé fajul Szociális készségek fejletlensége – a segítségnyújtásban ezen az úton indulhatunk el.

Tanulási akadályozottság Tanulási zavarok TANULÁSI PROBLÉMÁK Tanulási nehézség Tanulási zavar Tanulási akadályozottság betegség, Hosszabb hiányzás, Korrepetálás családi problémák, hátrányos helyzet Diszkalkulia diszlexia Diszgráfia Figyelemzavar Hiperaktivitás fimotaság beszédzavarok (dadogás, hadarás, pöszeség, raccsolás, orrhangzóság) értelmi, mozgás-, látás-, hallássérültség halmozottan sérültek (pl. süket-vakság)

Emocionális és neurotikus rendellenességek hatása a gyermek fejlődésére és iskolai teljesítményére szorongás teljesítményszorongás generalizált szorongás alvás zavarai alvajárás (szomnambulizmus) szorongásos alvászavarok (inszomnia) éjszakai felriadás (pavor nocturnus) táplálkozás zavarai obezitás anorexia bulimia

Az integrált oktatás és a speciális nevelési igényű gyerekek integráció (fogadás) inklúzió (befogadás) Az integráció optimális esetben olyan sajátos nevelésszervezési forma, amely SNI gyermekek számára az adott körülmények között lehetővé teszi, hogy lakóhelyükön a saját korosztályukba tartozó, hasonló eltéréseket nem mutató gyermekekkel együtt vehessenek részt az intézményes nevelésben.

A megismerésben alkalmazott módszerek és eljárások megfigyelés iskolai tevékenység és az életrajzi adatok értelmezése (portfolió) beszélgetés fejlesztő interjú szociometria

Szociális készségfejlesztés Személyiségfejlesztés néhány jelentős területe Kreativitás Énkép Önismeret Empátia Társismeret, kapcsolatteremtés Divergens gondolkodás Nonverbális készségek, Metakommunikáció

Csoportmódszerek DUSO, Bűvös kör programok, tanmenetek Alaptechnikák mintanyújtás megerősítés szerepjáték ötletbörze DUSO, Bűvös kör programok, tanmenetek

Készség és személyiségfejlesztő gyakorlatok Kreativitást fejlesztés Nyelvi, szókincs Performációs Esztétikai érzékenység Nonverbális készségek fejlesztése Érzelmek kifejezése Imitációs készség Önkép, önismeret fejlesztése Testi önismeret Önkifejezés, önjellemzés, önábrázolás Énideál, célok, értékek Társismeret, kapcsolatteremtés fejlesztése Ismerkedés Kapcsolatteremtés