Turizmus a Dél-alföldi régióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Hogyan tovább egészségturizmus? Tények és vágyak a régióban
Aktuális pályázati lehetőségek
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
HAJDÚSZOBOSZLÓ ⁄ Hajdúszoboszló Közép-Európában, Magyarország keleti részén található. Európa híres pusztája, a Hortobágy és a mozgalmas nagyváros, Debrecen.
Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Wellness lehetőségek A wellness, mint az egészségturizmus része.
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE TURISZTIKAI ELEMZÉSE Előadás Idegenforgalmi és szálloda szak II. Budapest, 2005.október 10. ŐRY PÉTER:
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Partium vidéki örökségei
TDM Szakmai Nap november 21.
Körös-Maros Nemzeti Park
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Velence Magyarország egyik leggyorsabban, leglátványosabban fejlődő kisvárosa, mely a Velencei-tóval a Velencei- hegység lankás dombjaival, hazánk egyik.
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Magyarország természeti csodái
Budapest mint világváros
Településmarketing Értékaudit.
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Nyugat-Dunántúl turisztikai régió Turizmusfejlesztési stratégia
Alföld Az Alföld résztájai: Duna-Tisza-köze Tiszántúl Mezőföld
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
Egészségturizmus fogalma
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Készítette: Horváth Mónika
A Fertő mente turizmusa Kundi Viktória PhD hallgató április 27.
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
A Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség jelene és jövője
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Szeged és környéke természeti értékei
KETTŐ AZ EGYBEN: MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÉPZÉS ÉS GYAKORLATI HELY KIALAKÍTÁSA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGIAI KARÁN Dr. Viskolcz Noémi Szegedi.
Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Turizmusfejlesztési prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli RMI Marketingterv prezentáció
Dél-dunántúli Régió közlekedése Morandini Kristóf III éves földrajz-informatika tanár.
A turizmus szerepe és fejlesztési lehetőségei a határmenti területeken INNOAXIS project Pap Ági „Jó szomszédok a közös jövőért” Szabadka, november.
ÉSZAK-ALFÖLDI TURISZTIKAI RÉGIÓ TDM RENDSZER
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Vonzástényezők vizsgálata két fürdőváros példáján
Magyarország természeti kincsei
A mi Velencénk: a turisztikai tér és miliő összefüggésrendszerének változásai a „Velencei tó kapujában” Wirth Gábor Doktorandusz SZIE Enyedi György RTDI,
A Magyar Turizmus Zrt. egészségturisztikai marketing tevékenysége Dr
Magyarkanizsa számokban  200 km-re Budapesttől és Belgrádtól egyaránt  Területe: 400 km 2  Lakossága: (2012.)  A község településeinek száma:
Magyarország.
Tourinform. Tourinform irodák 150 iroda 9 regionális szervezet 2 millió látogató Információk kiadványok rendezvények kiállítások továbbképzések.
Tiszafüredi Halas Napok
Következő órán ELLENŐRZÉS! Alföld tájai, gazdasági élete.
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
KERESLET ÉS KÍNÁLAT AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN 3. Előadás/Szeminárium
Balaton „Tengernyi élmény itthon”. A legjelentősebb belföldi fogadóterület I-IX. hó: (22,2,%) A teljes vendégforgalom alapján második I-IX.
Zene: Princess- Magyar táncok No. 1
TOURINFORM IRODA BADACSONY SZIGLIGET
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
A Tourism4C project bemutatása Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Kick-off találkozó Zalaegerszeg, május
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
Gerje-Körút „A közös program”
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Készítette: Koleszár Gábor
Előadás másolata:

Turizmus a Dél-alföldi régióban Molnár Balázs 3. éves geográfus

„Ahol a napfény is megpihen” Változatos felszínű és természeti adottságú Folyókkal gazdagon átszelt síkság Hungaricumok, gasztronómiai és népművészeti jellegzetességek, hagyományok,nemzeti parkok, természetvédelmi területek, stb. Szegedi paprika, kalocsai hímzés, halasi falfestés, szegedi halászlé,makói hagyma, gyulai és csabai kolbász, bánkúti búza, kecskeméti barackpálinka Kiskunsági, Körös-Maros, Duna-Dráva nemzeti park

„Ahol a napfény is megpihen” Bugaci puszta – jellegzetes homokpuszta és buckavilág, szikes tavak és szikes puszták, őshonos magyar háziállattartás. Dévaványa – Európa legnagyobb túzokrezervátuma. Natúrákhoz kapcsolódó túrisztikai termékek – lovas- ,gyógy-, öko-, és vízitúrizmus. Színvonalas lovastanyák a bugaci pusztában, sok lovasbázis.

„Ahol a napfény is megpihen” Sok a fejlődőben lévő fűrdő, gyógyfürdő és termálfürdő. Több, mint 50 gyógy és termálfürdő – Kiskunmajsa, Tiszakécske, Orosháza, Gyopárosfürdő Fehér-tó, Kolon-tó /madárvilág/ Szanazúg, Mártély – jó színvonalú szolgáltatások, vízisportok. Sok tanyás térség, lehetőség a falusi túrizmusra /Pusztamérges/.

„Ahol a napfény is megpihen” Szeged – Dóm, Zsinagóga, Ferences templom, Móra Ferenc Múzeum, Kecskemét – Városháza, Főtér, Katona József Színház. Békéscsaba – Jókai Színház, Városháza, átalakítások, nagyszabású városrekonstrukciók Gyula – vár, várfűrdő, végvári esték, Gyulai Várjátékok, zenés darabok, gyermekdarabok, pezsgő élet nyáron Konferenciatúrizmus, rendezvénytúrizmus

Statisztikák, a régió szerepe az ország túrizmusában Nem kifejezetten jó a földrajzi fekvés, viszonylag távol esik Budapesttől. Részesedés az összes vendégéjszakából 6,7 %, a szállásférőhelyek és a vendégek számából 8 %. Az átlagos tartózkodási idő fél- egy nappal elmarad az országos átlagtól, jelentős a tranzit és látogató jelleg. Itt a legkisebb a szállodák száma, szobaszáma, minden szálláshely összes férőszáma. A külföldi vendégek számát tekintve a 6. Nem kielégítő az úthálózat, vasúti pályák állapota sem megfelelő

A régió erősségei Termálvíz adottságok. Vonzó természeti adottságok. Folyóvizekben való gazdagság. Napsűtéses órák országos viszonylatban magas száma. Kimagasló kulturális értékek. Konferenciatúrizmus alapinfrastruktúrája kiépülőben van Szegeden. Tanyás településszerkezet /falusi túrizmus/ Gazdag nemzetiségi tradíciók.

A régió gyengeségei Nagy távolság Budapesttől. A túrisztika és települési infrastruktúra elmaradott. Marketing kommunikáció hiányosságai. Regionális programcsomagok hiánya. A túrisztikai vállalkozások indításához kevés tőke áll rendelkezésre.

A régió lehetőségei Interregionális együttműködés növelése /Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégió/ Növekvő EU-s források a túrizmusban. Gyógytúrizmus, wellness, fittness után nő az érdeklődés. Bővülnek a marketing-kommunikációs eszközök. A regionális szerveződéssel nő a régió programkínálata.

A régió veszélyei A balkáni térség problémáinak eszkalálódása. Fokozódik a vonzó hatása az olcsóbb árfekvésű külföldi, főleg román túrisztikai célpontoknak. Közbiztonsági helyzet romlása. A folyók régió határokon túlról érkező szennyeződésének további fokozódása.

Forrás Itthon otthon van ( Turisztikai melléklet- 2007 február) www. Del-alfold.hu Arpi.theater.hu www.pusztaregion.hu