Hatékony gyorsítótár használata legrövidebb utak kereséséhez Bodnár István, Fodor Krisztián, Gyimesi Gábor Jeppe Rishede Thomsen, Man Lung Yiu, Christian.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Floyd-Warshall algoritmus
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Valóban azt látjuk, ami a retinára vetül? Dr. Kosztyánné Mátrai Rita Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Informatika Tanszék.
MESTERSÉGES INTELLIGENCIA (ARTIFICIAL INTELLIGENCE)
ADATBÁZISOK.
SStat - Statisztika 2014.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Internet Felépítése, működése.
Adatmenedzsment és kontrolling. ADAT Adott folyamat pillanatnyi állapotának jellemzője, mely önmagában nem értékeli az adott folyamatot.  Mennyi?130.
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Az elemzés és tervezés módszertana
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Rendszerfejlesztés.
Programozás III KOLLEKCIÓK 2..
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
A számítógépes memória jellemzői
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
SQL Server 2005 relációs adattárház technológiák
Az adatfeldolgozás forrásai
„Országos” feladat. Feladat: Egy tetszőleges, színes országokat tartalmazó térképen akar eljutni egy kommandós csapat egy országból egy másikba. Viszont.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kereső programok használata
Hogyan lehet használni a keresőprogramokat? Készítette: Tankó Csongor Felkészítő tanár: András Izabella Gábor Áron Iskolaközpont Szentegyháza.
A memóriák típusai, jellemzői
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
A mikroszámítógép felépítése
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Adatszerkezetek 1. előadás
Szemantikus keresők.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Dr. Fekete István Integrált kockázatfelmérés informatikai támogatása: Szigma Integrisk Budapesti Corvinus Egyetem Balatonalmádi január
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Kötvényárazási hibák intelligens javítóalgoritmusának tervezése és fejlesztése GELLÉN ÁGNES IUFQ58.
Petri-hálón alapuló modellek analízise és alkalmazásai a reakciókinetikában Papp Dávid június 22. Konzulensek: Varró-Gyapay Szilvia, Dr. Tóth János.
Keresőrendszerek.
Előadó: Nagy Sára Mesterséges intelligencia Kereső rendszerek.
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
1 Dijkstra Algoritmusa Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Április 02 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S a b c d e
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Az internetes keresési módszerek
HTML ÉS PHP (Nagyon) rövid áttekintés. ADATBÁZISRENDSZEREK MŰKÖDÉSI SÉMÁJA Felh. interakció DB Connector MySQL ? A gyakorlaton:
Bellmann-Ford Algoritmus
Minuet: A Scalable Distributed Multiversion B-Tree Írta: Benjamin Sowell, Wojciech Golab, Mehul A. Shah Feldolgozta: Fokin Miklós, Hodosy Gábor, Tóth Tamás.
Gráfok ábrázolása teljesen láncoltan
A szolgáltatás technikájával – technológiájával kapcsolatos elemzések „EISZ Jövője” Konferencia június 22.
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
Automatikus fizikai tervezési javaslatok XML adatbázisokhoz Balogh Bernadett Kresz Marcell Cseh Tamás.
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
Adatbázisszintű adatmodellek
Adatkeresés az interneten
Digitalizálás a könyvtárban …mit, mivel, hogyan, mikor, miért, mennyire…
Huffman algoritmus Gráf-algoritmusok Algoritmusok és adatszerkezetek II. Gergály Gábor WZBNCH1.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Online adatbázisok  Minden jog fenntartva.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Webáruház rendszerek Reisz Péter G-3S
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
Mesterséges intelligencia
Leíró nyelvtan - adatbázisból
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
Depth First Search Backtracking
Az internet minőségi információ halmazainak feltárásáról
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Cache példák 2019 (IMSC).
Előadás másolata:

Hatékony gyorsítótár használata legrövidebb utak kereséséhez Bodnár István, Fodor Krisztián, Gyimesi Gábor Jeppe Rishede Thomsen, Man Lung Yiu, Christian S. Jensen Effective Caching of Shortest Paths for Location-Based Services.

Gyorsítótár (cache) Webes keresések a mindennapok részét képezik. Rengeteg kérés a szerverek felé. Sok részben vagy teljes egészében azonos kérés. Megoldás: gyorsítótár A tárolt adatokat visszaadhatjuk „azonnal” a szerver kihagyásával. Jelenleg nincs hatékony megoldás az útkeresések eredményeinek gyorsítótárazására.

A webes és az útvonal keresés gyorsítótárazásának meghatározó különbségei Pontos egyezés vs. Részút egyezés Webes lekérdezéseknél ritkán kapjuk vissza ugyanazt az eredmény különböző kulcsszóra. Útvonal keresésnél nem szabad figyelmen kívül hagyni a részútvonalakat. ( ) Gyorsítótár felépítése Web keresésnél általában hasító táblát használnak. Gyors elérés. Hasítással nem lehet megtalálni a részutakat., Ki kell használni az esetleges átfedéseket. Szükséges egy speciális struktúra kialakítása. Lekérdezés költsége Ha nem találjuk a gyorsítótárban a keresett útvonalat, akkor meg kell hívnunk egy kereső algoritmust. Egyes lekérdezések költsége nagyobb mint másoké. Jelenlegi ismereteink alapján nem tudjuk meghatározni két pont közötti legrövidebb út várható költséget.

Célkitűzések Modell kialakítása a gyorsítótárazásból fakadó előny felmérésére. Statisztikák előállítása a naplófájlokból. Ennek segítségével megbecsülhetővé válik a legrövidebb utak számítási költsége. Olyan algoritmus tervezése, amely eldönti, hogy milyen eredményeket érdemes eltárolnunk. Hatékony gyorsítótár szerkezet kialakítása, ami alkalmas legrövidebb utak tárolására. Felmérni a felsoroltak hatékonyságát valós adatokkal.

Alapfogalmak

Gyorsítótár modellek Dinamikus Ha nincs a keresés a gyorsítótárban, akkor lekérdezzük a szervertől, és eltároljuk. Ha megtelt, akkor a legrégebbit töröljük és az újat beírjuk (LRU). Hátrány: Költséges a folyamatos karbantartás. Statikus A leggyakoribb lekérdezéseket tartalmazza. A lekérdezés pillanatában minimális költség. Bizonyos időközönként újra kell építeni. Csak offline állapotban lehetséges az újraépítés. Nem mindig a legfrissebb adatokat tartalmazza. A lekérdezések egy kis részének lényegesen nagyobb a „népszerűsége”, mint a többinek.

Gyorsítótár modellek - példák A probléma mindkettővel: Nem veszik figyelembe a számítási költséget.

Hasznossági modell

Gyakoriság és költség becslése

Gyorsítótár előállítása E = 1 esetén

Algoritmus

Gyorsítótár struktúrája Biztosítani kell egy hatékony elérést garantáló adatszerkezetet. Építsünk egy útvonaltömböt és egy csúcslistát. Ha a két végponthoz tartozó listának a metszete nem üres, akkor biztosak lehetünk, hogy az eredményt megtaláljuk a gyorsítótárban.

Köszönöm a figyelmet!