A térfogat és az űrtartalom mérése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mértékegységek.
Advertisements

Testek úszása,lebegése és elmerülése
a terület meghatározása
Folyadékok és gázok mechanikája
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
A sűrűség.
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
Az ötlettől a projekttervig
Keménységmérések.
Epizód:a téglatest térfogata,felszíne
Tömegmérés A tömeg és a súly
ALAPVETŐ MÉRÉSEK.
A térfogat mérése.
A sűrűség meghatározása
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Térfogat és felszínszámítás 2
Poliéderek térfogata 3. modul.
Testek csoportosítása
Hőtágulás.
Kísérletezés az EDAQ530 adatgyűjtő műszerrel
A négyzet kerülete K = 4· a.
Téglatest és kocka térfogata
Hasáb térfogata 10. kép 1 m3 1 dm3 1 cm3.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
A MÉRETMEGADÁS SZABÁLYAI
Felhajtóerő.
FIZIKA A NYOMÁS.
A levegő nyomása és a forrás
A szilárd testek térfogatának mérése
A folyadékok sűrűsége Hustota kvapalín.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
A talaj pórustere aggregátumokon belüli aggregátomok közötti hézagok hézagok összessége összeköttetésben vannak egymással mérete folytonosan változik.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az anyag néhány tulajdonsága, kölcsönhatások
Alaprajz
Szabályos hasábok Mit tudok róla? (Know) (Wonder) Mit tanultam?
Szabályos hasábok Mit tudok róla? (Know) Mit szeretnék tudni? (Wonder) Mit tanultam? (Learn) Teruleteket Kepletek Gyakorlatok.
Szabályos hasábok Mit tudok róla? (Know) (Wonder) Mit tanultam?
Szabályos hasábok Mit tudok róla? (Know) (Wonder) Mit tanultam?
Poliéderek felszíne és térfogata
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: Kiss István
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Állandóság és változás környezetünkben
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Javasolt eszközök, módszerek
A sűrűség.
Folyadékok és gázok mechanikája
Összefoglalás: A testek nyomása
Fizikai alapmennyiségek mérése
A cél-meghatározási, projektdefiniálási fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
1.Mi a tehetetlenség? 2.Fogalmazd meg a Newton I. törvényét! 3.Írj legalább három különböző példát a testek tehetetlenségére! 4.Két test közül melyiknek.
Előadó: Horváth Judit. Varga Tamás üzenete Érdekeljen a tárgyad! Ismerd a tárgyadat! Ne feledd: a tanulás legjobb módja az, ha magunk jövünk rá valamire.
Természettudományi mérések. Tudományos hőmérő Mára már nem higanyos hőmérőt alkalmaznak, tudományos hőmérésnél, hanem Termoelemmel.
Kúpszerű testek.
A testek néhány mérhető tulajdonsága 3. óra
A hőmérséklet mérése.
Az ötlettől a projekttervig
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
TÉRGEOMETRIA.
Áramlástani alapok évfolyam
A mérés A mérés összehasonlítás, ahol a mérendő mennyiséget hasonlítjuk össze az egységnyinek választott mennyiséggel. Hosszúság mérése: Hosszúságot hasonlítunk.
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

A térfogat és az űrtartalom mérése

F/1. Mit mérünk m3-ben? Páros munka A térfogat fogalma: A térfogat a térből elfoglalt hely. Az űrtartalom, az üreges testek befogadóképessége, az üreg térfogata. Mértékegységei önkényes:……………..pohárnyi, kanálnyi, doboznyi régi vagy emberi: ………………..maroknyi, kortynyi SI: …………….m3, l F/1. Mit mérünk m3-ben? Páros munka F/2. A mesékben előforduló egységek, eszközök összegyűjtése, értelmezése, rögzítése. Egyéni munka

Térfogatmértékek összefüggései 1m3 = 1000 dm3 = 1000x1000 cm3 = 1000x1000x1000 mm3 1l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml 1hl = 100 l 1dm3 = 1l összefüggés szemléltetése 1l-es űrmérték összehasonlítása az 1 dm élhosszúságú kocka űrtartalmával F/3: Egyéni munka 1m3 gáz ára: ……...Ft Havi gázfogyasztás térfogata: …… m3 ára: …….. Ft 1m3 víz ára: ………Ft Havi vízfogyasztás térfogata: …… m3 ára: ……….Ft Számlák értelmezése. Felnőtt ember optimális folyadékbevitele naponta: ……. l

Térfogatmérés a gyakorlatban Folyadékok térfogatának mérése Térfogatmérés módjai és eszközei űrmértékek : 1l, 1/2l, 1dl, 1cl mérőhengerek pipetták háztartásban használatos eszközök F/4: űrmértékek vizsgálata F/5: pipetták vizsgálata F/6: különböző befőttes üvegek űrtartalmának meghatározása

Szilárd anyagok térfogatának mérése Szabályos testek térfogatát hosszúságok ismeretében számítással végezhetjük: V = a·b·c V = A·m Vízkiszorítás módszere (kisiskolásoknál) Feltételei: a mérendő ne lépjen kölcsönhatásba a vízzel, és sűrűsége legyen nagyobb a víz sűrűségénél. F/7: A vízkiszorításos térfogatmérés elemi lépéseinek meghatározása. Páros- majd csoportmunka

Vtest = Vfolyadék = V2 - V1 Megoldás megfelelő edény kiválasztása az edény megfelelő mennyiségű vízzel való megtöltése a vízszint megjelölése (V1) a mérendő test belehelyezése a kialakult vízszint megjelölése (V2) A térfogatkülönbség (V) mérésének módja: …... a test térfogata = a térfogat megváltozásával Vtest = Vfolyadék = V2 - V1

F/8: A módszer alkalmazásához szabályos és szabálytalan alakú de különböző anyagú tárgyak, testek kiválogatása szükséges eszközök:……………………. előzetes becslés szerinti válogatás……….. módszer megfogalmazása…………... tapasztalatszerzés A tapasztalat eredménye……………..

F/9. Szabályos testek térfogatának mérése Különböző anyagú szabályos testek térfogatának mérése A legnagyobb Al hasáb Négyzet-alapú Fe hasáb Négyzet-alapú Al hasáb A legkisebb Al hasáb

Egy lélegzetnyi levegő térfogatának meghatározása a vízkiszorítás módszerével Ötletek gyűjtése, értelmezése Szükséges eszközök bemutatása 3l-es vagy 5l-es befőttesüveg, műanyagcső gézlap, olló, lavór, A4-es papírlap, filctoll, víz A tevékenység menetének megtervezése Csoportmunka.

Megoldás A lavórba vizet teszünk. A befőttes üveget színültig megtöltjük vízzel. A papírlapot az üveg szájára illesztjük és szájával lefelé fordítva beleállítjuk a lavórban lévő vízbe. Megjelöljük a vízszintet (V1). A műanyagcsövet az üveg szája alá tesszük. A másik végére pedig egy gézlapot rakunk és belefújuk a levegőt. Megjelöljük a vízszintet (V2), majd kiemeljük az üveget a lavórból. A V mérése.

A mérés menete A térfogatmérés megtervezése - csoportmunka A mérési módok értelmezése, a jó megoldások közül a legegyszerűbb és legkényelmesebb kiválasztása. A mérés menetének összeállítása - csoportmunka Állítsuk a befőttes üveget az asztalra! Az első jelig töltsünk fel vízzel! Válasszuk mértékegységet! A választott egység segítségével töltsük fel vízzel az üveget a második jelig, Közben számoljuk meg, hogy hányszor kellett az egységet használnunk. Az egység űrtartalmát meghatározva mérőhengerrel, a levegő térfogata kiszámítható.

Tapasztalatszerzés Mértékegység megválasztása, rögzítése (rajzban és írásban) - csoportmunka Becslés: ……… Mérés elvégzése Eredmény rögzítése: ……………. A választott mértékegység űrtartalmának meghatározása (mivel és mennyi?) A levegő térfogata = ………………….