A biológiai óra genetikája. Kezdeti eredmények I. az SCN transzplantációnál szó volt a tau-mutáns hörcsögökről 1985-ben egy Martin Ralph nevű kutató furcsán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Advertisements

Az A vércsoport.
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
A mutagenezis célja, haszna Mutáció Az egyed megjelenése (fenotípusa) megváltozHAT Ebből visszakövetkeztethetünk a mutációt szenvedett gén funkciójára.
Hisztamin szerepe az elhízásban: génexpressziós vizsgálatok vad és hisztamin hiányos egereken O B E K O N Tamási Viola, Éder Katalin, Tölgyesi Gergely,
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Az evolúció régen és most
Albert Einstein idézetek.
A biológiai óra modellje. Enright modellje I. Az SCN sejtek szinkronizálására dolgozta ki, de általánosítható kellő számú megbízhatatlan elemből pontos.
Az elemek keletkezésének története
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
Biológiai ritmusok Détári László
A bazális előagy szerepe
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
Bioinformatika Dr. Miskei Márton Tudományos munkatárs.
Az immunoglobulin szerkezete
Albert Einstein idézetek.
A génszabályozás prokariotákban és eukariótákban
Molekuláris genetika Falus András.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
A sejtmagon kívüli genom
génszabályozás eukariótákban
A gombák genetikai manipulációi
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
Endoszimbionta sejtorganellumok II.
Mendeli genetika Allél Monohibrid -Dihibrid Autoszóma – alloszóma
Bevezetés a genetikába
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
„Jó hatással vagy a bioritmusomra” (?)
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
Az elemek keletkezésének története Irodalom: J.D. Barrow: A Világegyetem születése G.R. Choppin, J. Rydberg: Nuclear Chemistry Tóth E.: Fizika IV.
Egészségügyi mérnököknek 2010
Férfi, női nemi működés Molnár Péter, Állattani Tanszék
Az öröklődés - Dedičnosť
Nukleotid típusú vegyületek
Ser Thr PROTEIN O Mannose N-acetyl glucosamine GalactoseSialic acid 1212 1414 2323 POMT1POMGnT1B4GALTsST3GALs MEBWWS kontrol MEB  -DG  -DG.
Arabidopsis thaliana tip120 inszerciós mutáns jellemzése
Arabidopsis thaliana tip120/cand1 T-DNS inszerciós mutáns jellemzése.
T-SEJTEK FEJLŐDÉSE ÉS DIFFERENCIÁCIÓJA.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
A genetika (örökléstan) tárgya
Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen Terápiás modul Molekuláris medicina Balla András, Erdélyi László, Hunyady László Élettani Intézet.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Csak szomatikus génterápia végezhetô!
A P elemek mobilitásának szabályozása
A P elem technikák: enhanszerek és szupresszorok azonosítása
A P elem technikák: génmanipuláció tetszés szerint
Óragének (és a melatonin)
A gének szerepe az ember életének ( „ sorsának” ) alakulásában
Az egyedfejlődés második rész.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A genom variabilitás orvosi jelentősége Gabor T. Marth, D.Sc. Department of Biology, Boston College Orvosi Genomika kurzus – Debrecen, Hungary,
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
E= egyszerű választás T= többszörös választás
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN. A thymus szöveti felépítése.
Újdonságok az anyagcsere betegségek területén
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
Miért kell jól viselkedni a földön? Hogy a paradicsomba kapjunk jegyet. Másképp a pokol vár!!! De a valóságban a paradicsom és a pokol ugyanaz csak kis.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
„Lázadás az őserdőben”
Új molekuláris biológiai módszerek
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Komenczi Bertalan Információelmélet
A Fabry terápia fejlődése
EPIGENETIKA OLYAN JELENSÉGEKKEL FOGLALKOZIK, AMELYEK KÖVETKEZTÉBEN
Előadás másolata:

A biológiai óra genetikája

Kezdeti eredmények I. az SCN transzplantációnál szó volt a tau-mutáns hörcsögökről 1985-ben egy Martin Ralph nevű kutató furcsán viselkedő hörcsögöt észlelt egy Charles River szállítmányban – nappal volt aktív továbbszaporítva mendeli intermedier öröklésmenet – 24/22/20 ha nem ilyen laborba került volna, ma se tudnánk róla érdekesség - az eredeti állatot „kiszabadították” továbblépés – forward genetikai megközelítés mutáció indukálása, hátha lesz hasznos ellenvetések: –az óra genetikai háttere valószínűleg multigénes – nem látni majd a mutációt – a valóságban domináns, vagy intermedier öröklésmenet –a mutációk együttes jelenléte nehezíti majd az elemzést

Kezdeti eredmények II. alacsonyabbrendűekben sikerrel alkalmazták a módszert (Drosophila, Neurospora, Arabidopsis) Vitaterna (PhD hallgató) kapta a feladatot az első 42 egér között volt egy Clock mutáns (1994) – homozigóta 28 órás periódusidő, néhány hét alatt lecseng állandó körülmények között egér genetika jobban ismert – CLOCK géntermék basic loop-helix-loop (bHLH) típusú transzkripciós faktor, PAS (Drosophyla PER [period], ember ARNT [aryl hydrocarbon receptor translocator], Drosophyla SIM [single minded]) domain-el – fehérjék összekapcsolásában szerepel a mutánsban A  T báziscsere – egy exon hiányzik a hiányzó exon glutaminban gazdag domain – más bHLH fehérjékkel összevetve azt sugallta, hogy a transzkripciót aktiváló rész hiányzik a PAS domain pedig arra utalt, hogy dimerizálódva tölti be a szerepét

Az óragének PAS tartalmú géneket kerestek – mintegy 14 óragént sikerült azonosítani emlősökben vannak különbségek a fajok (Neurospora, Drosophila, emlős) között, de az elv ugyanaz ezek minden sejtben átíródhatnak – sok perifériás óra lehetséges megmagyaráz sok mindent – izolált szerv, disszociált sejtek, stb. továbbra is kérdés a szinkronizáció az egyes sejtek között hőmérséklet-függetlenség a diffúziós lépések, és az ellentétesen ható enzimreakciók miatt –Bmal1 – brain and muscle Arnt-like protein-1 –Clock – nincs ritmusa, állandóan termelődik –Cry – cryptochrome –Per – period –Rev-erb, ROR - retinoic acid related nuclear orphan receptors –egyéb fehérjék

Az óra mechanizmusa I. Bmal1 Clock Per1-3 Cry1-2 B Cry Clk P C B PCry lebomlás

Ko, C.H., Takahashi,J.S., Hum.Mol.Gen., 15(2006):R271–R277 Az óra mechanizmusa II.

Szignalizáció az SCN-ben I. Gillette, M.U., and Mitchell, J.W., Cell Tissue Res 309:99, 2002

Az óra kálcium hipotézise

Sleep propensity

Szignalizáció az SCN-ben II.