A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A gazdaság és az oktatás együttműködése
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Vállalati szféra (mint a hallgatóság alkalmazói, ill. a K+F és a szaktanácsadás partnerei, támogatók, pl. szakképzési hozzájárulás)
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
A es válságok keresztény szemmel
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
A JAPÁN FELSŐOKTATÁSI RENDSZER Paál Balázs
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
MTA Regionális Kutatások Központja Szociális gazdaság a gyakorlatban Dr. G.Fekete Éva főmunkatárs, osztályvezető MTA Regionális Kutatások Központja, Miskolc.
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
A szakmai gyakorlat megszerzésének lehetséges formái és tapasztalatok a non-profit szférától a for-profit vállalkozásokig. Dr. Fritz Péter főiskolai docens.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
EU 6. Keretprogram Információs nap Eger, szeptember 15. Dr. Tóth László egyetemi tanár, Intézet igazgató.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
A Z MTA ÁLTAL KÍNÁLT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A FELSŐOKTATÁSBAN TEVÉKENYKEDŐ KUTATÓK SZÁMÁRA Balla Andrea, MTA Kutatóintézeti Főosztály május 11.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében.
Felsőoktatási fejlesztések a közötti európai uniós támogatási időszakban Pécs, Fonyó Attila közigazgatási tanácsadó.
A magyarországi K+F politika
Előrejelzés-tervezés-indikátorok
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
KÜM – NEFE – GTF 2007 – EDF Program szemináriuma
Készítette: Farkasné Veres Edina
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Felsőoktatási Szakképzés
Előadás másolata:

A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon Keserű György Miklós MTA TTK

A magyar K+F számokban (2010) Magyarországon a közszféra a K+F ráfordításban felülreprezentált MTA Országgyűlési Beszámoló, 2012

K+F források megoszlása (2011) Magas az állami forrás (EU:34%) és alacsony a vállalati szerepvállalás (EU:54%) A külföldi források bevonása nő A hazai források a költségvetési szektorban csökkennek, a vállalkozások esetén stagnálnak KSH K+F jelentés, 2012

K+F tevékenységek megoszlása (2011) KSH K+F jelentés, 2012

A vállalati K+F mutatói (2011) Nagyvállalt vs. KKV: kritikus tömeg a ráfordításban, szakértelemben, infrastruktúrában KSH K+F jelentés, 2012

K+F intenzív vállalati szektorok (2011) Kutatóhelyek száma Kutatók száma TK TK IT IT K+F költség K+F beruházás Gy Gy KSH K+F jelentés

Gyógyszeripari K+F (2011) Mutató Érték Teljes % Kutatók száma 1425 12 K+F ráfordítás 49 154 23 K+F költség 41 525 22 K+F beruházás 7 629 30 K+F megbízás 8 606 17 K+F kiadás 57 761 PhD/MSc (ipar) 128/762 PhD/MSc (MTA) 301/443 68 Saját forrás, KSH K+F jelentés, 2012

Következtetések A teljes magyar K+F több mint fele a vállalati szférában valósul meg A kutatói létszám és a teljes vállalati K+F ráfordítás több mint fele a nagyvállalati szektorban jelentkezik A magyarországi vállalati K+F alapvetően alkalmazott kutatásokban és kísérleti fejlesztésekben érdekelt A PhD fokozatok többsége alapkutatási eredményekre épül, a jelöltek ebben szereznek gyakorlatot A PhD fokozattal rendelkezők foglalkoztatására a nagyvállalatok a alkalmasak lennének, viszont a cégek K+F tevékenysége többnyire más kompetenciákat igényel (vállalati szintű motiváció) Magyarországon a legtöbb PhD fokozattal rendelkező a felsőoktatásba, illetve a kutatóintézet-hálózatba megy

PhD túltermelés van? Az egyetemek érdekeltek a képzésben (képzési motiváció) A válságig növekedés: túlképzés? A munkanélküliségi probléma átütemezése? Valóban azt csinálják –e amire képzik őket? A devalválódás veszélye Magyarország Index, 2011; Nature, 2011; MAB, 2012

A PhD képzés motivációi A PhD Magyarországon leginkább: Szakmai előrejutás (83%) Elhelyezkedési lehetőség (45%) De nem anyagi előny (26%) Pszichoszociális egérút? Összeegyeztethető –e a vállalati, a képzési és a személyes motiváció? Nature, 2011 és Universitas Műhely, 2008

Sok? Kevés? Elég? A 2008-as válság óta a vállalati innováció világszerte megtorpant, forrásai csökkentek, ami a PhD alkalmazások ellenében hat Céltévesztés: vállalati szinten mintha megnövekedett igény mutatkozna, de ennek oka a gyakorlati képzés visszaszorulása a graduális oktatásban (valóban PhD szintű feladatokat kapnak?) Pályaelhagyás: diszciplina-idegen PhD fokozattal az államigazgatásban, a pénzügyi szektorban, stb. Feszültség van a személyes motiváció és a lehetőségek között A versenyszférában új foglalkoztatási formák kellenek Start kártya PhD szinten: vállalati szintű motiváció Posztdoktori alkalmazás a vállalati szférában: egyén szintű motiváció

Javaslatok A PhD fokozatott szerzetteket tudásuknak megfelelő feladatkörben, kutatói munkakörben kell foglalkoztatni. A magyar doktori iskolák végzett PhD hallgatói előtt álló lehetőségek: Posztdoktori ösztöndíj külföldön vagy itthon Csökkenő álláslehetőségek a költségvetési szférában Korlátozott álláslehetőségek a versenyszférában Megoldási lehetőségek Posztdoktori alkalmazási lehetőségek bővítése (ipari posztdoktori állás) Célzott támogatás (pályázatok) a vállalati szektorban alkalmazott PhD fokozatot szerzett munkavállalókért Vállalati K+F pályázatok értékelési szempontjainak felülvizsgálata