Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Deduktív adatbázisok.
Advertisements

Predikátumok Dr. György Anna BMF-NIK Szoftvertechnológia Intézet.
Koordináták, függvények
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
5. A klasszikus logika kiterjesztése
Matematika a filozófiában
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Matematikai logika.
Az XI.A osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása Magyarázata:
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Logika Érettségi követelmények:
Sztringek  Az fscanf() és a fprintf() függvényeknél a %s-es formátumtagot kell használni.  A %s formátumtag az első white space karakterig folytatja,
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
© Kozsik Tamás Csomagok. © Kozsik Tamás A program tagolása Típusdefiníciók (osztályok, interfészek) Metódusok Blokk utasítások Csomagok.
A szövegszerkesztés alapjai
Halmazelmélet és matematikai logika
Microsoft Excel Függvények II.
Függvények.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
Függvényjelek (function symbols) (névfunktorok) FOL-ban Névfunktor: olyan kifejezés, amelynek argumentumhelyeire neveket vagy in- változókat lehet írni.
A kvantifikáció igazságfeltételei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Logikai programozás 2..
Objektum orientált programozás
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Fordítás természetes nyelvről FOL-ra Kvantifikáló kifejezések: Néhány/Egy F   x( F(x)  …) Minden G   x( G(x)  …) Két H   x  y( H(x)  H(y)  …)
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Bekezdések formázása 1..
Valószínűségszámítás II.
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
Tananyag: Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic II. Quantifiers Weblap: Fogadóóra: H 15:30-17:00, i/226.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Felosztási tétel Legyen R ekvivalenciareláció: reflexív, azaz tetsz. a-ra aRa, szimmetrikus, azaz tetsz. a, b-re ha aRb, akkor bRa, tranzitív, azaz tetsz.
Egzisztenciális gráfok Alfa-gráfok: kijelentéslogika Kijelentésszimbólumok: P, Q, R [elemi kijelentések] Egy ilyen lap (sheet) a P kijelentés állításával.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum:
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Logika előadás 2017 ősz Máté András
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Érvelések (helyességének) cáfolata
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
Előadás másolata:

Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel közlünk valamit Mindig valamilyen interpretációhoz (világhoz) képest Sokszor kontextusfüggő módon Jellemző példák: ‘Jól érzem magam’, ‘Szép idő van’, ‘Itt régen takarítottak’. Azonosság ‘=‘ annyit jelent: ‘ugyanaz, mint’ !!! ‘c=b’: c ugyanaz, mint b. Hogy lehet ez igaz, hiszen mindenki látja, hogy két különböző betűt írtam oda? De nem is azt írtam oda, hogy „ ‘c’ =‘b’ ” !! A blokknyelvben ‘b=e’ úgy és csak úgy lehet igaz, ha a ‘b’ és az ‘e’ címkét ugyanarra a blokkra ragasztjuk. Ennek semmi akadálya. Egyvesszős idézőjel: bármely kifejezésből a kifejezés nevét képezi

Fordítás másféle nyelvről FOL-ra (= formalizálás) 1. Adott egy FOL (pl. a blokknyelv) 2. Menet közben konstruálunk egy FOL-t a. Szaknyelv (pl. egy tudományos elmélet nyelve): az alapfogalmak lesznek a nem-logikai alkotórészek. b. Köznyelv: mire is van szükségünk?

(1) Micimackó a csuprot adta Fülesnek a születésnapon. (2) Malacka a lufit adta Fülesnek a születésnapon. Nevek: Micimackó, Malacka, Füles a csupor a lufi a születésnap Predikátumok: x y-t adta z-nek u-kor (3) Vagy: x y-t adta Fülesnek a születésnapon(4) (4) tekinthető úgy, mint egy elemzés közbülső lépése Ha eljutunk (3)-ig: egyszerűbbre vezettük vissza a bonyolultabbat. x, y, z, u: Hely- fenntartó változók

FOL-konvenciók: A predikátumokat általában prefix módon írjuk. A nevek kisbetűvel, a predikátumok nagybetűvel kezdődnek. Tehát: Adta(micimackó, csupor, füles, születésnap) Továbbá: egy predikátumon, illetve egy neven belül nincs szóköz. Helyette: _, vagy nagybetű jelzi az új egységet. Pl. (1’) AdtaFülesnekSzületésnapon(micimackó, csupor) Több olyan FOL is lehetséges, amelybe le lehet fordítani a két mondatunkat. Fordítsuk le a második mondatunkat a Micimackó-FOL-ra. Házi feladatok: 1.9 és 1.10 a honlapon levő.doc-fájlból (de szabad a könyvből is) 1.11: beszéljük meg (órai gyakorlás).

FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum: nevek  mondat Függvényjel: nevek  név Mind a kettőt úgy képzeljük el, hogy az argumentumok számára üres helyeket tartalmaz, és azok kitöltésével kapjuk a mondatot, ill. az újabb nevet. Frege-elv: a nyelv összetett kifejezéseinek felbontásánál az egyik alkotórészt mindig kitöltésre szoruló üres hellyel/helyekkel rendelkezőnek tekintjük (ilyen kifejezések többek közt a predikátumok és a függvényjelek), a többit pedig az üres hely(ek) kitöltésére szolgáló argumentum(ok)nak. (Fogalomírás, 1879) Nincsenek üres helyek: a mondatokban és a nevekben.

A függvényjeleknek is van aritása (= az üres helyek száma), azaz lehetnek egy-, két-,... n-argumentumúak. Például: + pontosabban: x + y A helyfenntartó változók az üres helyeket mutatják. Használhatnánk helyettük kipontozást, vagy kereteket is. Szokás valamilyen jellel mutatni, hogy helyfenntartó változóról van szó: ŷ. Nevek egy FOL-ban: terminusok Tehát terminusok az in-konstansok + azok a kifejezések, amelyek úgy keletkeznek, hogy egy függvényjel üres helyeit kitöltjük megfelelő számú in-konstanssal + azok a kifejezések, amelyekben a függvényjel üres helyeit az előző két pont szerinti terminusok töltik ki + így tovább.

Például: Magyar köznyelvFOL (függvényjelekkel) János János apja János apjának anyja stb. janos apa(janos) anya(apa(janos)) stb. A függvényjeleket is kisbetűvel írjuk, így minden terminus kisbetűvel kezdődik. FOL-ban (klasszikus logikában) előfeltevés, hogy minden terminus jelöl valakit/valamit. Nem kell, hogy fizikai objektum legyen, életben legyen: pl. számok, elhunyt személyek.

A blokknyelv kibővítése: lm(x) x sorában a bal szélső blokk rm(x)a jobb szélső fm(x)x oszlopában az első blokk bm(x)az utolsó Bolzano’s World: fogalmazzunk meg néhány igaz állítást függvényjelekkel. Házi feladatok: 1.13, 1.14