Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián 2010.10.29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói
Blu-ray Disc. Bóta Laca A Blu-ray-ről általában  A Blu-ray névben a „blue” a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai.
Optikai lemezek.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
Optikai tárolók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Háttértárak.
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Optikai adathordozók.
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
Optikai lemezek jellemzői, típusai. Története Kiváltó ok Alapcél Katonai alkalmazás Thomson, DVA, ODC, Philips, Sony laser disc (LD)
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Háttértárak.
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
CD,DVD,BLU-RAY Az 5. csapat munkája Mézes Norman,Gódor Dániel,Csóti Bendegúz.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak csoportosítása
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Be-/Kimeneti perifériák (háttértárak)
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Tároló perifériák.
Információtechnológiai alapismeretek
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián

CD Az adatok pitek és landokkénnt vannak rajta eltárolva, ezeket érzékeli a driver és alakítja Bináris jelekké. Az adatok pitek és landokkénnt vannak rajta eltárolva, ezeket érzékeli a driver és alakítja Bináris jelekké. Létezik: Létezik: CD ROM CD-RCD-RW Szükséges a lejátszáshoz egy Drive Gyakran egybe van építve CD recorderrel

DVD Ugyanaz a működési elve mint a CD nek Fajtái: DVD-5 (4,7GB) 1 oldal 1 réteg DVD-5 (4,7GB) 1 oldal 1 réteg DVD-9 (8,5GB) 1 oldal 2 réteg DVD-9 (8,5GB) 1 oldal 2 réteg DVD-10 (9,4GB) 2 oldal egy réteg DVD-10 (9,4GB) 2 oldal egy réteg DVD-18 (17GB) 2oldal 2 réteg DVD-18 (17GB) 2oldal 2 réteg

HD DVD A Blu ray lemezzel volt versengésbe és veszetett. A Blu ray lemezzel volt versengésbe és veszetett. A lemezeket nem „hagyományos” vörös hanem ibolyakék lézer olvassa. A lemezeket nem „hagyományos” vörös hanem ibolyakék lézer olvassa ban gyártották utoljára ban gyártották utoljára. A 12cm es változatot 15, 30 és 51GB os változatokban gyártották. A 12cm es változatot 15, 30 és 51GB os változatokban gyártották. A 8cm ereseket 4,7 és 9,4 GB tárhellyel gyátották. A 8cm ereseket 4,7 és 9,4 GB tárhellyel gyátották.

Blu ray A HD DVD hez hasonlóan 405nm es ibolyakék lézer olvassa. Várhatóan a legnépszerűbb lemez lesz a közeljövőben. A HD filmekhez és 3D játékokhoz elengedhetetlen. Az egyrétegű változat 25GB os a két rétegű 50. Sokkal biztonságosabb és gyorsabban olvasható is mint a DVD, korunk optikai lemezeinek a csúcsa.