MATHCAD PROFESSIONAL 2001i

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Advertisements

Keresés a számítógépes katalógusokban
Táblázatkezelés Alapok.
Koordináták, függvények
“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Másodfokú egyenlőtlenségek
Szimmetrikus 3f mennyiségek ábrázolása hatékonyan
Adatelemzés számítógéppel
SStat - Statisztika 2014.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Felhasználó barátság eszközei
Matematika I. 3. heti előadás Deák Ottó mestertanár Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév.
Függvények BMEEPAGA301 Építész informatika 1
Táblázat kezelő programok
Turbo Pascal Változók.
Táblázatkezelés Microsoft Excel
Algebra a matematika egy ága
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Sub-VI és grafikonok 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás v
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat levelező 2. Óra Október 27. Kincses Zoltán, Mellár János v
Számítás intervallumokkal
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Grafikus kalkulátor használata
Megatrend Rt. INFOSYS-v2 CONTROLLING CO330. Controlling.
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Táblázatkezelés Az Excel.
A RobotinoView programozása
Microsoft Excel Diagramok.
Függvények III Logikai függvények. Hamis A HAMIS logikai értéket adja eredményül. HAMIS( ) A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS.
Excel Hivatkozások, függvények használata
Microsoft Access Menük és eszköztárak.
A LabVIEW használata az oktatásban
Virtuális méréstechnika 3. Óra Sub-VI és XY grafikon szeptember 17., 20. Mingesz Róbert v
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Függvények.
Táblázatkezelés.
Operátorok Értékadások
Prezentáció a prezentációról
Matematika I. 1. heti előadás Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Deák Ottó mestertanár.
Következtető statisztika 9.
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Komplex dinamikus rendszerek vizualizációja a XaoS fraktálkészítő programmal Kovács Zoltán Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Analízis Tanszék.
Leica DISTO™ Termékcsalád Upgrading Arguments. Leica DISTO™ D3 Upgrading Arguments Leica DISTO™ D2 Leica DISTO™ D3  Pontosság: ± 1.0 mm  Hatótáv: 80.
Adatelemzés számítógéppel
Készítette:Képes Edina 10/d
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Táblázatkezelés alapjai
Turócziné Kiscsatári Nóra
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
Fontos tudnivalók A MATLAB egy fajta objektummal dolgozik (Mátrix)
Polinomok.
Függvények II..
Táblázatkezelés.
Szimuláció.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
Grafikus programozás Készítette: Csernok László
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
Technológiai folyamatok optimalizálása Ráduly Botond Mészáros Sándor MATLAB ® - Optimization Toolbox.
A jövő HR megoldása Fejér Tamás. perbit.insight Munkavállaló kezelő Munkakör kezelő Toborzás kezelő Továbbképzés kezelő.
Informatika Oktató: Katona Péter. Táblázatkezelés (Az Excel táblázatkezelő alapjai)
Kimutatás-pivot tábla, Excel 2010
Maple 1980.
TEVA SZOFTVER BEMUTATÓ
Technológiai folyamatok optimalizálása
Készítette: Papp-Varga Zsuzsa
Táblázatkezelés Az Excel.
Előadás másolata:

MATHCAD PROFESSIONAL 2001i

Használati területe: Gépészet Építészet Elektronika Jelfeldolgozás Fizika Matematika Gazdaság

Tulajdonságai: Mathcad termékcsalád alapja Fejlett matematikai funkciókkal rendelkezik (a legbonyolultabb mérnöki vagy matematikai problémákat könnyedén meg lehet vele oldani) Gyors, pontos, könnyen kezelhető Képes együtt dolgozni más szoftverekkel is

Újdonságai Adatok, számítások integrálása MathCad munkalapra pl: az Excel, AutoCad …stb programokból Üzleti és pénzügyi számítások alkalmazása (kamat, hitel, cash flow, jövő érték) Alkalmazott kombinatorika, statisztika 3D grafika, 3D koordináta tengelyek és vezető négyzetrács vezérlése Új differenciálegyenlet megoldó eljárások Javított technológia lineáris és nem lineáris egyenletek megoldására és optimalizálása

Mathcad munkalapja, tartománytípusok piros szálkereszt mutatja a helyet, ahova az objektum beírható szerkesztés alatt a kijelölt tartomány körül láthatóvá válik egy derékszögű négyszög az operátort tartalmazó, de szóközt nem tartalmazó karaktersorozatot matematikai tartománynak, egyébként a karaktersorozatot szöveges tartománynak tekinti kijelölt tartományok másolhatók, áthelyezhetők, kivághatók és törölhetők, elrejthetők

MATHCAD MUNKALAPJA

Adattípusok Egész : lnko, lkkt, alsó, felső egészrész, mod Racionális : egyszerűsítés (szimbolikus kiértékelésnél) Valós: kerekítés n db tizedesjegyre, csonkolás Komplex : képzetes, valós rész, konjugálás Logikai:

Math eszköztár Calculator eszköztár

Calculus eszköztár

Kiértékelés Az eredményeket két módon kaphatjuk meg. Ha minden változónak van értéke, akkor használhatjuk az = jelet (a Boolean eszköztárból !) és a konkrét számszerű eredményt kapjuk meg. A másik lehetőség az úgynevezett szimbolikus megoldás. Ebben az esetben nem a konkrét számszerű eredményt kapjuk meg, hanem egy kifejezést. Az ilyen megoldást jellel kapjuk meg.

Aritmetikai kifejezés Ha a kijelzésbe operátort írunk, a szükséges operandusok helyén kis fekete téglalap, az "operandus helykijelölő" jelenik meg, ez jelzi, hogy a kifejezés csak az operandus megadása után válik kiértékelhetővé. Beszúrás, Törlés Kiértékelése a Math menüpont alatt beállítható: Automatikus Manuális Munkalap kiértékelés Kijelölt tartomány kiértékelése letiltható

Példa 1.

Példa 2.

Egyenletmegoldás Az egyenletben használt = a Boolean eszközök között található.

Egyenletmegoldás A Given szó matematikai tartományban legyen és ne szövegesben. A Find függvény adja meg az argumentumában szereplő változók értékeit. Paraméteres egyenletmegoldás Egyenletrendszer megoldása hasonlóan. Előfordul, hogy a Find nem talál megoldást. Oka lehet: az egyenletnek nincs megoldása a megadott paraméterek mellett. a kezdeti próbaértéket kell megváltoztatni.

Graph eszköztár

Beépített függvények

Felhasználó által definiált függvények

Grafikonok tulajdonságai Beállítható: intervallumok alsó, felső határai koordinátatengelyek jellemzői grafikonvonalak cím, tengelyfeliratok

3D GRAFIKA

3D ábrázolás fontosabb beállításai General: általános beállítások - nézet iránya, koordinátaháló stílusa megjelenítési mód váltás Axes: koordinátaháló beosztása, megjelenése Appearance: a függvény megjelenése - háló, árnyalt, markerek,takarás Tile: cím elhelyezése Lighting: árnyalás esetén a megvilágítás QuickPlot Data: rajzolási tartomány és felosztás megadása Advanced: színezési mód, perspektíva állítás Special: interpolációs háló, szintvonalak címkézése

Symbolic eszköztár

Példa

Mátrixok diag(v) identity(n) upptriag(v) lowtriag(v) A i,j diag(v) identity(n) upptriag(v) lowtriag(v) max(A,B,C,...) min(A,B,C,...) elemek átrendezése

Függvényillesztés A függvényillesztés célja egy adott mérési eredménysor pár közötti függvénykapcsolat megállapítása vagy a függvény paramétereinek meghatározása. A legegyszerűbb esete az, amikor tudjuk milyen típusú függvényt akarunk illeszteni. Ebben az esetben vagy egy megfelelő beépített Mathcad függvényt alkalmazzuk, vagy egy kicsit bonyolultabb, de általánosabb megoldáshoz folyamodunk.

Függvényillesztés A Mathcad 6 beépített függvénytípust tartalmaz. Egyenes LINE(X,Y) Exponenciális EXPFIT(X,Y,V) Hatványfüggvény PWRFIT(X,Y,V) Logaritmikus LOGFIT(X,Y,V) Logisztikus LGSFIT(X,Y,V) Szinuszfüggvény SINFIT(X,Y,V) Továbbá van egy összetettebb beépített függvény is. Ez függvények lineáris kombinációjának az együtthatói keresi meg. GENFIT(X,Y,V,F)

Programming eszköztár

ÖSSZEGEZVE: A MATHCAD HASZNOS SEGÉDESZKÖZ TANÁROKNAK, DIÁKOKNAK ÉS MÉRNÖKÖK SZÁMÁRA EGYARÁNT SOKRÉTŰSÉGE ELLENÉRE HASZNÁLATA KÖNNYEN ELSAJÁTÍTHATÓ, EZÉRT TANÍTÁSA ELKÉPZELHETŐ KÖZÉPISKOLAI OKTATÁSBAN IS