Szláv irodalmak összefoglaló áttekintése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mondások férfiaktól, nem csak férfiaknak.
Advertisements

A kölcsönös befolyásolás

Krisztus uralma alatt élni 5.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Boros Erzsi
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Humánkineziológia szak
A bibliai lecke előkészítése és tanítása (1-2.)
(A tudomány szemszögéből)
Szüntelen imádkozzatok. 1.Thessalonika 5: 17
Oroszország és az orosz nyelv Kelemen Bálint
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Forradalmi költészete
Védőgázas hegesztések
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Darupályák tervezésének alapjai
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
szakmérnök hallgatók számára
Kerékpártároló átadás
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
var q = ( from c in dc.Customers where c.City == "London" where c.City == "London" select c).Including( c => c.Orders ); select c).Including(
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
BETLEHEM.
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
Rajczy Mária Mechtilda
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Barnett Newman: ( ) Ábrahám olaj, vászon 1949
ISTEN hozott köztünk!.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Virtuális Méréstechnika Sub-VI és grafikonok 1 Makan Gergely, Vadai Gergely v
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat - levelező Sub-VI és grafikonok 1 Mingesz Róbert V
JÓ REGGELT !.
Mindig kapcsolatban Vele
és a Venn-Euler diagrammok
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Folyamodjatok az Úrhoz,
Jöjj tárjunk ajtót még ma mind! A legnagyobb Király van itt, Kit Úrnak vall a föld s az ég, De mint Megváltó jő közénk, Hogy hozzon békét, életet, Jöjj,
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Ukrajna és a kozákok Lebovics Viktória PhD ELTE BTK
A nőnek nem kell más, csak legyél neki:
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
JÓ REGGELT ! 4.
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
Előadás másolata:

Szláv irodalmak összefoglaló áttekintése Ukrán irodalom Lebovics Viktória 2017.04.04.

Rövid ismerkedés Ukrajnával Betekintés az ukrán irodalom történetébe az irodalmi névtan segítségével 2017.04.04.

2017.04.04.

2017.04.04.

2017.04.04.

2017.04.04.

2017.04.04.

Több mint 130 nép és nemzetiség Fővárosa: Kijev Lakossága: 45 559 000 ember Több mint 130 nép és nemzetiség 2017.04.04.

Határainak hossza majdnem 7000 km É-D 893 km K-Ny 1316 km Területe 603700 km2 Európa Területének 5,7% Határainak hossza majdnem 7000 km 2017.04.04.

2017.04.04.

Pénznem: Ukrán hrivnya - UAH Internet domain: ua Telefon kód: 380 2017.04.04.

Ukrán irodalom Az ú.n. új ukrán irodalom a XIX sz. indul útjára A nemzetté válás folyamatában megélénkül az érdeklődés a saját történelem, saját nyelv, saját népi kultúra iránt 2017.04.04.

XIX sz. ukrán irodalom Sevcsenko előtti és Sevcsenko utáni korszak Kelet-ukrán és nyugat-ukrán irodalom 2017.04.04.

Tarasz Sevcsenko (1814-1861)                           2017.04.04.

Végrendelet Weöres Sándor forditásában Ha meghalok: tágas mezőn vessétek az ágyam, egy kurgánnak magasában, édes Ukrajnámban, hol a füves messzeséget véges-végig látom és hallgatom, hogy a Dnyeper mint zúg a lapályon. Ha majd hallom: hogy özönöl az ellenség vére, ha majd ömlik Ukrajnából a tenger kékjébe - akkor fel az égig szállok s a küszöbig ott fent, hálát adni. Hanem addig nem ismerek istent. Keljetek fel, zúzzátok szét valamennyi láncot, zsarnok-vérrel öntözzétek a szent szabadságot. S akkor majd a nagy családban, csendes szóval hordozzátok szabad, új családban nevem a hazában. 2017.04.04.

XIX sz. új ukrán irodalom Jellemzői: folklorizmus paraszti tematika, a parasztok mindennapi életének részletekbe menő ábrázolása az irodalmi irányzatok sajátos fejlődése 2017.04.04.

Névtan = onomasztika Irodalmi névtan a szótannak a tulajdonnevekkel foglalkozó ága Irodalmi névtan az irodalmi alkotásban szereplő tulajdonnevek struktúráját, eredetét és művészi funkcióit vizsgálja viszonylag fiatal tudományág: a XX. sz. 60-as éveiben indul 2017.04.04.

Jurij Tinyanov: „A műalkotásban nincsenek nem beszélő nevek … Minden név beszél” A névtan, a nevek rendszere, a névadási szokások, valamint az irodalmi onomasztika sokat elárulnak egy népről, annak szokásairól, hagyományairól, erkölcsi normáiról, de történelméről és hitvilágáról is. Talán nem is olyan nagy túlzás, ha azt állítjuk, hogy a neveken keresztül meg lehet ismerni egy népet. 2017.04.04.

Vuk Karadzsics, szerb filológus 1818-ban kiadott szótárában írja: „Ha egy asszonynak gyermekei sorra meghalnak, akkor a gyermeknek a Vuk „Farkas” nevet adják, hogy a boszorkányok ne vigyék el erről a világról, ezért kaptam én is ezt a nevet”. 2017.04.04.

Pohanka – „rossz” Nehoros – „nem jó” Mal – „kicsi” Kriv – „görbe” Az ukránok is adtak „csúnya” nevet gyermekeiknek: Nekrasz – „csúnya” Pohanka – „rossz” Nehoros – „nem jó” Mal – „kicsi” Kriv – „görbe” 2017.04.04.

I. Necsuj-Levickij (1838-1918) „Mikola Dzesrja” (1876) „Azt a leányt Nimidorának hívták. A pap haragudott a leány engedetlen apjára, és olyan neveket adott a gyermekeinek, hogy falusiak alig tudták a fejükbe venni, a bába pedig sosem tudta hazáig a fejében tartani, már a pap küszöbénél kiment az eszéből. A pap Minodora névre keresztelte a leányt, de a faluban csak Nimidorának hívták” 2017.04.04.

Vladlen (Vlagyimir Lenin) Oktyabrina Traktorina Vladlen (Vlagyimir Lenin) Rem a Revoljucija, Еlektrifikacija, Masinobuduvannya („Forradalom, Villamosítás, Gépipar”) Revmira a Revoljucija Mira („világforradalom” ) Pjatvcset a Pjatiletka v csetire goda („négy év alatt teljesített ötéves terv”) 2017.04.04.

Dmitro Javornickij Isztorija zaporizszkih kozakiv (Zaporozsjei kozákok története): „A zaporozsjeji kozákok sorába felvett újonc legelőször a 38 szicsi kureny egyikébe iratkozott be, ebbe vagy abba, saját választása szerint, és ugyanakkor, amikor a kurenybe beiratkozott, vezetéknevét egy új névre változtatta, mely gyakran külső vagy belső tulajdonságait jellemezte; a vezetéknév változtatását az újonc múltjának elrejtése céljából hajtották végre. Gyakran az orosz vagy lengyel kormány kérdésére, miszerint van-e a Szicsben egy bizonyos Ivanov vagy Vojnovics, a zaporozsjei Kis azt válaszolta, hogy ilyen személyek a Szicsben nincsenek, viszont van Zaderihviszt és Zagubikoleszo, akik körülbelül abban az időben léptek a kozákok sorába, amelyről a moszkvai vagy lengyel emberek érdeklődnek” 2017.04.04.

Zaderi+hviszt - „emeld fel a farkadat” Zagubi+koleszo - „veszítsd el a kereket” Képzési mód: az ige felszólító módja egyes számban + főnév alanyesetben 2017.04.04.

Zatuliviter - „Takardelszél” Pidkujmuha - „Patkoldmeglégy” Krutihviszt - „Forgasdfarok” Variborscs - „Főzzélborscs” Rozdajbida - „Oszdszétbaj” Cidibraha - „Szűrdmegsör” Ubijvovk - „Öldmegfarkas” Neizsborscs - „Neegyélborscs” Nedajkasa - „Neadjkása” Nepijvoda - „Neigyálvíz” Nepijpivo - „Neigyálsör” Nesvjatipaska - „Neszenteldpászka” 2017.04.04.

Ivan Pidkova („Patkó Iván”) atamán - rendkívüli erejéről kapta nevét Ivan Pidkova („Patkó Iván”) atamán - rendkívüli erejéről kapta nevét. Egyetlen portréja alatt, mely egy XVII. századi lengyel albumban maradt fenn, a következő felirat olvasható: „Olyan erős volt, hogy nem csak a patkót törte el, hanem a tallért is, és, ha benyomta a tallért a fába, azt onnan ki kellett vágni. Megfogta a hátsó kereket, és így állította meg a hatfogatú szekeret. A szablyát a térdén törte el. Fogával emelt fel egy mézzel teli kishordót és a saját fején dobta át. Kezébe vette az ökör szarvát és áttörte vele a kaput” 2017.04.04.

–(j)enko –(j)uk, 1. Lukasenko - kis Lukács Daniljuk - kis Danilo 2. Lukács fia és Danilo fia 3. öröklött vezetéknév 2017.04.04.

Volodimir Dibrova „Perekledacs” (Tolmács, 1998 ) A szerző a mai fiatalság tipikus képviselőjét nevezi „valamilyen–jenko”-nak (Якийсь-єнко). 2017.04.04.

Ivan Kotljarevszkij (1769-1838) „Eneida” (1794-1821) Argosz király mitikus leszármazottja Agamemnon Agamemnenko Halesz nevet kapja „Natalka Poltavka” (1819) Terpiliha - „tűrd a bajt” (A név két alkotó eleme a terpiti („tűrni”) ige felszólító módban és a liho („baj”) főnév partitivusza) 2017.04.04.

H. Kvitka-Osznovjanenko (1778-1843) „Prijezzsij iz stolici, ili szumatoha v ujezdnom gorode” (Látogató a fővárosból, avagy felfordulás a járási székhelyen, 1827) Polgármester Трусилкин („Truszilkin”) трус („gyáva ember”) + in képző 2017.04.04.

Prijezzsij iz stolici … Спалкин („Szpalkin”) - Botos bíró: palka („bot”) szótő + -in Кусалкина („Kuszalkina”) - Harapósné ügyvéd felesége, kuszaty („harapni”) ige + –ina Ученосветов („Ucsonoszevtov”), a járási oktatási intézmények felügyelője ucsonij („tudós”) + szvet („fény”) vagy („világ”) + -ov Шарин („Sarin”) rendőrfőnök sarity („kutatni, kotorászni, tiltott helyen keresni”) + in 2017.04.04.

H. Kvitka-Osznovjanenko (1778-1843) „Pisma k izdateljam” (Levelek a kiadókhoz) Фалалей (Falalej) Повинухин (Povinuhin) повиноваться („engedelmeskedni”) + in „Feleségemmel ketten békében élünk: a feleségem szeszélyes, önfejű és haragos, mint a gonosz nők általában; viszont én (…) engedelmeskedem neki, mindenben szót fogadok, és kedvére teszek (…) Egyetlen semmi által félbe nem szakított tevékenységünk: a feleségem szidalmaz és meg hallgatok, vagy én hallgatok, a feleségem meg szidalmaz.” 2017.04.04.

Pisma k izdateljam Пусть Крон несет с собой все в пропасти забвенья, Отнять же чтоб тебя, нет сил в нем, нет уменья, Вот, может, под его и ты падешь косой; И что ж успеет он? Сердечною слезой Несчастливых сирот всегда прах оросится, У счастливых же жен вовеки продолжится Хоть вспоминание о твоих делах И сколь таков, как ты, для жен всегда муж благ? На многие лета тебе я жить желаю; У края же стихов тебя я называю. Нижайший вашего села отец Трифан Панахидин 2017.04.04.

akrosztichon (névrejtés), görög ákros = rendkívüli + stíchos = vers, a sorok első betűi a sorok utolsó betűi – telesztichon a középmetszetnél lévő betűk - mezosztichon Példa: (Francois Villon) „Vitted méhedben, Szűz Fejedelemnő, Isten fiát, ki lészen eljövendő, Legfőbb urunkat, ki értünk a mennyből Leszállt s bennünket megoltalmazott; Oly ifjan kínhalált kereszten lelt Ő, Nekünk Megváltónk, vallom, ekképp lett Ő –: Élni-halni e hitben akarok.” (Ballada, melyet édesanyja kérésére készített a költő, hogy imádkozhassék Miasszonyunkhoz, fordította Illyés Gyula) 2017.04.04.

Pisma k izdateljam Az acrosztichon szerzője Trifán Panihidin Trifán - Trifon (a görög «tryphōn» melléknévi igenévből) - „fényüzésben élő” Panihidin (панихида) + in =„gyászszertartás” 2017.04.04.

Pisma k izdateljam Фалалей (Falalej), a műveletlenség, korlátoltság és butaság szimbóluma, jelentése „tökfilkó, tuskó”. Falouden a francia „falourde” szóból ered: 1. „négy-öt fahasáb, kötegben” 2. „gonosztevő, fogoly, szökött fegyenc” 2017.04.04.

Prijezzsij iz stolici … A tudomány, művészet és finom ízlés „papnői”: Madam Vacher – „tehénpásztor” Madam Grossevache - „nagy tehén” vagy „kövér tehén” Madam Torchon – „rongy, ledér hölgy, mocskos témájú írás vagy olvasmány, ápolatlan, koszos személy, lepedő” 2017.04.04.

Köszönöm a figyelmet! 2017.04.04.