Bevezetés a tudományfilozófiába

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZAKDOLGOZAT a tudományos munka iskolája
Advertisements

A differenciálszámítás alkalmazásai
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Tudás, közösség, hatalom
ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék
Matematikai logika.
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Rekurzió (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával)
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
A Venn-diagram használata
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Programozási ismeretek oktatása: kód vagy algoritmus
Programozási alapismeretek 13. előadás. ELTE Érdekességek - kombinatorika  Az iskola bejáratánál N lépcsőfok van. Egyszerre maximum K fokot tudunk lépni,
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben. Szeged, 2004.
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
TUDÁSALAPÚ RENDSZEREK Tudnivalók ILCV441 Előadó: Kovács Zita 2013/2014. I. félév.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Minőség 2012 – minőségbiztosítás a jövő szállodáiban Dr. Juhász László PhD BGF – KVIFK – Turizmus Intézet - Docens 1 Reformok útján Magyar Tudomány Napja.
Az érvelés.
Bevezetés a matematikába I
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Felelősséggel a környezetért!
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A konstruktivista pedagógia alapjai
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
szakmérnök hallgatók számára
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Készítette: Serly Dániel
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Domináns episztázis – lovak
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Zentai László, tanszékvezető TTK Nyílt nap, I. 27. Földtudományi alapszak - térképész szakirány A térképész.

Diszkrét változók vizsgálata
Tudományfilozófia Rédei Miklós
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Arisztotelész szillogisztikája
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
XXVI. Hegesztési konferencia
ISO GONDOLKODÁS ELÉGEDETT-E A BETEG?  DR.TAKÁCS EMERENCIA.
3.Az indukció szerepe Honnan jönnek a hipotézisek? Egyesek szerint az előzetesen összegyűjtött adatokból induktív (általánosító) következtetések útján.
6.Fogalomalkotás [C. G. Hempel: A taxonómia alapjai. In: Bertalan (szerk.): A társadalomtudományi fogalmak logikája (Helikon, Budapest 2005)] 1.A definíció.
A hálózatok világában Gulyás László
A feladat : Építsünk AVL-fát a következő adatokból:100,170,74,81,136,185,150,122,52,190,144 (Az AVL-fa olyan bináris keresőfa, amelynek minden csúcsára.
Szabó Rita, Kurcz Andrea, Morvai Júlia, Benkó Alíz
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Tudományfilozófia ETR Kódok: BBN-FIL , FLN Hétfő szoba Rédei Miklós ELTE BTK LogikaTanszék
Kutatásmódszertani dilemmák
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
A generatív nyelvelmélet
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
3. osztályban.
Tanszékvezető: Prof. Dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

Bevezetés a tudományfilozófiába Szegedi Péter ELTE TTK Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék e-mail: szegedi@hps.elte.hu

Az anyaggal kapcsolatban felmerülő további kérdések tekintetében a következő könyveket ajánlom: Carl G. Hempel: Philosophy of Natural Science (Prentice-Hall, Englewood Cliffs 1966) – az előadás részben ezt a gondolatmenetet követi Fehér Márta – Hársing László: A tudományos problémától az elméletig (Kossuth, Budapest 1977) vagy Hársing: Bevezetés a tudományelméletbe (Bíbor, Miskolc 1999)

A tudományos kutatás: felfedezés és ellenőrzés Az eset: Semmelweis és a gyermekágyi láz Halálozási arány százalékban: év/osztály 1844 1845 1846 I. Szülészet 8,2 6,8 11,4 II. Szülészet 2,3 2,0 2,7 (Még az utcai szüléseknél is alacsonyabb a halálozási arány!)

Magyarázatok: járvány-hatások (általánosan elterjedt nézet): „légköri-kozmikus-földi változások” pont ezen a kis területen, se a II. osztályon, se az utcán, a környéken? zsúfoltság a II. osztályon nagyobb (oda menekülnek)! étkeztetés ugyanaz a két osztályon gondozási színvonal ugyanolyan a két osztályon

az I. osztályon gyakorló medikusok durva vizsgálatai okozta sérülések (vizsgálóbizottság) a szülés okozta természetes sérülések sokkal súlyosabbak a II. osztályon gyakorló bábaképzősök ugyanúgy vizsgálnak a medikusok számának felére csökkentése és a vizsgálatok minimumra történő redukálása után a halálozási arány átmeneti csökkenés után még magasabbra nőtt pszichológiai: az utolsó kenetet feladó pap megjelenése a pap útvonalának megváltoztatása nem csökkentette a halálozási arányt háton fekve szülés az I. osztályon (a II-on oldalt) az oldalt fekvés bevezetése nem változtatta meg a halálozási arányt

év/osztály 1844 1845 1846 1848 I. Szülészet 8,2 6,8 11,4 1,27 hullaméreg: vérmérgezés (miután Kolletschka dok-tort boncolás közben egy hallgató véletlenül sziké-vel megszúrta, és ugyanolyan tünetekkel halt meg) a bábaképzősök nem boncoltak az utcán szülteket ritkán vizsgálták csak azok az újszülöttek kapták meg, akiknek az anyja is vajúdás közben (a közös vérkeringés miatt) klórmeszes kézmosás után a halálozási arány lecsökkent év/osztály 1844 1845 1846 1848 I. Szülészet 8,2 6,8 11,4 1,27 II. Szülészet 2,3 2,0 2,7 1,33

hullaméreg vagy élő szervezetből származó rothadó anyag (miután egy méhnyakrákos nő vizsgálata után 12-ből 11 vizsgált anya meghalt).

A hipotézisek ellenőrzésének alapjai Közvetlen módszerek: pl. 2, 3, 4 esetén, de hogyan ellenőrizzük a pap által okozott sokkot és annak hatását? Közvetett (indirekt) módszerek: ha a hipotézis igaz lenne, akkor az útvonal megváltoztatása használna; ha az oldalfekvés tényleg jobb lenne, akkor … Általában véve: ha H igaz, akkor annak K ellenőrizhető következménye is igaz kellene hogy legyen. Azaz pl. Ez a modus tol-lens, egy érvé-nyes következte-tési séma két premisszával és egy konklúzióval. [Kutrovátz jegyzet, 12. o.] Ha H igaz, akkor K is. Viszont (ahogy tapasztaljuk) K nem igaz. H nem igaz.

(Ahogy tapasztaljuk) K igaz. H igaz. Egy másik eset pl. amikor Semmelweis abból a kö-vetkeztetésből, hogy a gyermekágyi lázat a hulla-méreg általi vérmérgezés okozza, arra következtet, hogy a fertőtlenítési eljárások redukálni fogják a halálozási arányt – és a tapasztalat ezt igazolja: Ez egy érvénytelen következtetési séma, mivel a konklúzió hamis lehet, még akkor is, ha a premisszák igazak. (Adott esetben pl. a hullaméreg nem az egyetlen ok.) [Kutrovátz jegyzet, 12. o.] Ha H igaz, akkor K is. (Ahogy tapasztaljuk) K igaz. H igaz.

Ez akkor is így van, ha Ha H igaz, akkor K1, K2, …, Kn is. (Ahogy tapasztaljuk) K1, K2, …, Kn igaz. H igaz. Az ilyen sémák tehát nem bizonyítják a hipotézist, legfeljebb megerősítik azt [Rudolf Carnap: Ellenőrizhetőség és jelentés. In: Forrai Gábor-Szegedi Péter (szerk.): Tudományfilozófia. Szöveggyűjtemény (Áron Kiadó, Budapest 1999); a hálón: http://nyitottegyetem.phil-inst.hu/tudfil/ktar/forr_ed/forr_ed.htm]