Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Kimeneti periféria A monitor
Juszkó Anna AYSAP6 Informatikus könyvtáros I.évf.
Monitorok működési elve
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Grafikus Hardver Alapok
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
A számítógép felépítése
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Video.
Hardver, szoftver A hardver
A kijelzők.
Számítógépes konfigurációk
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Az IBM kompatibilis PC perifériák
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A 4.CSOPORT MUNKÁJA.
Készítette: Kecskés Imre
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Monitorok működési elve
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Monitorok (display, screen)
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
A küls ő tantárgyi koncentráció lehet ő ségei az informatikaórán Az angol nyelv és a számítástechnika kapcsolata Készítette:Sitku András Lippai János.
Perifériák.
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Monitorok.
Mai óra anyaga: 1.) Billentyűzet 2.) Monitor.
Monitor, billentyűzet Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Input-Output perifériák,tárolók, összefoglalás Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Bevezetés a számítógépi grafikába
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Bevezetés az informatikába
A számítógép perifériái
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Monitorok.
Számítógépes képmegjelenítők Készítette: Gonda Attila QNVC5C.
MONITOROK MŰKÖDÉSE KÉPEKBEN Takács Béla A MA HASZNÁLATOS FONTOSABB MONITORTÍPUSOK LCD - Liquid Crystal Display TFT - Thin Film Transistor IGZO.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
Megjelenítők Varga Máté Felkészítő tanár: Mezei Adrianna Iskolám: Stredná priemyselná škola – Ipari Szakközépiskola, Petőfiho 2, Komárno.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Választott téma: Megjelenítők Név: Tóth Levente Áron Felkészítő tanár neve: Gál Tamás Iskola: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.
A monitorok Készítette: Anda Attila
Monitorok Speri Krisztián Márk 7.a Felkészítő tanár:
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
Monitorok.
A számítógép felépítése
Készítette: Gaál Sára, Jámbor Laura
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display Az adatáramlás egyirányú: a gép felől a monitor felé Monitor

Monitorok csoportosítása Kép megjelenítés elve szerint Katódsugárcsöves Folyadékkristályos Gázplazmás Monitor

Monitorok csoportosítása Katódsugárcsöves, CRT - Cathode Ray Tube Előnye: színhű megjelenítés, olcsó Hátránya: nagy méret, nagy súly, egészségre „káros” Működése: Egy elektronsugár segítségével rajzol ki képet egy foszforeszkáló képernyőfelületre. (fényporral bevont hátsó falára). Monitor

Monitorok csoportosítása Képfrissítés: csak CRT monitoroknál van értelme másodperc alatt kirajzolt képek száma minél nagyobb, annál jobb mértékegysége a Hertz, 100 Hz már kényelmes ha ez az érték alacsony, az a szem gyors elfáradását és fejfájást okozhat Monitor

Monitorok csoportosítása Folyadékkristályos LCD: Liquid Crystal Display Előnye: a vékonyságukból adódó kis helyigény és az alacsony energiafelhasználás Hátránya: a kötött képfelbontás, a magasabb ár és a pixelhiba lehetősége Monitor

Monitorok csoportosítása Pixelhiba: csak LCD monitoroknál létezik általában csak megadott mennyiség felett számít garanciális hibának vásárláskor érdemes alaposan megvizsgálni a képernyőt Az LCD technika továbbfejlesztésével megjelentek az úgynevezett TFT (Thin Film Transistor) technológiával készült kijelzők. Monitor

Monitorok csoportosítása Gázplazmás: Legkevésbé ismert Működése: A gázok a bennük lévő mozgó elektronok hatására fényt bocsátanak ki. Az ilyen kijelzőkben ionizált neon- vagy argongázt zárnak két olyan üveglap közé, melyekben vízszintesen és függőlegesen vezetékek vannak beágyazva. Ezen vezetékek metszéspontjai határozzák meg a fényt kibocsátó képpontokat. Monitor

Monitorok csoportosítása A megjelenített kép típusa szerint Karakteres A karakteres monitorok képernyőjén 25 sorban soronként 80 karakter volt megjeleníthető és csak a karakterek helyei voltak megcímkézhetőek. Az ilyen monitorok kis memóriaigénnyel rendelkeztek. Grafikus A grafikus monitorok már bonyolult ábrák, képek megjelenítésére is képesek, mert ezeknél a tárolás és megjelenítés képpontokban történik. Nagy memóriaigény jellemzi őket. Monitor

Monitorok csoportosítása A monitor mérete szerint A monitor méretét a képátló hüvelyk- ben (coll) mért hossza alapján határozzuk meg. 1 coll = 1 inch = 2,54 cm pl.: 14”, 15”, 17”, 19”, 21” Monitor

Monitorok csoportosítása A felbontóképesség és a megjeleníthető színek száma (színmélység) szerint Felbontás: vízszintes x függőleges képpontok száma Képpont: A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. Képpontok mérete általában 0,28 mm. Monitor

Monitorok csoportosítása A színek előállításához használt bitek száma Színmélység megjegyzés 1 bit 2 szín Ma már nem jellemző 2 bit 4 szín 4 bit 16 szín 8 bit 256 szín Kis kapacitású gépeken 16 bit 65536 szín Napjainkban használt 24 bit 16,7 millió szín Grafikai munkák esetén 32 bit 4,3 milliárd szín Professzionális grafikus alkalmazások használatához Monitor

Monitorkártya A monitorkártya tartalmazza azt az elektronikát, amely a monitort illeszti számítógépünkhöz Tartalmazhat külön memóriát és processzort is. Monitor

Monitorok típusai Típus Felbontás Színek száma MDA (Monochrome Display Adapter) 80x25 (K) 1 HGC (Hercules Graphics Card) 720x348 CGA (Color Graphic Adapter) 320x200 640x200 4 2 EGA (Enchanced Graphic Adapter) 640x350 16 VGA (Video Graphic Array) 640x480 256 SVGA (Super VGA) 800x600 256-16 millió XGA 1024x768 SXGA 1280x1024 VXGA 1600x1200 Monitor